Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început miercuri puţin după ora 10:00, majoritatea parlamentară aprobând ordinea de zi pe care se regăseşte modificarea regulamentului Camerei, dar sunt înscrise şi cele două legi ale Justiţiei, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind funcţionarea CSM. Opoziţia a solicitat suspendarea şedinţei, dar cererea lor a fost respinsă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a început cu un moment de reculegere în memoria regelui Mihai, propus de liderul de grup al deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

Aceasta a solicitat ulterior sistarea şedinţei de plen, ”în semn de respect faţă de memoria ultimului rege al României”, dar cererea sa a fost respinsă prin vot de plenul Camerei.

Turcan a acuzat şi modificarea neregulamentară a ordinii de zi, arătând că aceasta nu poate fi schimbată în ziua şedinţei de plen decât cu acordul unanim al liderilor de grup. Deputatul PSD Ioan Munteanu a venit însă la tribună şi a propus direct în plen modificarea ordinii de zi, astfel încât să fie incluse la dezbatere şi vot final modificarea adusă chiar miercuri dimineaţa regulamentului Camerei, precum şi cele două legi ale justiţiei - cea privind organizarea judiciară şi cea privind funcţionarea CSM.

Munteanu a propus o primă sesiune de vot final la ora 11:30, unde să fie aprobată modificarea regulamentului, apoi dezbaterea celor două legi ale Justiţiei şi o a doua sesiune de vot final la epuizarea ordinii de zi.

Propunerea lui Munteanu a fost aprobată prin vot de plenul Camerei.

Şedinţa Camerei Deputaţilor este condusă de social-democratul Gabriel Vlase.

Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri , cu 4 voturi ”pentru” şi 3 voturi ”împotrivă” un raport de admitere a modificărilor propuse la regulamentul acestui for, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în plenul Camerei să fie reduşi semnificativ.

”După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”, se arată în amendamentul adoptat de comisia de regulament la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea.

Acesta şi-a motivat propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor invocând o decizie a Curţii Constituţionale din 2001, care prevede: ”Camera Deputaţilor, în virtutea autonomiei sale regulamentare, instituite prin art. 61, alin. (1) teza întâi din Constituţie, are dreptul să reglementeze procedura amendamentelor”.

Raportul de modificare a regulamentului va intra pe ordinea de zi a plenului Camerei pentru vot final, urmând să fie aplicat chiar de astăzi pentru dezbaterea ultimelor două legi din pachetul legilor justiţiei: legea privind organizarea judiciară şi legea privins funcţionarea CSM.

Iniţiativa de modificare a regulamentului i-a aparţinut iniţial deputatului PSD Florin Iordache, dar propunerea sa a fost respinsă de comisie la începutul acestei săptămâni.

Social-democraţii au venit cu ideea modificării regulamentului Camerei Deputaţilor după ce miercurea trecută opoziţia a solicitat vot pe toate amendamentele admise şi respinse la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ceea ce a făcut ca durata şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor a fie de aproape 13 ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.