Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat, vineri că a avut un mandat de 113 zile de ciocniri între mentalităţi, precizând că în continuare se teme pentru oamenii din ţara asta, pentru cei văzuţi de politicieni doar ca electorat, dar şi pentru oamenii din sistem. El a afirmat că premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării, iar ulterior a afăugat că Florin Cîţu nu e premierul de care România are nevoie în acest moment. Voiculescu i-a recomandat premierului, ca interimar la Sănătate, să revizuiască metotodologia de raportare a deceselor din perioada în care mandatul era la PNL, pentru că sunt diferenţe faţă de realitate, precum şi o analiză privind situaţia Unifarm, unde s-a comis cel mai mare jaf al pandemiei. Răsounzând unei întrebări, el a precizat că nu s-a simţit sabotat de Raed Arafat. Anterior, el a mulţumit personalului medical, despre care a afirmat că ”duce greul zilele acestea”, echipei de la MS şi celor care i-au transmis gândurile lor, precum şi secretarului de stat Andreea Moldovan, demisă odată cu el de la MS, aceasta fiind prima sa declaraţie după revocarea de la Ministerul Sănătăţii. În aceeaşi conferinţă a vorbit şi Andreea Moldovan, demisă din funcţia de secretar de stat odată cu Vlad Voiculescu. Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, întrebat despre acuzaţiile aduse de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, că nu comentează "opinii personale". "Nu comentez declaraţiile. Vă daţi seama cum ar fi să comentez declaraţiile celor din opoziţie în fiecare zi, nu aş avea timp, avem o pandemie de trecut ţara prin pandemie, lucruri importante de făcut. Opinii personale nu comentez, dar aş vrea să îi asigur pe români că guvernarea este solidă, coaliţia funcţionează", a afirmat el.
Principalele declaraţii ale fostului ministru:
- Mandatul meu s-a încheiat acum două zile şi a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Sunt aici să vă spun şi m-am gândit mult care să fie abordarea aş prefera să fiui sincer şi să vă spun că mi-e teamă petnru oamenii din ţara asta, pentru cei care au neviouie de ajutor. Mi-e teamă petnru oamenii buni din sistem care aşteptau o schimbare de multă vreme.
- Gestionarea pandemiei aşa cum s-a petrecut în ultimele luni, a avut parte de câteva episoade pe care publicul le-a realizat mai puţin. Premierul discutând aproape niciodată cu Ministerul Sănătăţii, lansând targeturi fără să discute cu nimeni, transformându-se în primul epidemiolog al ţîării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoaşte, nu s-a sfătuit cu nimeni din MS. Este un lucru peste care putem trece la nivel personal, e un lucru mai puţin îmbucuător pentru un stat.
- Avem un ministru interimar, care este şi prim-ministru, care nu ştiu cât timp are. O să îl rog pe premier să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numelere declarate şi cele reale. Situaţia UNIFARM. Unifarm a primit prin OUG 1,2 miliade, e una din companiile în pericol de dispariţie ale statului român, e unul din marile jafuri ale pandemiei, cel mai mare cu siguranţă. Ar fi bine dacă în acest interimat aceste două lucruri ar fi clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care îl susţine pe premier.
- Acel ordin - privind modificarea criteriilor de carantină - e un pretext, dincolo de asta, nu era necesar aviz CNSU. Au fost 2 zile de dezbateri în care a fost implicată toată lumea care trebuia implicată. MS nu carantinează, nu are această atribuţie, ordinul stabileşte, pe baza unor date reale, date precum numărul de paturi libere la Terapie Intensivă. Ordinul stabileşte nişte recomandări. E doar un pretext. Problemele ţării nu se rezolvă politic cu certuri de la unul la altul. Problemele se rezolvă cu profesionalism bazându-ne pe date reale şi adevăr. Există un comitet al cărui preşedinte e Arafat, dacă cineva terbuia să informeze mai departe atunci cred că trebuia să fie preşedintele respectivului comitet. Am spus public care vor fi modificările. Putem discuta despre ordin, dar e discuţie teoretică pentru că ordinul a fost abrogat. Important e ce este bine pentru oameni, nu cine s-a certat cu cine.
- Nu m-am simţit sabotat de Arafat. Nu credeţi că am fost demis împreună cu Andreea Moldovan pentru acel ordin.
- A fost fake news că am cerut coordonarea vaccinării de la Gheorghiţă. E un om inteligent, etic, care munceşte de dimineaţă până seara. Am spus că platforma a fost suboptimală, că trebuie o camapnie de comunicare şi am cerut să fie în sarcina MS, lucru care nu s-a întâmplat. A fost unul din multele momente când Cîţu a zis da, dar nu s-a întâmplat apoi.
- Ancheta DIICOT referitoare la bazele de date privind vaccinarea - Toată povestea o glumă proastă, e o prmieră ca un consilier onorific care publică date care nnu sunt secrete să fie mai întâi cercetat. Corpul de control al prmierului a adunat jumătte din echipa de conducere, l-a adus pe Ştefan Voinea de la Cluj, e neplătit, consilier onorific, l-au ţinut şţase ore repetând aceleaşi întrebări, lucru care ne aduce aminte de alte vremuri. Apoi fără să vedem raportul final. Primele măsuiri ar fui trebuit să fie administrative. S-a dat un comunicat că Corpul de control a trimis la DIICOT. Dacă cineva din echipa mea a comis o ilegalitate, nu aveam nicio problemă să fie lucrurile spuse clar şi stabilite responsabilităţi clare. Dar sănu spui niciodată clar ce s-a împlat şi vehiculezi în presă aceste acuzaţii, e demn de alte vremuri. O ruşine pentru ţara asta că aşa ceva s-a putut întâmpla.
![viewscnt](http://viewscnt.1616.ro/c.gif?id=20119493&pid=2701)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.