Premierul Marcel Ciolacu a avut, joi, o întâlnire cu comisarul european pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, şeful Executivului afirmând că Politica de Coeziune trebuie să beneficieze în continuare de o alocare distinctă adecvată, comparabilă cu ponderea sa actuală. În perioada 2014-2020, România a beneficiat de 24 de miliarde de euro finanţare prin Politica de Coeziune, realizând o absorbţie de 99,7% şi ocupând locul al patrulea între statele membre UE.
”România va avea un rol activ şi constructiv în consultările pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post 2027 pentru a se materializa într-o propunere echilibrată, în măsură să răspundă obiectivelor Uniunii Europene şi schimbărilor politice, economice şi de securitate”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, la întrevederea cu delegaţia condusă de comisarul european pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin.
”Pentru România, Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună prezintă un interes major şi în viitorul Cadru Financiar Multianual. Cele două politici sunt şi trebuie să rămână instrumente puternice pentru reducerea inegalităţilor între regiuni, comunităţi şi oameni, pentru stimularea convergenţei şi creşterea competitivităţii economiilor noastre”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat de presă.
Executivului a susţinut că Politica de Coeziune trebuie să rămână un vector de competitivitate şi principala politică structurală de investiţii, care să menţină echilibrului celor trei dimensiuni: economică, socială şi teritorială. ”Politica de Coeziune trebuie să beneficieze în continuare de o alocare distinctă adecvată, comparabilă cu ponderea sa actuală. Principalul criteriu de repartizare a fondurilor între statele membre trebuie bazat pe principiul susţinerii comunităţilor, regiunilor şi cetăţenilor care au o mai mare nevoie de sprijin pentru dezvoltare şi să ţină cont de proximitatea faţă de Ucraina”, a arătat prim-ministrul.
În perioada 2014-2020, România a beneficiat de 24 de miliarde de euro finanţare prin Politica de Coeziune, realizând o absorbţie de 99,7% şi ocupând locul al patrulea între statele membre UE.
Pentru actuala perioadă de programare, 2021–2027, alocările dedicate României din fondurile europene aferente Politicii de Coeziune însumează aproximativ 31 de miliarde de euro la care se adaugă contribuţia naţională. Se ajunge astfel la o finanţare totală de aproximativ 44,5 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare durabilă, transport, sănătate, educaţie şi ocuparea forţei de muncă, incluziune şi demnitate socială, program pentru o tranziţie justă, creştere inteligentă, digitalizare, instrumente financiare şi asistenţă tehnică.
Până în prezent, pentru Politica de Coeziune au fost deschise apeluri de proiecte în valoare totală de peste 35 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 77% din alocarea UE a programelor.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii Politicii Agricole Comune şi după anul 2027 într-o formă care să contribuie la coeziunea şi securitatea UE.
”Politica Agricolă Comună este principalul instrument de sprijin al veniturilor fermierilor din UE. Această politică trebuie să beneficieze de alocare echilibrată şi de reguli simplificate care să poată fi uşor de înţeles şi de pus în aplicare de către fermieri”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu. În perioada 2021-2027, alocarea destinată României prin Politica Agricolă Comună este de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care 13,3 miliarde de euro reprezintă plăţi directe pentru fermieri, iar 6,7 miliarde de euro, finanţare pentru proiecte de dezvoltare regională.
În cadrul întrevederii, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat iniţiativa comisarului european pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, de a vizita statele membre pentru consultări în pregătirea propunerii Comisiei privind viitorul Cadru Financiar Multianual. Cei doi oficiali au discutat despre flexibilizarea şi simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene de către statele membre, astfel încât resursele să fie valorificate cât mai bine în beneficiul cetăţenilor şi comunităţilor.
”Provocările majore existente ne obligă să fim ambiţioşi atât în termeni de obiective, cât şi în privinţa finanţării. Viitorul buget multianual este deosebit de important pentru susţinerea îndeplinirii obiectivelor strategice ale Uniunii Europene şi ale fiecărui stat membru”, a menţionat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.
România este beneficiar net al bugetului comunitar. Finanţarea totală primită de la Comisia Europeană, ulterior aderării la Uniunea Europeană (2007-2025), este de aproximativ trei ori mai mare decât contribuţia naţională plătită la bugetul UE, respectiv 101 miliarde euro, faţă de 33 miliarde euro.
La întrevederea între premierul Marcel Ciolacu şi comisarul european pentru buget, antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin, au mai participat, din partea României, Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ştefan Radu-Oprea, şeful Cancelariei Prim-Ministrului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.