Vicepreşedintele PNL Sulfina Barbu, fost ministru al Muncii, a criticat duminică proiectul legii salarizării unitare, publicat pe site-ul PSD, aducând o serie de obiecţii punctuale, printre care eliminarea tichetelor de masă şi faptul că salariul minim este prevăzut să fie majorat cu 700 de lei în 2021 şi 2022, când social-democraţii nu vor mai fi la guvernare, anunţând că liberalii vor demara o serie de consultări cu sindicatele pe tema legii salarizării, după ce aceasta va fi depusă la Parlament.
Sulfina Barbu a arătat că salariul minim brut, pe baza căruia se calculează toate salariile din sistemul bugetar potrivit proiectului PSD, va fi de 2.500 de lei în 2022, dar că până în 2020, ultimul an din actuala guvernare, acest salariu minim brut va ajuge abia la 1.750 de lei.
”Rezultă că principala sarcină privind creşterea salariilor rămâne pentru anii 2021 şi 2022, cu o sumă de 750 de lei, adică 375 de lei pe an. PSD pune în sarcina viitorului guvern creşterea salariilor recunoscând că nu este capabil să susţină o creşetre economică sustenabilă în perioada de guvernare până în anul 2020. Amăgesc salariaţii din sectorul bugetar cu salarii pe care, de fapt, nu le pot asigura în exerciţiul guvernamental actual, din 2017 până în 2020. Noi reclamăm că nu este reglementat clar modul de calcul al salariului minim brut. Considerăm că este necesar ca în legea salarizării unitare sp fie introdus un mecanism pentru salariul minim brut în funcţie de productivitatea muncii şi în funcţie de rata inflaţiei”, a declarat Sulfina Barbu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
O a doua critică punctuală adusă de fostul ministru al muncii proiectului legii salarizării unitare vizează eliminarea tichetelor de masă, lucru care va duce, potrivit calculelor făcute de liberali, la o scădere a veniturilor bugetarilor, pe de o parte, şi la o discriminare între domeniul public şi cel privat, pe de altă parte.
”Aceste tichete sunt înlocuite cu acordarea indemnizaţiilor anuale de hrană la nivelul a două salarii de bază minim brute pe ţară. Trebuie să analizăm în ce măsură o astfel de prevedere este şi constituţională. În sectorul de sănătate, pentru a vă da un exemplu, prin eliminarea tichetelor de masă în anul 2018, rezultă o reducere a veniturilor salariaţilor. Astăzi, iau 21 de tichete pe lună. Înmulţit cu 15 lei tichetul, înseamnă 315 lei pe lună. Înmulţit cu 12 luni, înseamnă 3.780 de lei. Două salarii minim brute în 2018 înseamnă 1.550 de lei ori doi, egal 3.100 de lei. Rezultă că diferenţa de 680 de lei este pierdere anuală pentru fiecare angajat din domeniul de sănătate. Trebuie să explice iniţiatorii cum acoperă această pierdere privind veniturile”, a mai spus Barbu.
Vicepreşedintele PNL mai atrage atenţia şi asupra faptului că în proiectul de lege al salarizării unitare se regăsesc funcţii inexistente, precum cea de vicepreşedinte al Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi că suspendarea temporară a pensiilor speciale va însemna lăsarea unei poveri financiare pentru guvernele viitoare.
De asemenea, liberalii critică şi diferenţa mică de salariu dintre un debutant şi un angajat cu experienţă, spunând că este nedrept ca oameni cu pregătiri şi experienţe diferite să fie plătiţi la acelaşi nivel.
”PNL va avea consultări cu federaţiile şi confederaţiile sindicale din domeniu. Vom analiza fiecare articol din lege, fiecare grilă şi vom anunţa ce măsuri luăm în acest domeniu. Aşteptăm ca legea să fie asumată de cineva. Guvernul dă din colţ în colţ şi nu-şi asumă legea, sunt foarte multe amânări. Aşteptăm ca proiectul să fie asumat şi apoi vom invita toate confederaţiile sindicale la consultări”, a conchis Sulfina Barbu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.