Societatea ApaVital Iaşi a finalizat, luni, lucrările la primul punct de subtraversare a râului Prut cu apă potabilă, în localitatea Măcăreşti, raionul Ungheni, devenind astfel primul operator regional transfrontalier care oferă servicii de apă şi canalizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Consiului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a declarat, în cadrul unui eveniment organizat la Măcăreşti în Republica Moldova, că ”prin acest sistem de furnizare a apei, traversăm graniţa nu doar pe poduri de flori, dar de data aceasta cu un scop mult mai concret”.

”Oferim nu doar apă, ci şi speranţă şi sprijin pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a precizat şeful CJ Iaşi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La eveniment au fost prezenţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Mircea Fechet, ministrul Mediului din Republica Moldova, Rodica Iordanov, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, directorii ApaVital din România şi Republica Moldova, precum şi alte oficialităţi.

Valoarea investiţiei este de aproximativ 2,5 milioane de lei.

Potrivit CJ Iaşi, după această primă subtraversare se va derula proiectul Raionului Nisporeni şi al Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru pentru alimentarea cu apă potabilă a 13 localităţi din raioanele Nisporeni şi Ungheni.

Tot în această etapă se vor demara proiectarea şi obţinerea autorizaţiilor pentru traversările de la Sculeni şi Tabăra, destinate alimentării cu apă potabilă a localitaţilor din Raioanele Făleşti, Glodeni şi Ungheni.

În cea de a doua etapă, se va trece la execuţia traversărilor de la Sculeni şi Tabăra şi demararea proiectării şi obţinerea de autorizaţii pentru apeductele de la Ungheni.

În ultima etapă, se vor construi trei apeducte de mare capacitate pe podul rutier de la Ungheni, destinate aprovizionării cu apă potabilă a Raionului Ungheni, precum şi a raioanelor învecinate.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că acest proiect este un exemplu foarte bun de colaborare între cele două state.

”Putem profita de această bună colaborare şi fiecare dintre cele două state să ia exemplele de bună practică şi să înţelegem ce putem învăţa unul de la celălalt. În materia managementului apei vreau să vă spun că şi România încă mai are mult de învăţat. Gestionarea apei este foarte importantă, în contextul schimbărilor climatice, pe care noi le resimţim din plin în România şi sunt convins că se resimt la fel de puternic şi în Republica Moldova. Schimbările climatice, ca şi poluarea nu se opresc la graniţa niciunui stat. Modul în care vom gestiona apa, modul în care gestionăm corpurile de apă de suprafaţă sau subterane şi modul în care vom gestiona apele uzate vor impacta, probabil, 20 de ani de acum încolo sau mai mult”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit Ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, obiectivul este ca apa să ajungă la 200.000 de beneficiari moldoveni.

”De acum încolo nu va mai exista nicio barieră pentru a extinde sistemul de apă în raioanele beneficiare”, a mai spus Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.