Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 251 de voturi „pentru”, proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, care prevede dreptul la indemnizaţii atât pentru victimele Holocaustului, cât şi pentru soţul supravieţuitor al celui care a decedat, în cazul în care nu s-a recăsătorit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit propunerii, persoanele care se află în categoria celor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la la 6 martie 1945 din motive etnice, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detenţie.

Totodată, persoanele aflate în categoria menţionată mai sus au dreptul la o indemnizaţie lunară de 250 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Soţul supravieţuitor al celui decedat din categoria persoanelor din categoria prevăzută de proiectul de lege beneficiază începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, de o indemnizaţie lunară de 200 de lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În expunerea de motive a proiectului este specificat faptul că, în prezent, statul român acordă o serie de drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, în conformitate cu prevederile OG nr 105-1999, modificată şi completată ulterior, dar aceste măsuri reparatorii cu carcater reparatoriu sunt insuficiente în raport cu suferinţa deosebită prin care au trecut victimele directe ale Holocaustului din România, precum şi în raport cu evoluţia preţurilor şi tarifelor în viaţa de zi cu zi.

"Afirmarea explicită a statului democratic de a acorda reparaţii persoanelor care au suferit un prejudiciu moral şi fizic în timpul Holocaustului trebuie să fie o preocupare constantă, având în vedere numărul mic al supravieţuitorilor. Modificarea cadrului legislativ referitor la acordarea reparaţiilor materiale victimelor Holocaustului reprezintă un act de dreptate, destinat celor care au avut de îndurat suferinţele cauzate de regimul dictatorial care a condus Romania în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. (...) Condamnarea formală a Holocaustului din România trebuie depăşită, iar acordarea de reparaţii materiale pentru prejudiciul moral şi fizic suferit reprezintă o dovadă în acest sens", se mai arată în expunerea de motive. 

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.