PSD propune mai multe măsuri economice care vizează susţinerea firmelor româneşti, a celor din mediul rural, a companiilor înfiinţate de studenţi sau de femei, potrivit unui document consultat de News.ro. Formaţiunea susţine acordarea de granturi şi garanţii, care pot ajunge până la 100%, pentru companiile din anumite domenii, şi are în vedere un pachet de stimulare a producţiei interne şi a lanţurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”. Social-democraţii vorbesc, însă, şi despre susţinerea invenţiilor, despre digitalizare şi comerţ online, dar şi despre organizarea unui concurs anual pentru a fi desemnat oraşul ”Capitală a tehnologiei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

PSD susţine implementarea unui Pachet de stimulare a producţiei interne şi a lanţurilor de aprovizionare ”Fabricat în România”, potrivit unui document consultat, sâmbătă, de News.ro.  

Pachetul include:  

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

● Program pentru companiile implicate în realizarea de bunuri intermediare 

a. Granturi de până la 200.000 de euro pentru companiile care realizează producţie intermediară sau procesare în vederea susţinerii costurilor, a diversificării ofertei, inovării şi marketingului.  

b. Garanţii de până la 1 milion de euro/companie pentru susţinerea investiţiilor în diversificarea ofertei şi consolidarea cotelor de piaţă. 

 De asemenea, social-democraţii propun un Pachet de stimulare economică pentru IMM care cuprinde:  

● Programul IMM Prod 

Garanţii guvernamentale de până 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FGCR, pentru creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, finanţare investiţii.  

● Program Rural INVEST 

Garanţii guvernamentale de până la 100% acordate companiilor, prin FNGCIMM, FRC şi FGCR, care îşi localizează producţia în mediul rural şi urban-mic. 

● Programul Garant Construct 

Garanţii guvernamentale acordate companiilor din Construcţii, prin sistemul bancar, FNGCIMM şi FRC, pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor.  

● Program Start-Up pentru studenţi  

Finanţarea incubatoarelor de afaceri pentru studenţi în universităţi, în conlucrare cu partenerii locali (autorităţi publice, companii care activează pe piaţa locală). Granturi de 100.000 euro. Punctaj prioritar: afaceri dezvoltate în domeniul de specializare. 

De asemenea, social-democraţii au în vedre Pachetul de stimulare economică ”Innovation” care vizează:  

● Schemă de ajutor de stat ”INNOVATION”  

Deducerea a până la 80% din costurile necesare pentru invenţii, inclusiv acoperirea cheltuielilor cu înregistrarea şi protejarea invenţiilor cu obligaţia implementării efective în România. 

● Granturi pentru digitalizare şi comerţ online (pentru IMM)  

Granturi între 50.000 şi 200.000 € pentru firmele cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, pentru software certificat de e-commerce şi de administrare a unei firme (de tip ERP).  

● Schemă de ajutor de stat pentru retehnologizarea companiilor locale  

Schemă pentru sprijinirea transferului de tehnologie. Punctaj suplimentar: industrii exportatoare, nepoluante. 

Un alt Pachet pe care-l propune PSD este cel de  stimulare economică intitulat ”România Tech Nation” care are în vedere:  

● Programul România Tech Nation 

Schemă de ajutor de stat pentru susţinerea înfiinţării de start-up-uri cu componentă digitală în fiecare judeţ, prin acordarea unui grant de 50.000 de euro/start-up. Este necesară includerea obligatorie a componentei de educaţie, training şi mentorat, cu asigurarea unui loc în makerspace, incubator de afaceri sau accelerator local. 

● Program Women in tech 

Schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea femeilor antreprenor pentru deschiderea de afaceri în domeniul tehnologiei. Vor fi acordate granturi cu componentă în fiecare judeţ. 

● Programul Starter kit - schemă de ajutor de stat pentru asigurarea suportului pentru transformarea/transferul companiilor în era digitală prin acordarea de vouchere de digitalizare în valoare de 5000 Euro/companie. 

Pentru derularea acestui pachet de măsuri economice, PSD propune înfiinţarea a cel puţin unui laborator de robotică şi makerspace în fiecare judeţ, în care să se asigure programe de training pentru a începe, creşte şi dezvolta o companie în domeniul digital. 

De asemenea, se mai propune organizarea unor campanii de promovarea a educaţiei tech în comunităţi. 

O altă acţiune este ”Tech Capital of the Year” prin care să fie desemnat un oraş drept capitală a tehnologiei în urma unui concurs în care să participe întrepinzătorii sau adminsitraţiile locale care folosesc/ implementeză/ desfăşoară activităţi în cele mai noi domenii ale tehnologiei şi ştiinţei. 
 
Totodată, PSD propune ”Cloud first policy” - strategie care vizează adoptarea de soluţii cloud pentru autorităţile publice, respectiv dotarea acestora cu instrumentele şi cunoştiinţle necesare pentru a se muta în cloud.

Potrivit social-democraţilor, toate aceste proiecte şi programe ar urma să fie finanţate din fonduri europene.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.