Prefectul Iaşiului, social-democratul Bogdan Petru Cojocaru a declarat joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre situaţia clădirilor cu risc în caz de cutremur din judeţ, că nu poate spune că situaţia este mult diferită de ceea ce se întâmplă la nivelul primăriei Bucureşti şi a dat exemplul sediului Prefecturii din Iaşi care este construită în anii 70. El a menţionat că toate primăriile ar trebui să aibă o situaţie a acestor clădiri cu risc şi a arătat că există bani europeni, prin PNRR, pentru reabilitarea acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Din datele pe care le avem noi la momentul de faţă la nivelul primăriei Iaşi există această inventariere, dar nu putem spune că situaţia este mult diferită de ceea ce se întâmplă la nivelul primăriei Bucureşti”, a spus prefectul despre situaţia clădirilor cu risc în caz de cutremur.

Bogdan Cojocaru a precizat că instituţiile care gestionează astfel de situaţii din urgenţă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă chiar acum 10 zile a avut astfel de activităţi. ”Sper că e doar o coincidenţă că ne-am confruntat cu o astfel de situaţie, a cutremurului, în această dimineaţă. Instituţia pe care o conduc a participat la o astfel de simulare”, a spus Cojocaru, precizând că s-au stabilit protocoalele şi procedurile pe care trebuie să le respecte în astfel de situaţii. 

”În momentul de faţă sunt bani, inclusiv instituţia în care ne desfăşurăm activitatea, prefectura Iaşi este construită în anii 70, am depus un proiect pe PNRR, nu doar energetic, dar să putem să investim sume noi, sume mari din fonduri europene pentru ca aceste clădiri să facă faţă unor astfel de situaţii”, a menţionat el.

Bogdan Cojocaru a mai precizat că toată această bază de date privind clădirile cu risc ar trebui să existe la nivelul tuturor primăriilor.

El a dat exemplul centrului vechi din Iaşi, zona istorică unde în momentul de faţă nu sunt doar rcetăţeni ci se desfăşoară şi foarte multe activităţi.

”Dacă aceste clădiri ar putea intra în reabilitate, primăria trebuie să găsească soluţii pentru ca cei din zonă să îşi reia activitatea normală”, a precizat prefectul Iaşului. 

”În ziua de 03.11.2022, 06:50:26 (ora României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 147.5 km”, anunţă INFP într-un nou mesaj.
 
Cutremurul s-a produs la 74km E de Brasov, 76km NE de Ploiesti, 116km V de Braila, 118km V de Galati, 119km S de Bacau, 126km N de Bucuresti, 151km NE de Pitesti, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iasi.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.