Plenul reunit al Senatului şi al Camerei Deputaţilor a validat, marţi, cu 312 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă”, cei 13 membri ai Consiliului de Administraţie al TVR, care urmează să desemneze, tot marţi, un preşedinte-director general al televiziunii publice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noul Consiliu de Administraţie este format din Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu , Radu Carp, Debreczeni Hajnal , Ruxandra Garofeanu, Valeriu Hadji, Raico Cornea, Christel Ţopescu, George Orbean, Teodor Gabriel Giurgiu, Monica Ghiurco. 

Cei 13 membri titulari îl vor desemna pe unul dintre ei ca preşedinte-director general, cu un mandat de patru ani.

Votul a fost precedat de o dispută legată de candidatura Oanei Stănciulescu, acuzată de către deputatul minorităţii evreieşti, Aurel Vainer, că s-a opus legii prin care este interzisă omagierea personalităţilor mişcării legionare. 

”Atunci când PNL a susţinut legea pentru combaterea naţionalismului, doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea care a fost propusă de PNL. Vreau să punctez în mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a mişcării legionare, e vorba de poetul Radu Gyr,  pion la mişcării legionare”, a declarat Vainer. 

Reprezentantul minorităţilor a ţinut să precizeze că nu poate fi de acord ca în CA al TVR, care are atâtea lucruri importante de făcut pentru progresul democraţiei, să existe, să funcţioneze ”un membru cu astfel de viziuni”.

”Mă opun în mod expres nominalizării şi voi vota împotrivă”, a declarat în plen deputatul Aurel Vainer. 

Dezbaterile s-au prelungit în urma unei intervenţii a senatoarei ALDE Cristiana Anghel. ”Cu tot respectul pentru evrei, dacă citim istoria, vom vedea că în istoria mişcării legionare, au fost două perioade, una Zelea Codreanu, şi a doua, Sima. Iorga a fost omorât de Sima, ca reacţie la omorârea lui Codreanu (..) Mişcarea legionară românească împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nurnberg pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă”, a declarat Anghel.  

Cristiana Anghel i-a luat apărarea Oanei Stănciulescu, precizând că ”nu trebuia condamnată”. 

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad a anunţat că UDMR va părăsi sala, dacă astfel de declaraţii pro-legionare continuă. ”Dacă noi constatăm că această şedinţă se transformă într-o şedinţă de a reabilitatare a legionarismului în România, atunci grupul UDMR părăseşte sala, până reveniţi la ordinea zilei”, a spus Marton Arpad. 

Şi Marko Bela şi-a exprimat nemulţumirea. ”Eu sunt aici de 26 de ani, nu am apucat o luare de cuvânt în care să se apere mişcarea legionară. Să ne trezim în 2016 ca în mod direct să apere cineva Mişcarea Legionară, nu pot concepe acest lucru. Vom părăsi şedinţa dacă cei care au sărit în apărarea mişcării legionare... Să vină doamna care a fost acuzată de antisemitism să îşi ceară scuze şi să îşi clarifice poziţia. Altfel, părăsim sala”, a spus Marko Bela. 

Cristiana Anghel a revenit la microfon şi a precizat că discursul său era în favoarea libertăţii de a gândi.

”Poate ar fi bine să vină timpul să se spună lucrurilor pe nume. Horthy are statuie în Ardeal, Antonescu nu are. Deci nu vorbesc, avem generalii care au omorât sute de români, şi care au statui în ţara românească. Nu am luat apărarea Mişcării legionare, ci libertăţii de a gândi. Chiar aşa suntem călcaţi în picioare, cei care gândim româneşte? Pot să gândesc şi să aleg între bine şi rău”, a spus Anghel. 

În urma dezbaterilor din plen, reprezentanţii UDMR au părăsit sala. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.