Poliţia Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul parlamentar Sebastian Ghiţă, căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră, a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune. De asemenea, poliţiştii au informat DNA Ploieşti că Sebastian Ghiţă nu a fost găsit după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere în dosarul în care fusese citat miercuri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova, Marian Popescu, controlul judiciar dispus în cazul lui Sebastian Ghiţă în unul din dosare în care este judecat include şi obligaţia de a se prezenta la instanţă sau în faţa procurorilor ori de câte ori este citat, indiferent dacă este vorba despre dosarul în care măsura preventivă a fost dispusă măsura sau într-o altă cauză.
În condiţiile în care Ghiţă nu s-a prezentat miercuri la DNA unde fusese citat, IPJ Prahova a anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa care a dispus măsura controlului judiciar în cazul fostului deputat, despre încălcarea termenilor acesteia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Totodată, IPJ a trimis la DNA Ploieşti procesele verbale încheiate de către echipele care l-au căutat de miercuri, după ce fostul parlamentar nu a fost găsit.
Între timp, poliţiştii continuă căutările, însă Sebastian Ghiţă nu este dat în urmărire, a precizat reprezentantul IPJ Prahova.
Potrivit codului de procedură penală, dacă persoana care se află sub control judiciar încalcă una prevederile măsurii preventive instanţa care a emis dispoziţia poate, la cererea procurorilor sau din oficiu, să dispună înlocuirea acesteia cu arestul la domiciliu sau cu arestarea preventivă.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, la instanţa supremă nu era înregistrat niciun dosar privind înlocuirea controlului judiciar cu altă măsură preventivă în cazul lui Sebastian Ghiţă.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă, pe numele căruia procurorii DNA au emis, miercuri după-amiază, un mandat de aducere, este dat în consemn la frontieră, dar şi la toate unităţile de poliţie, el nefiind găsit la domiciliu şi nici în locurile pe care le frecventează.
Poliţiştii l-au căutat pe Sebastian Ghiţă la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa, însă nu l-au găsit.
„Îl căutăm în judeţul Prahova, iar IPJ Prahova colaborează cu toate celelalte unităţi din cadrul IGPR, cărora le-a fost comunicat acest act procedural. Căutările continuă şi, în momentul în care se consideră că nu a fost găsit la locurile de interes, se întocmeşte un proces-verbal care este adus la cunoştinţa emitentului de îndată”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Prahova, Marian Popescu.
Conform procedurilor, după primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instanţei emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele celui căutat.
Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, Sebastian Ghiţă, aflat sub control judiciar în unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA în care este pus sub acuzare, s-a prezentat ultima dată luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, în cadrul controlului judiciar. Măsura controlului judiciar, dispusă de DNA în dosarul în care Ghiţă este cercetat alături de mai mulţi poliţişti şi procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mită, şantaj şi cumpărare de influenţă, îi interzice fostului parlamentar să părăsească teritoriul României fără încuviinţarea organelor de urmărire penală.
Avocatul lui Sebastian Ghiţă, Bogdan Micu, a declarat joi, pentru News.ro, că nu a putut lua legătura cu fostul deputat şi nu are de gând să îl caute, dar îl va reprezenta în continuare la termenele de la instanţă.
Sebastian Ghiţă trebuia să se prezinte miercuri la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, în care fostul deputat este cercetat alături de Victor Ponta. La DNA au mers însă doar avocaţii lui Ghiţă, ulterior procurorii emiţând pe numele acestuia un mandat de aducere.
Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.
În 6 septembrie, Ponta a fost pus sub control judiciar de DNA Ploieşti în acest dosar, dar măsura preventivă a încetat la începutul lunii noiembrie. Totodată, în 12 octombrie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru asigurător pe un imobil al lui Victor Ponta.
Şi Sebastian Ghiţă a fost pus sub control judiciar în acelaşi dosar, dar instanţa supremă a anulat măsura preventivă în 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghiţă.
Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale. Unul dintre acestea în care, alături de Ghiţă, sunt acuzaţi şi foştii şefi ai Parchetului Curţii de Apel Ploieşti Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova Viorel Dosaru şi fostul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie Prahova Constantin Ispas se află pe rolul instanţei supreme. În acest dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În 22 noiembrie, instanţa a decis ca Sebastian Ghiţă să rămână sub control judiciar pe cauţiune şi cu interdicţia de a părăsi ţara.
În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu. Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.
De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Herţanu este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni, în acesta din urmă fiind cercetaţi şi fostul şef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia Vlad Cosma.
Sebastian Ghiţă a mai fost cercetat în dosarul ”Tracia - Asesoft”. La începutul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” în care Sebastian Ghiţă şi alte opt persoane au fost acuzaţi de înşelăciune în legătură cu tranzacţii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a încetat urmare a prescripţiei.
Totodată, la sfârşitul lunii septembrie, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă privind teza de doctorat a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În 20 decembrie, Parchetul instanţei supreme a decis clasarea acestui dosar.
Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate după ce mandatul său de deputat a încetat în luna decembrie, după alegerile parlamentare.
Ghiţă a fost deputat între 2012 şi 2016. În acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, însă acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel că nu a intrat în Parlament.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.