PNL a anunţat, joi, că va ataca la Curtea Constituţională (CCR) modificările aduse Legii 97/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, prin care judecătorii beneficiază de imunitate sporită. Liberalii acuză majoritatea parlamentară că, prin această lege, "urmăreşte ademenirea unor importante categorii profesionale cu privilegii de tipul superimunităţilor".
"Observăm faptul că majoritatea parlamentară PSD-ALDE-UDMR a adoptat o conduită legislativă prin care urmăreşte ademenirea unor importante categorii profesionale cu privilegii de tipul superimunităţilor. Amintim, în acest context, adoptarea unui amendament similar în cadrul dezbaterilor pentru modificarea legilor Justiţiei pentru instituirea unui regim de imunităţi în cazul magistraţilor", susţine PNL.
De asemenea, aceştia afirmă că judecătorii CCR nu au avut nicio "revendicare publică" asupra subiectului imunităţii, acuzându-i pe cei din PSD-ALDE-UDMR că vor să îi facă pe judecători "părtaşi" în campania de alterare a principiului egalităţii în faţa legii.
"Facem menţiunea că nu a existat nicio revendicare publică din partea judecătorilor CCR cu privire la acest subiect al imunităţilor. Pe cale de consecinţă, considerăm că majoritatea PSD-ALDE-UDMR urmăreşte să-i facă părtaşi, împotriva voinţei lor, pe judecătorii Curţii Constituţionale în campania desfăşurată în ultima perioadă pentru alterarea principiului egalităţii în faţa legii. În acest sens, PNL va acţiona prin instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a aduce în faţa judecătorilor CCR această speţă", mai spun liberalii.
PNL susţine că are încredere că membrii CCR "se vor delimita de astfel de acţiuni toxice şi nu vor judeca în baza eventualelor avantaje, ci a literei şi spiritului Constituţiei, dovedindu-şi imparţialitatea, echilibrul şi corectitudinea".
Propunerea legislativă a deputatului minorităţilor sârbe, Adnagi Slavoliub, prin care judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ar urmă să beneficieze de imunitate sporită, a fost adoptată de Senat, cu 81 voturi „pentru”, 19 voturi “împotrivă” şi patru abţineri. Astfel, judecătorii CCR nu mai pot fi urmăriţi penal, reţinuţi, arestaţi, percheziţionaţi sau trimişi în judecată, decât cu încuviinţarea a două treimi din numărul judecătorilor CCR.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.