Deputatul PNL Sebastian Burduja a depus o iniţiativă legislativă care oferă instanţelor posibilitatea retragerii temporare a dreptului de şedere în România al cetăţeanului străin împotriva căruia se emite un ordin de protecţie. Co-iniţiatori ai propunerii legislative sunt Diana Morar, deputat PNL, şi Oana Murariu, deputat USR. Iniţiatorul spune căiViolenţa domestică este o temă tot mai prezentă pe agenda publică din România, însă legislaţia în domeniu avea nevoie de o completare în ceea ce priveşte cetăţenii străini cu permis de şedere temporară implicaţi în cazuri de violenţă domestică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iniţiativa legislativă modifică şi completează Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în sensul în care oferă instanţei de judecată, cu ocazia judecării ordinului de protecţie, posibilitatea stabilirii măsurii retragerii dreptului de şedere a străinului împotriva căruia s-a emis respectivul ordin de protecţie.

Potrivit proiectului, instanţa va putea institui măsura din oficiu, la cererea procurorului sau a victimei. Instituirea măsurii nu este obligatorie, fiind lăsată la aprecierea instanţei, în funcţie de natura şi gravitatea faptelor, împrejurările cauzei şi agresor. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De asemenea, propunerea legislativă corelează dreptul substanţial instituit prin Legea nr. 217/2003 cu procedura corelativă ce trebuie să se regăsească în OUG nr. 194/2002. În acest sens, a fost calificată măsura retragerii dreptului de şedere a străinului drept o şedere ilegală în sensul art. 81, alin. (2) din OUG nr. 194/2002, pentru care să se aplice dispoziţiile privind returnarea. 

În ambele acte normative este prevăzut faptul că măsura retragerii dreptului de şedere, respectiv interdicţia intrării pe teritoriul României, este temporară şi corespunde duratei ordinului de protecţie (maximum 6 luni). După expirarea sau revocarea ordinului, străinul poate demara, din nou, întreaga procedură pentru acordarea unui nou drept de şedere pe teritoriul României. 

”Întâia datorie a statului român este să-şi protejeze cetăţenii. Modificările legislative propuse au la bază obiectivul de a îndepărta agresorul de victimă, cu atât mai mult cu cât acesta nu este cetăţean român, dar a săvârşit acte de violenţă domestică împotriva unui cetăţean român sau a unui cetăţean străin care se bucură de protecţia legii române. Am considerat că este inacceptabil ca o persoană care deţine un permis de şedere de muncă, afaceri sau studii în România să beneficieze de avantajele oferite de statul român în condiţiile în care a manifestat acte de violenţă domestică împotriva unui cetăţean român. Ar însemna că statul român dă o valoare mai mare raporturilor pe care străinul le are cu statul decât raporturilor pe care statul le are cu proprii cetăţeni. Iar acest lucru nu are sens într-o societate modernă şi într-un stat de drept.  Totodată, soluţia legislativă pe care o propunem este menită să descurajeze cetăţenii străini veniţi în România să genereze acte de violenţă domestică. Aceştia vor fi mult mai precauţi în viaţa privată creată cu cetăţeni români, ştiind că un comportament violent poate duce la pierderea dreptului de şedere, care este, în esenţă, un privilegiu pe care România îl oferă tuturor străinilor care respectă legile ţării şi pe cetăţenii români”, a declarat Sebastian Burduja, iniţiator al propunerii legislative. 

”Un act de violenţă domestică îndreptată împotriva unui cetăţean român nu poate fi apreciat decât ca o cauză veritabilă de nedemnitate pentru acel străin şi instanţele vor avea dreptul de a decide dacă mai merită sau nu să rămână pe teritoriul României, pe durata ordinului de restricţie. Această propunere legislativă al cărei co-iniţiator sunt oferă respectul cuvenit cetăţenilor români şi demonstrează valoarea pe care statul o conferă demnităţii umane. Statul român trebuie să arate că nu tolerează nicio formă de violenţă domestică”, a declarat Diana Morar, deputat PNL. 

Propunerea legislativă este iniţiată de Sebastian Burduja, deputat PNL de Bucureşti, Diana Morar, deputat PNL de Bistriţa, Oana Murariu, deputat USR de Cluj, şi a fost semnată de aproximativ 40 de parlamentari de la PNL, USR şi PSD. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.