Premierul Ciolacu a afirmat, marţi, în cadrul declaraţiilor comune de presă susţinute cu premierul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, că discuţiile au vizat şi finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen. ”Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră”, i-a transmis Ciolacu omologului său.
”Sunt onorat să mă aflu aici, la München, la invitaţia şefului guvernului bavarez, domnul Dr. Markus Söder, pentru a celebra împreună împlinirea a 25 de ani de cooperare instituţionalizată între România şi Bavaria. Prezenţa mea aici este dovada relaţiilor excelente de cooperare dintre România şi Bavaria şi vine în continuarea vizitei Prim-ministrului Markus Söder la Bucureşti, în luna februarie a anului trecut, când declaraţia noastră guvernamentală comună a fost adaptată la contextul actual”, a spus premierul în cadrul declaraţiilor comune.
Şeful Executivului a arătat că, prin aceasta, ”s-a impulsionat inclusiv reluarea lucrărilor Comisiei mixte guvernamentale România-Bavaria”.
”Împreună cu miniştri români şi deputatul minorităţii germane, am luat parte la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care am abordat o gamă largă de subiecte, de la dosare de politică externă şi europeană, la agenda de securitate, cooperare economică, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă. Am discutat despre situaţia de după alegerile europene, avem un punct comun - atât Germania, cât şi România au reuşit să stopeze ascensiunea partidelor extremiste la un scor în jurul a 15%”, a arătat Ciolacu.
Premierul a spus că l-a felicitat pe Prim-ministrul Markus Söder pentru rezultatele obţinute şi a reafirmat necesitatea cooperării în continuare a tuturor forţelor pro-europene în interesul cetăţenilor noştri şi pentru consolidarea Uniunii Europene.
”Discuţiile au abordat şi tema procesului de extindere a Uniunii. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru viitorul european al partenerilor din Balcanii de Vest, precum şi al Republicii Moldova şi Ucrainei, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor în procesele de reformă. Am exprimat, totodată, aprecierea României pentru eforturile susţinute ale autorităţilor de la Chişinău de a implementa reformele necesare şi am subliniat faptul că vom continua să sprijinim ferm şi cuprinzător Republica Moldova în vederea avansării sale pe calea integrării europene”, a arătat şeful Executivului.
Marcel Ciolacu a mai declarat că a discutat şi despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, prin ridicarea cât mai curând a controalelor şi la frontierele terestre.
”Vă mulţumesc, domnule Prim-ministru, pentru sprijinul constant, atât al dumneavoastră personal, cât şi al Bavariei şi al Germaniei, pentru acest deziderat al României. Ne bazăm în continuare pe susţinerea dumneavoastră”, a transmis premierul.
”Am avut, de asemenea, un schimb de idei cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, marcată de escaladarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei din ultimele luni, care afectează inclusiv securitatea euroatlantică. Am reafirmat solidaritatea României cu Ucraina şi poporul ucrainean în faţa războiului ilegal şi nejustificat al Rusiei şi am reiterat angajamentul României de sprijin multidimensional pentru Ucraina şi cooperarea strânsă cu Germania în acest sens. Am avut, totodată, un schimb de opinii cu privire la reconstrucţia Ucrainei şi am reconfirmat intenţia României de a contribui activ la acest proces, aspect reliefat şi în cadrul Conferinţei privind reconstrucţia Ucrainei, care a avut loc în urmă cu o săptămână, la Berlin”, a declarat premierul României.
Potrivit lui Ciolacu, întâlnirea a inclus dialogul despre comunitatea românească din Bavaria şi despre etnicii germani originari din România, care asigură o legătură solidă între România şi Bavaria.
”Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Bavaria, respectată pentru modul în care a reuşit să se integreze şi să se implice în viaţa socială, economică şi culturală a întregului land. I-am mulţumit, în acest context, domnului Prim-ministru Markus Söder pentru sprijinul oferit de guvernul său comunităţii de români, în procesul de integrare în societatea bavareză şi pe piaţa muncii”, a ţinut să precizeze Ciolacu.
Şeful Executivului a menţionat că a abordat şi importanţa păstrării elementelor identitare de limbă, cultură şi spiritualitate românească, îndeosebi pentru tinerii români.
”Guvernul României sprijină derularea cursurilor de limbă română pentru tinerii români din diaspora şi avem încrederea ca, foarte curând, acestea să se desfăşoare şi în landul Bavaria”, a declarat Ciolacu.
Premierul a mai spus că au convenit ca dimensiunea economică să fie unul dintre pilonii colaborării dintre cele două state.
”Bavaria reprezintă, dintre landurile germane, cel mai important investitor şi partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut. Observăm o creştere constantă, iar potenţialul rămâne foarte ridicat. Vrem ca marile companii cu sediul în Bavaria, din domeniul industriei auto, al ingineriei şi al industriei aerospaţiale să investească în România - avem unul dintre cele mai mari ritmuri de creştere din Europa. Mă bucură faptul că miniştrii economiei român şi bavarez au semnat astăzi un Memorandum de Înţelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial şi în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă şi mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale”, a arătat Ciolacu.
”Complexitatea discuţiilor, precum şi multiplele linii de acţiune pe care se bazează şi se vor consolida în continuare relaţiile noastre bilaterale, ne îndeamnă să asigurăm o ritmicitate a dialogului nostru la nivelul celor două guverne”, a mai spus premierul Ciolacu în cadrul declaraţiilor comune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.