Platforma România 100, fondată de fostul premier Dacian Cioloş, constată că GRECO confirmă, prin concluziile raportului de evaluare, criticile aduse modificărilor legilor justiţiei de asociaţii ale magistraţilor şi de societatea civilă din România şi solicită tuturor forţelor politice să oprească procesul de adoptare a modificărilor aduse legilor justiţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Platforma România 100 subliniază că GRECO pune un diagnostic necruţător atât procesului legislativ, cât şi rezultatelor acestuia şi citează din raport:

- Transparenţa procesului legislativ trebuie crescută, prin îmbunătăţirea regulilor privind dezbaterile, consultările şi audierile publice, prin asigurarea unor termene adecvate pentru elaborarea, depunerea şi dezbaterea amendamentelor, precum şi prin limitarea utilizării procedurii de urgenţă în practica legislativă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

- Există riscul unor ieşiri masive din sistemul judiciar, precum şi cel al unui sistem de promovare arbitrar. Potrivit constatărilor GRECO, aproximativ 25% din numărul actual magistrati (în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, 94 de judecători din totalul de 115) ar putea solicita pensionarea imediat după intrarea în vigoare a noilor prevederi legale. Aceste riscuri au fost ignorate în condiţiile în care au lipsit studiile de impact.

- Secţia specială de investigare a infracţiunilor din justiţie va determina conflicte de competenţă, putând limita atribuţiile DNA şi DIICOT, slăbind în mod direct combaterea corupţiei şi a criminalităţii în general. Există riscul ca această secţie specială să fie folosită în mod abuziv pentru intervenţii asupra unor dosare care implică funcţionari sau demnitari de rang înalt. GRECO recomandă abandonarea creării acestei structuri de parchet.

- Există riscul slăbirii statutului procurorilor prin suprimarea garanţiilor de independenţă şi stabilitate a acestora.  

- Lipsa de claritate în reglementarea drepturilor şi obligaţiilor magistraţilor, inclusiv în ceea ce priveşte incompatibilităţile, astfel încât GRECO recomandă evitarea creării unor surse noi de incompatibilităţi şi conflicte de interese în rândul magistraţilor.  

- Modificările  privind responsabilitatea judecătorilor şi procurorilor pentru erorile judiciare nu oferă un nivel suficient de claritate şi previzibilitate, astfel încât GRECO recomandă o revizuire atentă, pentru ca asemenea reglementări să nu devină o ameninţare pentru independenţa justiţiei. 

- În ceea ce priveşte numirea procurorilor şefi, GRECO recomandă definirea unei proceduri transparente, bazate pe criterii obiective, în care CSM să joace un rol mai important.  

Platforma România 100 apreciază că modificările aduse legilor justiţiei de coaliţia PSD - ALDE sunt dăunătoare sistemului judiciar şi capacităţii României de a combate în mod eficient corupţia în toate formele sale, iar aceste modificări vor fi urmate de schimbări ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală care vor submina capacitatea României de a fi un partener credibil în procedurile de cooperare judiciară internaţională.

”GRECO indică autorităţilor române necesitatea obţinerii poziţiei Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările legislative din domeniul justiţiei. Platforma România 100 solicită din nou autorităţilor române competente sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările propuse de majoritatea parlamentară cu privire la legile justiţiei, la Codul penal şi la Codul de procedură penală. Platforma România 100 solicită tuturor forţelor politice să oprească procesul de adoptare a modificărilor aduse legilor justiţiei. Prezentul proces legislativ este unul profund viciat de presiunile şi interesele politice ale politicienilor cu probleme penale. Justiţia din România merită legi bune, adoptate cu responsabilitate, după o dezbatere reală, în urma unor studii de impact”, se mai arată în comunicatul platformei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.