Planul de relansare economică pe care Guvernul urmeazăsă îl prezinte miercuri prevede granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, vizând ajutoare de 2000 de euro pentru microintreprinderi, finanaţarea chiriilor pentru magazinele închise în timpul stării de urgenţă, până la 125.000 de euro pentru IMM din HoReCa, turism, transporturi, evenimente. Executiul anunţă şi măsuri în contextul programelor de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La capitolul Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, Guvernul propune: 

- Granturi de sprijin pentru microîntreprinderi în valoare de 2000 Euro/SRL fără salariaţi. Toate domeniile; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, chirii, utillităţi. Număr estimat al beneficiarilor este de  50.000; Bugetul alocat este de 100 mil. euro

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
- Schema de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19 - finanţarea chiriilor pentru perioada în care desfăşuararea activităţii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni. Buget: 160 mil. lei.
- Capital de lucru pentru repornirea activităţilor economice pentru IMM-uri - Valoare grant: max. 125.000 Euro; Domenii: HoReCa, turism, transporturi, evenimente; Cheltuieli: stocuri, datorii furnizori, echipamente; Buget: 350 mil. euro.
- Granturi pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor - Valoare grant: 50.000 – 200.000 Euro; Domenii: Industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcţii, transport, turism, confecţii; Cheltuieli: producţie, achiziţia de echipamente, utilaje, tehnologii; Buget: 550 mil. euro.
De asemenea, vor fi lansate programe de finanţare nerambursabilă pentru creşterea competitivităţii IMM-urilor, precum şi granturi pentru iniţiative antreprenoriale inovative şi digitalizarea companiilor.
 
Executivul anunţă şi Programe de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor
•Schema de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor)  - Prin acest program se urmăreşte stimularea expunerii la risc a asigurătorilor şi facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. În cazul unei pierderi, suma plătită de către Ministerul Finanţelor Publice  reprezintă 80% din suma neîncasată/nerecuperată de asigurător. Plafon alocat: 1 mld. lei.
•Program de garantare a finanţărilor de tip factoring cu regres şi scontarea efectelor de comerţ - •Obiectiv: acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate întreprinderilor mici şi mijlocii a căror valoare se stabileşte prin corelare cu valoarea finanţărilor de tip factoring/operaţiuni de scontare. Valoarea unei  facilităţi de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 lei. Plafoane alocate: 1,5 mld. lei/factoring; 1,5 mld. lei/scontare.
•Program de garantare a leasing-ului de echipamente şi utilaje - Obiectiv: garantare a leasing-ului pentru IMM-urile care optează pentru o  finanţare non-bancară. Vor fi acordate finanţări până la o limită maxima de 5.000.000 lei/ beneficiar, garantate în limita unui plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde lei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.