Victor Ponta a anunţat că nu va vota guvernului Tudose, pe care îl numeşte ”guvernul Dragnea 2”, întrucât programul de guvernare modifică ”grav şi substanţial” măsurile din domeniul economic şi fiscal asumate de către guvernul Grindeanu, cu consecinţe nefaste pentru economia României.
”Programul de guvernare al guvernului «Dragnea 2» (avându-l ca premier pe Mihai Tudose) modifică substanţial şi grav în zona economică şi fiscală programul de guvernare asumat în ianuarie anul acesta de guvernul «Dragnea 1» (avându-l ca premier pe Sorin Grindeanu) şi contrazice fundamental programul de guvernare al PSD «Dragnea - Vâlcov» din campania electorală din 2016! Eu cred că acest program îi va da lovitura de graţie şi va duce la prăbuşirea politică a lui Liviu Dragnea - întrebarea este dacă PSD reuşeşte să se salveze sau se va prăbuşi împreună cu «Şeful»! Şi mai ales întrebarea importantă este dacă nu se va da o lovitură României similară cu cea primită în 2009-2010!”, a scris Victor Ponta pe facebook.
Un prim argument invocat de către Ponta este faptul că noul guvern vine cu un program de guvernare fundamental schimbat, deşi pretextul schimbării guvernului Grindeanu a fost nerespectarea programului iniţial.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În al doilea rând, fostul premier atrage atenţia că, în pofida amânării cu şase luni a creşterii salariilor unor bugetari, nici aşa perspectivele ca această promisiune să fie respectată nu sunt prea bune. ”Conform proiecţiei bugetare oficiale pentru perioada 2018-2020 NU sunt surse bugetare care să acopere aceste creşteri. O să avem din nou un Traian Băsescu ca în 2010 să taie??? Doamne Fereşte!”, scrie Ponta.
El invocă amânarea reducerii TVA la 18% din 2018 pentru 2019, scăderea drastică a investiţiilor efectiv realizate până acum, nivelul foarte scăzut al absorbţiei fondurilor europene ca urmare, inclusiv din cauza includerii ministerului de resort în Ministerul Dezvoltării Regionale drept alte cauze ale neîncrederii sale în guvernul Tudose şi în programul său de guvernare.
În mod deosebit, Ponta este nemulţumit de intenţia noului guvern de a introduce un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit. ”Aplicarea unui impozit pe cifra de afaceri poate duce la situaţii aberante - ca exemplu : dacă Exxon inveşteşte un miliard de dolari pentru exploatarea gazului din Marea Neagră fiind evident în pierdere în primii ani, îl impozităm? (...) Dacă Hidroelectrica decide să facă investiţii în reţeaua sa având evident o scădere a profitului, îi impozităm modernizările? Un investitor român care face o mică fabrică cu o investiţie de un milion de euro din banii proprii, îi vom lua din primul an încă 160.000 ca impozit - deşi este normal să fie pe pierdere la început?”, exemplifică Ponta.
Acesta nu are încredere nici crearea Fondului Naţional Suveran de Investiţii despre care spune că reprezintă o cale netransparentă prin care companiile deţinute de statul român să fie vândute către fonduri private străine, la care Liviu Dragnea ar fi făcut ”promisiuni cu caracter personal”.
Ponta are dubii legate şi de capacitatea ANAF de a gestiona aplicarea impozitului global de la 1 ianuarie 2019 şi a respecta angajamentul făcut faţă de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare, cu consecinţe asupra respectabilităţii României faţă de aliaţi.
”Programul de guvernare prezentat şi asumat cu atâta îndârjire de către Liviu Dragnea în 2016 a eşuat deja - la nici 6 luni de la alegeri (dovadă că a fost criticat şi acum schimbat chiar de către autorii săi)! Oricâtă propagandă televizată va fi pompată, oamenii încet-încet realizează acest lucru. Cu siguranţă îl vor sancţiona pe Liviu Dragnea - dar şi PSD va plăti un cost enorm!”, a conchis Victor Ponta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.