Preşedintele Curţii Constituţionale a României Marian Enache a primit, marţi, vizita delegaţiei Comisiei pentru Constituţie şi Lege a Congresului Naţional al Reprezentanţilor Poporului Chinez, condusă de preşedinta Xin Chunying. Astfel, la întrevedere, Marian Enache a prezentat succint evoluţia constituţională din România, ca stat membru cu drepturi depline în UE, procedura de numire a judecătorilor constituţionali, atribuţiile şi efectele deciziilor CCR.
De asemenea, preşedintele CCR a subliniat că România are o tradiţie serioasă în ceea ce priveşte constituţionalismul şi cultura constituţională, precum şi că, prin revizuirea din 2003, a Constituţiei din 1991, s-au reglementat dispoziţii noi privind integrarea euro-atlantică a ţării, mai arată comunicatul de presă al Curţii Constituţionale.
Preşedintele CCR arătat în continuare că valorile universale ale Constituţiei trebuie să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor popoarelor lumii, indiferent de regimurile politice existente, şi să delegitimeze tentativele care să afecteze sau să încalce ordinea constituţională a fiecărui stat. Aceste valori universale de tip constituţional, care au în centrul lor dreptul şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, trebuie să asigure în ultimă instanţă echilibrul naţional – internaţional, pacea şi bunăstarea popoarelor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marian Enache a mai menţionat diferenţa între cele două sisteme constituţionale, respectiv controlul jurisdicţional exercitat printr-un organ special şi specializat, situat în afara perimetrului celor trei puteri în stat, caracteristic României şi modelului european, pe de o parte, şi un control de constituţionalitate politic exercitat de către o comisie instituită la nivel parlamentar, pe de altă parte, precizând că modelul de constituţionalism este opţiunea politică a fiecărui stat.
Preşedintele CCR a evidenţiat faptul că justiţia constituţională este condiţie indispensabilă a statului de drept în orice democraţie şi că fiecare curte constituţională este o curte de drepturi şi libertăţi, acestea fiind nucleul statului de drept.
La rândul ei, Xin Chunying a precizat că este prima sa întâlnire în străinătate de la alegerea sa în funcţie şi că, în China, nu există o curte distinctă aşa cum este în România, motiv pentru care Comisia pentru Constituţie şi Lege este un organ foarte important în aplicarea şi promovarea Constituţiei.
Potrivit prezentării acesteia, Constituţia în vigoare din China a fost adoptată în anul 1982 şi a fost modificată de cinci ori, după modelul american, prin proiecte de amendamente, numărul acestora fiind de 52 până în prezent, mai indică sursa citată.
Xin Chunying a explicat că s-a ales acest sistem cu proiecte de amendamente având în vedere că un rol important al Constituţiei este de a fi predictibilă şi că societatea trebuie să vadă stabilitatea acestui model al Chinei. În acest sens, a arătat că prin Constituţia din 1982 s-a facilitat trecerea Chinei la economia de piaţă.
Din delegaţia chineză au făcut parte doamna Li Yuping şi domnul Gao Zicheng, membri ai Comisiei pentru Constituţie şi Lege a Congresului Naţional al Reprezentanţilor Poporului Chinez, iar din partea Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Reprezentanţilor Poporului Chinez – doamna Li Chunli, director-general adjunct al Direcţiei administrative pentru afaceri legislative, domnul Wang Long, director adjunct la nivel de birou al Direcţiei administrative a Comisiei pentru afaceri legislative, doamna Yu Shasha, secretară din Direcţia administrativă a Comisiei pentru afaceri legislative. Ambasada Chinei la Bucureşti a fost reprezentată de doamna Hua Yafang, Însărcinatul de afaceri Ad-Interim, şi domnul Qiao Junjie, secretar III.
De asemenea, din partea Curţii Constituţionale a României, au fost prezenţi dl. Benke Károly, prim-magistrat-asistent, dna. Cristina Titirişcă, magistrat-asistent, şi doamna Mădălina Verman, consilier în cadrul Compartimentului relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.