Premierul Marcel Ciolacu a transmis, joi, un mesaj cu prilejul comemorării a 82 de ani de la Pogromul de la Iaşi, că subliniază angajamentul ferm al Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului.
”În urmă cu 82 de ani, în vara anului 1941, oraşul Iaşi devenea martorul efectelor înlănţuirii dintre nazism, fascismul românesc şi tenebrele naturii umane, prăbuşirii valorilor şi dezintegrării instituţiilor. Aproximativ o treime din populaţia evreiască a oraşului a devenit atunci victima politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste care au caracterizat un moment întunecat al istoriei naţionale. A fost o etapă a istoriei caracterizată de moarte şi suferinţă, în urma căreia peste 13.000 de evrei - bărbaţi, femei, copii - au devenit victimele Pogromului de la Iaşi. Comemorăm astăzi memoria victimelor acestui eveniment tragic, produs pe fondul unui antisemitism agresiv şi visceral care a otrăvit, progresiv, România şi Europa”, spune premierul în mesaj.
Marcel Ciolacu arată că ”evenimentele petrecute la Iaşi şi consecinţele tragice ale manifestărilor extremiste care au caracterizat acea perioadă ne impun astăzi obligaţia de onoare ca istoria să fie recunoscută, asumată şi ştiută, în mod responsabil, de fiecare dintre noi, pentru a nu fi repetată”.
”Ne revine, aşadar, o răspundere particulară de a rememora trecutul, de a-i păstra vie memoria, îndeosebi pentru tinerele generaţii, de a condamna participarea României la Holocaust, de a proteja puţinii supravieţuitori rămaşi şi, de asemenea, de a continua să promovăm educaţia privind istoria evreilor şi a Holocaustului. Totodată, ne revine datoria de a continua să luptăm împotriva antisemitismului şi a oricăror manifestări de intoleranţă, discriminare sau instigatoare la ură. De a condamna public, fără ezitare şi fără echivoc, orice încercare de a nega sau de a distorsiona Holocaustul şi de a apăra societatea românească de astfel de ameninţări”, arată şeful Executivului.
Premierul precizează că la 24 februarie 2022, Federaţia Rusă a adus războiul înapoi pe continentul european, prin declanşarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate împotriva Ucrainei, după doi ani de pandemie.
”Pandemia şi agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei au fost însoţite de o proliferare îngrijorătoare a discursului antisemit şi de banalizare şi distorsionare a Holocaustului, de o sporire a manifestărilor antisemite, intolerante şi discriminatorii, în special în mediul virtual, cu un impact dăunător asupra comunităţilor evreieşti din întreaga lume şi, totodată, asupra relaţiilor sociale şi a coeziunii societăţilor democratice. Cu atât mai mult, sensul comemorării Pogromului de la Iaşi reprezintă astăzi şi un îndemn de a nu ne lăsa copleşiţi de ameninţarea urii, a ignoranţei sau a negării şi de a continua să reconstruim cu înţelegere, iubire şi respect ceea ce unii dintre înaintaşii noştri au încercat să distrugă structural, cu cruzime. Un apel pentru căutarea adevărului şi pentru a nu uita”, spune el.
Potrivit premierului Ciolacu, ”diversitatea, fundament al oricărei societăţi moderne în baza căreia se creează condiţiile propice pentru exprimarea, conservarea şi dezvoltarea identităţilor distincte, respectul faţă de celălalt, egalitatea, justiţia – toate acestea sunt valori esenţiale, pietre de temelie ale unei societăţi democratice”.
”Cunoaşterea şi asumarea trecutului ne dau măsura acţiunilor viitoare şi datoria de a ne asigura că tragedii precum cele petrecute la Iaşi nu se vor mai repeta. Am convingerea fermă că acest lucru este posibil doar prin respectarea, promovarea şi protejarea valorilor fundamentale care stau la baza unui stat democratic. Astfel, doresc să subliniez angajamentul ferm al Guvernului României pentru continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului, xenofobiei, discriminării şi a discursului instigator la ură, de păstrare a memoriei trecutului şi de condamnare a negării Holocaustului, pentru susţinerea şi protejarea supravieţuitorilor, precum şi pentru promovarea educaţiei şi a cercetării despre Holocaust.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.