Preşedintele Curţii Constituţionale Marian Enache a avut o întrevedere, miercuri, cu ambasadorul Germaniei la Bucureşti Peer Gebauer. Preşedintele CCR şi-a exprimat dorinţa de realizare, în mandatul său, a unei întâlniri bilaterale, la Bucureşti, cu judecătorii de la Curtea Constituţională Federală şi a subliniat „forţa argumentativă a jurisprudenţei germane cu privire la valoarea demnităţii, protecţia drepturilor şi libertăţilor, precum şi a principiului proporţionalităţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„La întâlnire au mai participat, din partea autorităţii române de jurisdicţie constituţională, doamna judecător Laura-Iuliana Scântei, domnul Benke Károly, prim-magistrat-asistent, doamna Cristina Titirişcă, magistrat-asistent, directorul Cancelariei preşedintelui, iar din partea Ambasadei Republicii Federale Germania, doamna Pauline Boldt, ofiţer în cadrul Secţiei Protocol, Presă şi Politică. Întrevederea a decurs într-o atmosferă cordială, deschisă şi constructivă, în care preşedintele Curţii Constituţionale a evocat relaţiile bilaterale foarte bune şi continue cu instanţa constituţională federală. Preşedintele Marian Enache a arătat că, încă de la înlăturarea regimului comunist şi începuturile democraţiei în România statul român a primit sprijin de la instituţiile şi fundaţiile federale, precum şi că a beneficiat de expertiza constituţionaliştilor germani în procesul de elaborare a Constituţiei României din 1991. De asemenea, a arătat că, personal, este foarte ataşat de doctrina germană a statului de drept, fiind una dintre cele mai elaborate şi riguroase”, arată postarea de pe pagina de Facebook a CCR.

Preşedintele Curţii Constituţionale din România şi-a exprimat dorinţa de realizare, în mandatul său, a unei întâlniri bilaterale, la Bucureşti, cu judecătorii de la Curtea Constituţională Federală, subliniind forţa argumentativă a jurisprudenţei germane cu privire la valoarea demnităţii, protecţia drepturilor şi libertăţilor, precum şi a principiului proporţionalităţii, mai indică sursa citată.

Totodată, Laura-Iuliana Scântei a evidenţiat importanţa relaţiilor dintre curţile constituţionale din statele membre ale Uniunii Europene, fiind o formă de diplomaţie judiciară care trebuie extinsă, şi a apreciat Curtea Constituţională Federală, care reprezintă un reper în multe domenii, cum ar fi schimbările climatice şi materia bugetară.

„E.S. Dr. domnul ambasadorul Peer Gebauer a apreciat că relaţiile bilaterale dintre cele două state sunt foarte strânse în mai multe domenii - economic, cultural, social şi academic - şi că, în decursul ultimilor ani, aceste relaţii au devenit şi mai importante. Germania este recunoscătoare pentru faptul că are în România un partener de încredere într-o regiune care a devenit din ce în ce mai importantă din punct de vedere geo-politic. De asemenea, din perspectiva formaţiei sale juridice, a menţionat că ştie care sunt rolul şi problematica unei curţi constituţionale pentru buna funcţionare a unui stat şi că îl bucură faptul că există un schimb de experienţă consistent pe teme juridice, precum şi o tradiţie de colaborare între cele două curţi”, mai spune sursa menţionată.

„mbasadorul Germaniei în România a salutat intenţia de a se realiza o întrevedere bilaterală la Bucureşti între cele două curţi constituţionale, punctând că provocările în faţa căreia se află instanţa română de contencios constituţional comportă similitudini cu cele ale instituţiei omoloage din Germania şi că dreptul nu are graniţe.

„La finalul întrevederii, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti a fost invitat să semneze în Cartea de Onoare a Curţii Constituţionale a României”, conchide sursa amintită.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.