Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat vineri, dupa întâlnirile de la Bruxelles cu comisarii europeni Corina Creţu şi Günther Oettinger, că a pledat pentru o Politică de Coeziune care să sprijine toate zonele României. De asemenea, ea susţine că a discutat şi despre implementarea Programului Operaţional Regional şi despre crearea unui grup de lucru care să simplifice procedurile de accesare a fondurilor europene.
„Am pledat, la Bruxelles, pentru o Politică de Coeziune care să sprijine toate regiunile, dată fiind relevanţa acesteia în dezvoltarea României şi a celorlalte State Membre. Am solicitat această flexibilitate în alegerea priorităţilor pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare şi provocărilor specifice fiecărei regiuni”, transmite Rovana Plumb printr-un comunicat de presă.
Potrivit aceleiaşi surse, Rovana Plumb s-a întâlnit, în vizita de două zile pe care a făcut-o la Bruxelles, cu Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională, şi cu Günther Oettinger, comisar pentru Buget şi au discutat despre găsirea unor soluţii tehnice cu privire la evitarea dezangajării pe Programul Operaţional Regional, dar şi despre iniţierea unui grup de lucru care ar urma să vizeze simplificarea procedurilor pentru atragerea de fonduri europene de către beneficiari.
Cu privire la implementarea Programului Operaţional Regional, ministrul transmite că delegaţia română a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru a agrea, în cel mai scurt timp, măsurile pentru reducerea riscului de dezangajare, printre care se numără propunerea unei scheme de subvenţionare pentru creşterea eficienţei energetice în locuinţe.
Un alt subiect dezbătut a fost stadiul proiectelor aferente celor trei spitale regionale, care urmează să fie construite din fonduri europene în Craiova, Iaşi şi Cluj-Napoca. S-a agreat depunerea celor trei aplicaţii la Comisia Europeană până la finalul acestui an, după ce vor fi finalizate studiile de fezabilitate, în octombrie 2018.
“La întâlnirea cu comisarul pentru Buget, Günther H. Oettinger, delegaţia română a reafirmat poziţia României cu privire la viitoarea perioadă financiară (2021-2027), punând accent pe faptul că politica de coeziune ar trebui să se concentreze în continuare pe un număr limitat de obiective tematice şi priorităţi de investiţii. De asemenea, s-a punctat faptul ca va fi necesară o anumită flexibilitate a politicii de coeziune în viitoarea perioadă, pentru a răspunde în timp scurt provocărilor viitoare”, transmite ministrul.
În cadrul întâlnirii, delegaţia română condusă de Rovana Plumb s-a întâlnit şi cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare şi Afaceri Sociale, şi cu Maroš Šefčovič, vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru Energie.
Premierul Viorica Dăncilă afirma, la finalul lunii februarie, că discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles privind accesarea fondurilor europene au îngrijorat-o, o situaţie specială fiind legată de construirea celor trei spitale regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi şi a făcut apel către preşedinţii celor trei consilii judeţene să găsească soluţii pentru deblocarea proiectelor.
Premierul a făcut apel către preşedinţii consiliilor judeţene să apeleze la experienţă pentru a debloca fondurile europene şi le-a transmis că, dacă au probleme în accesarea acestora, îi pot comunica ei.
"Cred că prin capacitatea şi experienţa de care dispuneţi, precum şi în calitatea de preşedinţi ai agenţiilor de dezvoltare regional, membrii în comitetul de monitorizare al Programului Operaţional Regional, puteţi sprijini creşterea absorbţiei (de fonduri UE -n.r.), iar problemele pe care le întâmpinaţi în accesare mi le puteţi comunica în vederea soluţionării lor de urgenţă", a mai explicat premierul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.