Premierul Ludovic Orban a convocat, pentru luni dimineaţă, şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului, spunând că acestea sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stării de alertă. "Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii", a spus Orban.
"Am luat decizia de a convoca CNSU la ora 7.30 şi şedinţă de Guvern la ora 8. Sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stări de alertă în baza legii. Hotărârea de Guvern, conform legii, este actul normativ prin care am decis să instituim starea de alertă odată cu intrarea în vigoare a legii", a declarat Orban duminică, după şedinţa la care a participat la sediul MAI.
"Începând de marţi, toate instituţiile implicate în asigurarea respectării în instituţie a regulilor, vor fi pe teren şi vor asigura respectarea legii. Începând de mâine ... dacă vreţi... îmi puneţi nişte întrebări deranjante, se aplică. Legea se aplică în fiecare zi în România", a afirmat Orban.
"Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii. Sunt reguli care trebuie respectate pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor", a continuat el.
Orban a mai spus că vor fi folosite toare pârghiile la dispoziţie prin această lege
"Eu nu merg pentru prelungire (a stării de alertă - n.r.). Potrivit legii, starea de alertă se decide prin HG, iar legea dispune că starea de alertă se dispune prin HG si dacă e valabilă pentru mai mult de jumătate din judeţele ţării, trebuie trecută prin Parlament. Sunt convins că Parlamentul, aşa cum a adoptat această lege, cu modificări, şi am convingerea că va adopta starea de alertă instituită de Guvern, în baza legii", a susţinut el.
”Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată. Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”, prevede articolul 4 al legii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.