Preşedintele Klaus Iohannis se declară "profund dezamăgit" de votul senatorilor de luni, prin care a fost blocată urmărirea penală împotriva lui Gabriel Oprea în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină, şi atrage atenţia din nou că politicienii care vor bloca justiţia nu se vor bucura de respect din partea cetăţenilor, potrivit Preşedinţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat (luni - n.r.) în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori - politicieni care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de (luni - n.r.), o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege!", transmite purtătorul de cuvânt al preşedintelui Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, pentru News.ro.

Senatorii au respins, luni, cererea procurorului general de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, cu 73 de voturi ”contra” cererii Parchetului General, 45 ”pentru” şi şase abţineri.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea le-a cerut colegilor senatori să voteze împotriva cererii DNA ce încuviinţare a urmăririi penale în dosarul poliţistului Bogdan Gigină, în care procurorii îl acuză de ucidere din culpă, precizând că în noaptea tragediei el se afla pe bancheta din spate şi ministrul de Interne nu dă comenzi referitor la viteză sau traseu.

”Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a spus Oprea, în plenul Senatului.

Gabriel Oprea susţine că nu poate fi acuzat de uciderea din culpă întrucât nu conducea maşina în care se afla, iar cauza morţii poliţistului au fost gropile de pe traseu.

”Am trăit un coşmar. (...) Sunt un om care a căutat întotdeauna să-mi fac datoria. Repet. Aflat pe bancheta din spate nu puteam să comit această ucidere din culpă. Cred că greşeala, cred că ceea ce a determinat au fost cele trei gropi, spre aici trebuie îndreptate toate cercetările, care au fost prost semnalizate. Acest lucru s-a întâmplat în acea seară. Vă rog să votaţi împotriva acestei cereri”, a mai spus Oprea.

După vot, Oprea a spus că incidentul este "o cruce pe care o va duce toată viaţa". "Dincolo de tragedie, a murit un copil, un coleg. Mă aflam la datorie, nu am fost nici la restaurant, nici cu alte persoane în maşină”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.