Premierul Marcel Ciolacu transmite, marţi, după întâlnirea cu E.S ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec, că Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare invitării României în Programul Visa Waiver. Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor paşilor procedurali care mai trebuie efectuaţi în atingerea acestui obiectiv major, mai spune şeful Executivului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Guvernul arată că demersurile realizate de România pentru aderarea la Programul Visa Waiver au reprezentat principalul subiect abordat la întrevederea între premierul Marcel Ciolacu şi E.S ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Ann Kavalec.

”Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat şi de echipa SUA de experţi care va efectua o vizită de evaluare în ţara noastră în cursul lunii noiembrie 2024”, precizează Executivul.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Mulţumesc doamnei ambasador şi tuturor celor implicaţi în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetăţenilor români şi personalului din administraţie care a contribuit la acest proces. Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor paşilor procedurali care mai trebuie efectuaţi în atingerea acestui obiectiv major”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, doamna Kathleen Kavalec, a mulţumit Guvernului României şi prim-ministrului Marcel Ciolacu pentru dialogul eficient şi deciziile constructive luate pentru atingerea obiectivului de aderare la Programul Visa Waiver.

România rămâne ferm angajată în Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, iar invitarea ţării noastre în programul Visa Waiver va aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul afacerilor şi a schimburilor turistice.

Guvernul mai afirmă că pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

- Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date şi informaţii prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform) - Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global) La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informaţiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024, rată Executivul.

În privinţa consolidării integrităţii procesului de acordare a cetăţeniei române, Guvernul afirmă că, în plan legislativ au fost adoptate Ordonanţa de urgenţă nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991 şi Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificaţiilor tehnice privind prelevarea şi stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispoziţiilor Legii cetăţeniei române nr. 21/1991. ”Prin aceste modificări, se introduce colectarea şi verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române şi cardul electronic de cetăţenie”, se arată în comunicat.

La capitolul consolidarea integrităţii procesului de eliberare a documentelor de călătorie, Legea nr. 174 din 3 iunie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate adoptată în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării paşaportului temporar în favoarea paşaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate. În plus, s-a intensificat cooperarea poliţienească cu SUA.

”Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea la Bucureşti unei Unităţi de Investigaţii a Infracţiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracţiunilor transfrontaliere şi să combată traficul de migranţi.

Pentru scăderea ratei de refuz sub 3%, în luna septembrie 2023 au fost iniţiate discuţii cu mai multe organizaţii profesionale în urma cărora, cu sprijinul şi participarea Ambasadei SUA la Bucureşti membrilor acestora le este acordată prioritate şi celeritate în obţinerea vizei.

”Urmare a adoptării HG nr. 77 din 8 februarie 2024 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, angajaţii din administraţia publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale, justiţiei şi afacerilor externe, au beneficiat de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condiţiile legii, pentru orice tip de viză SUA”, spune Executivul.

În plus, Guvernul României a lansat campania Calificam Romania în Programul Visa Waiver prin care au fost încurajate şi impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.