Platforma România 100 condamnă modul în care au intervenit jandarmii la protestul din Piaţa Victoriei de vineri seară, când au folosit gazele lacrimogene şi tunurile de apă împotriva manifestanţilor, şi îi îndeamnă pe oamenii care au fost victime ale violenţelor forţelor de ordine să depună plângeri penale. Reprezentanţii Platformei au pus la dispoziţia cetăţenilor, pe site, şi un model de plângere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Platforma România 100 condamnă ferm intervenţia brutală şi disproporţionată a forţelor de ordine în timpul protestului Diasporei din 10 august 2018. Sute de oameni au fost răniţi în timpul acestei intervenţii ilegale şi iresponsabile a autorităţilor. Sute de copii au inhalat gaze lacrimogene şi alte substanţe degajate din avanposturile jandarmilor. Îndemnăm toate persoanele care au devenit victime ale violenţei trupelor Jandarmeriei să îşi apere drepturile prin acţiuni în justiţie. În acest sens, facem cunoscuţi paşii de urmat pentru tragerea la răspundere a celor responsabili de încălcarea drepturilor cetăţeneşti şi care au pus în pericol sănătatea şi viaţa protestatarilor paşnici”, transmite Platforma România 100.

Reprezentanţii Platformei recomandă cetăţenilor să solicite eliberarea unui certificat medico-legal de către Institutuk Naţional de Medicină Legală, în cazul în care au fost vătămaţi mai grav şi au vânătăi, contuzii, dificultăţi de respiraţi sau probleme cu vederea. Plângerea penală, împreună cu certificatul medico-legal, se depune de către cetăţean la Parchetul Militar, care va fi apoi audiat cu privire la fapta reclamată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Modelul de plângere penală este pus la dispoziţie cetăţenilor pe site-ul Platformei România 100.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni. Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului - unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

În urma protestului, 452 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 70 au fost transportaţi la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general Augustin Lazăr să fie începute de urgenţă cercetări pentru stabilirea modului concret în care s-a produs intervenţia Jandarmeriei pentru restabilirea ordinii publice la protestele de vineri seară din Piaţa Victoriei. De asemenea, Iohannis a solicitat procurorului general stabilirea legalităţii intervenţiei şi identificarea persoanelor şi a gradului de implicare sau vinovăţie a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.

Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi la incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.