Fostul premier Victor Ponta consideră că legea recursului compensatoriu care a intrat în vigoare joi şi care prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate, este o decizie „absolut aberantă”, care are efecte inacceptabile, ducând la eliberarea din închisori a criminalilor şi violatorilor, pe lângă cei care chiar se pot integra în societate. Ponta spune că liderul PSD Liviu Dragnea şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu fac nimic pentru a rezolva problema condiţiilor din penitenciare sau problemele legate de abuzuri şi dosare politice şi de Codurile Penale, dar în schimb „fac gargară la TV”.
„Forma finală a legii reprezintă o decizie absolut aberantă care duce la situaţii inacceptabile!”, a scris Victor Ponta sâmbătă, pe Facebook.
El a spus că este de acord că trebuie oprite abuzurile şi dosarele politice şi trebuie „elucidate” textele din codul Penal care duc la abuzuri, însă „Dragnea, Toader & Co. <<de făcut zgomote>> nu a făcut absolut nimic în acest sens”, susţinând doar declaraţii goale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, fostul premier mai susţine că trebuie luate măsuri legislative de sancţionare a procurorilor care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, însă nici în acest sens liderul PSD şi ministrul Justiţiei nu au luat atitudine.
„Trebuie oprită legislativ practica securistă si kaghebistă a denunţurilor cerute în mod abuziv de la oameni amărâţi prinşi la colţ sau de la infractori care aşa vor să îşi înjumătăţească pedepsele - în 2017, Dragnea, Toader & Co. nu au făcut absolut nimic. Trebuie, pe cale legislativă, reduse limitele de pedepse pentru infracţiunile care nu sunt comise cu violenţă şi cerută în primul rând recuperarea prejudiciilor (nu doar statul la închisoare) - în 2017, Dragnea, Toader & Co. nu au făcut nimic în acest sens”, mai scrie Ponta.
Fostul premier mai scrie că Liviu Dragnea doar „face gargară la TV”, în loc să ia măsuri concrete pentru a îmbunătăţi condiţiile din penitenciare şi a adopta măsurile impuse de CEDO, astfel încât „viaţa în penitenciare să nu fie o tortură demnă de Evul Mediu care îi face pe oamenii răi să fie şi mai răi”.
„(...) Efortul făcut de Adriana Săftoiu de a dezbate această problemă extrem de gravă în Plenul Camerei Deputaţilor este tratat cu dispreţ de Liviu Dragnea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor. Trebuie luate măsuri cerute de CEDO ca să facem condiţiile din penitenciare (şi ale deţinuţilor, dar şi ale personalui care lucreză acolo) la standarde europene - în felul acesta evitând să fim şi noi ca ţară condamnată la diverse amenzi! În 2017, Dragnea, Toader & Co. au făcut emisiuni şi gargară la TV - absolut nimic altceva!”, mai susţine fostul premier.
Fostul premier susţine că membrii coaliţiei de guvernare, în loc să facă ce au promis în campania electorală, adoptă o lege care scoate din închisori criminali şi violatori, pe lângă cei care pot cu adevărat să se reintegreze în societate.
„În loc să facă aceste lucruri corecte, promise în campania electorală şi acceptate de toţi oamenii raţionali s-a adoptat o lege care scoate din închisori criminali, violatori, tâlhari alături de cei care cu adevărat puteau să dea banii înapoi şi să se reintegreze în societate! Prostia, laşitatea, minciuna şi ticăloşia şi-au dat mâna de la Ministerul Justiţiei la conducerea Camerei Deputaţilor - efectul îl vom deconta noi toţi!”, a conchis Ponta.
Legea privind recursul compensatoriu prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, vineri, că peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu. El a spus că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că "impactul va fi atât de mare". Deţinuţii care au executat pedepsele în condiţii necorespunzătoare şi au fost eliberaţi din penitenciare înainte de intrarea în vigoare a legii, având procese pe rol la CEDO, vor primi despăgubiri în bani, a mai spus ministrul Justiţiei.
Cei mai mulţi, adică 80 din cei 529 de deţinuţi care au fost eliberaţi joi, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu, erau încarceraţi la Penitenciarul Giurgiu, potrivit reprezentanţilor administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). De la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi de la Centrul de Detenţie Brăila n-a plecat încă niciun deţinut, în timp ce, de la Penitenciarul Deva a plecat o singură persoană. În perioada următoare ar putea fi eliberaţi condiţionat, în baza acestei legi, alţi 3.349 de deţinuţi, cei mai mulţi fiind de la Rahova - 250 şi de la Penitenciarul Poarta Albă - 200. Potrivit reprezentanţilor unora dintre penitenciare, mulţi dintre deţinuţii puşi în libertate ca urmare a acestei legi aveau condamnări pentru furturi şi tâlhării, dar şi pentru omor.
Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.
Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.