Preşedintele AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidenţiale, a prezentat Planul Simion pentru transportul feroviar, el afirmând că prin investiţii semnificative în calea de rulare, în poduri, în tuneluri şi în staţii şi implementarea unui plan strategic pe termen lung, infrastructura feroviară va ajunge la standardele europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Vorbim despre căi ferate de mare viteză, de la Timişoara-Cluj-Iaşi, Bucureşti – Cluj, Bucureşti-Suceava, dar înainte de a vorbi despre căi de mare viteză trebuie să vorbim despre modalităţile prin care putem acoperi nişte domenii critice, care nu sunt acoperite în acest moment, despre transportul feroviar regional, despre transportul metropolitan. Din păcate, azi, deşi avem gări, deşi am moştenit o infrastructură feroviară consistentă, sunt foarte multe localităţi unde nu mai poţi ajunge cu trenul şi aceste localităţi trebuie urgent, dacă nu vrem să dispară, să fie reconectate prin calea ferată”, a spus preşedintele AUR.

Simion a arătat că măsurile care trebuie luate privesc în primul şi în primul rând asigurarea siguranţei feroviare.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Avem mult prea multe instituţii, mult prea multă birocraţie, mult prea mulţi angajaţi în Ministerul Transporturilor, în birouri, din păcate ceea ce ar trebui să se întâmple în zona de siguranţă feroviară nu se întâmplă. Vedem din ce în ce mai multe accidente şi vedem lipsa investiţiilor. Ce vrea AUR să facă este promovarea producătorilor autohtoni de material rulant. Trebuie să producem cât mai mult în ţară, trebuie să producem cât mai mult în România. Pentru asta, omologarea actuală durează circa 2 ani în standardele AFER. Nu ne dorim mai multe instituţii, ne dorim comasarea acestor instituţii pentru realizarea producţiei autohtone de material rulant”, a subliniat George Simion.

Potrivit preşedintelui AUR, investiţii semnificative în calea de rulare, în poduri, în tuneluri şi în staţii şi implementarea unui plan strategic pe termen lung pentru a aduce infrastructura feroviară la standardele europene.

”De asemenea, ne gândim la modalităţi alternative de a obţine bani, racordate la anul 2024, avem nevoie de reînfiinţarea coletăriei CFR şi de parteneriate cu transportatorii mari care să colaboreze cu operatorii feroviari. Pentru mine, din punct de vedere strategic, ca preşedinte, Căile Ferate Române reprezintă o prioritate. Am excelat în acest domeniu odată, putem fi iarăşi ce-am fost. Imaginea de aici este emblematică pentru stadiul Căilor Ferate Române”, a mai spus George Simion, în cadrul prezentării.

De asemenea, liderul AUR trage un semnal de alarmă cu privire la modificările aduse prin noua lege a pensiilor, care dezavantajează personalul CFR.

„Tragem un semnal de alarmă cu privire la statutul CFR-istului, care nu este adoptat în Parlament, în ciuda rugăminţilor pe care sindicatele, pe care muncitorii, câţi mai sunt pe calea ferată, ni le-au adresat. Avertizăm Guvernul să nu îşi bată joc de toţi cei care au avut grupe de muncă, şi aici îi includem pe petrolişti, pe mineri, pe siderurgişti, dar şi pe CFR-işti”, a subliniat George Simion.

Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, a atras atenţia asupra nevoii de modernizare a căilor ferate, dar şi achiziţiei de noi trenuri. „Trenul ar trebui să fie în mod normal un mijloc facil, uşor, rapid şi mai mult decât modern pentru transportul persoanelor, însă acest lucru nu se întâmplă în România. În ultimii 34 de ani, inveastiţiile în infrastructura feroviară au fost doar formale. Vă dau doar câteva cifre din anul 2023: cea mai mare întârziere de tren a fost de nouă ore, peste 500 de minute, pe ruta Braşov-Galaţi. Numărul total de minute de întârziere din 2023 este de aproape 2,4 milioane de minute. Într-un singur an am avut 4,6 ani de întârziere. Trenurile, în România, circulă în general cu o viteză medie mai mică de 50 de kilometri pe oră, în timp ce în celelalte state europene şi în lumea civilizată se merge cu 200 de kilometri pe oră. Astăzi este mai greu să ajungi de la Suceava la Bucureşti sau din Constanţa până în Timişoara, decât să părăseşti ţara. Românii trebuie să petreacă 12-24 de ore pentru acest lucru”, a spus el. 

 

La evenimentul de prezentare a Planului Simion pentru transportul feroviar a fost prezent şi Petrişor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naţionale. 
 
„România este penultima în Europa la performanţa sistemului feroviar şi la indicele de utilizare al sistemului feroviar. Din punct de vedere al infrastructurii nu am primit o moştenire atât de proastă: 10.700 de kilometri de cale ferată, a şaptea cea mai mare reţea din Europa, asta după ce s-a scos din funcţiune o mare parte din reţea. Din păcate avem doar 37% din reţea electrificată, o poziţie codaşă în Europa. Infrastructura nu se mai reface. Nu se mai fac investiţii de mult timp. Avem în derulare 460 de restricţii la nivel naţional, toate sunt acoperite cu finanţare din fonduri europene, toate au fost contractate, dar deocamdată nu se vede să se fi terminat una dintre aceste lucrări.  Prima chestiune pe care AUR o va rezolva este finalizarea acestor lucrări de înlăturare a restricţiilor, ceea ce va conduce la dublarea vitezei medii comerciale. A doua chestiune pe care AUR îşi propune să o rezolve este electrificarea”, a subliniat profesorul universitar Petrişor Peiu, inginer, cadru didactic la Facultatea de Transporturi.
 
Dorina Barcari, specialist inginer feroviar, cu experienţă de 20 de ani în infrastructura feroviară şi propunerea AUR pentru ministerul Forţei de Muncă, a vorbit despre deficitul de personal cu care se confruntă în prezent CFR. 
 
„Calea ferată a fost o instituţie a statului român care aducea bani la bugetul ţării foarte mulţi. Dezorganizată, din interese politice meschine, a ajuns să fie o povară în cârca ţării şi este foarte grav. În momentul ăsta, practic, sistemul nostru feroviar este în agonie, din toate punctele de vedere. Se încalcă elementele de legislaţie feroviară, elemente care au fost construite cu sacrificii sau pentru înlăturarea unei situaţii grave şi dezastruoase. Acum sunt ignorate. Şcolarizările feroviare care au fost bine organizate sunt acum desfiinţate. Tinerii feroviari nu mai beneficiază de aceleaşi date şi nu mai pot să se construiască la fel de echilibrat, cum s-a făcut până acum. Lucrurile ar trebui luate de la început, să reconstruim din nou sistemul feroviar, absolut benefic ţării. Modificările dezastruoase care au fost făcute nu au fost făcute în interes naţional. Pun mari speranţe în voinţa partidului AUR pentru a reface această structură”, a precizat Dorina Barcari.
 
Despre deficitul de personal a vorbit şi Vasile Ungureanu, conferenţiar universitar. „În domeniul educaţiei şi al personalului este o lipsă acută de personal. Dacă mâine ar fi 300 de absolvenţi la nivel naţional, de ingineri de cale ferată, numai pentru partea de construcţii, sistemul i-ar putea absorbi, deoarece actualii angajaţi sunt în mare parte în vârstă, la limita de pensionare sau s-au pensionat”, a conchis Vasile Ungureanu.
 
 
Alianţa pentru Unirea Românilor propune o serie de măsuri pentru conectarea rapidă a regiunilor ţării, creşterea vitezei de circulaţie a mărfurilor, modernizarea infrastructurii feroviare, gestionarea eficientă a traficului, dezvoltarea de transport integrat „door to door” şi folosirea pe scară largă a sistemului RO-LA de transport pe calea ferată a vehiculelor rutiere de mare tonaj care tranzitează România.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.