Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru critică intenţia ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru de a organiza concursul de ocupare a posturilor de director de şcoală pe 12 octombrie, afirmând că programul organizării concursului este prea strâns şi este o încercare de a schimba directorii de şcoli pe alte criterii decât cele legate de profesionalism.
”Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor a luat act cu îngrijorare de intenţia declarată public la data de 1 septembrie 2016 de către ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, de a organiza concurs pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a anunţat Pâslaru
Motivele pentru care PSD nu susţine demersul ministrului sunt: calendarul propus este foarte strâns, metodologia organizării concursului a fost publicată abia pe 10 septembrie, în condiţiile în care concursul ar trebui să aibă loc pe 12 octombrie, tot pe 10 septembrie fiind şi publicată şi bibliografia pentru concurs.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Procedura anunţată verbal de către domnul ministru încalcă flagrant mai multe principii prevăzute în Legea 1/2011, la art. 3, lit. e, j, t şi anume: principiul descentralizării (concursul trebuia organizat de către unităţile de învăţământ prin Consiliu de Administraţie – art. 257, alin. 2), principiul egalităţii de şanse (prin excluderea actualilor directori care, din motive obiective, nu ar putea participa la concurs, dând posibilitatea unor persoane care nu au susţinut concursul să ocupe funcţiile respective, prin decizii de detaşare) şi principiul fundamentării deciziilor pe dialog şi consultare (neexistând dezbateri publice sau consultări cu reprezentanţii elevilor, părinţilor, profesorilor şi autorităţilor publice)”, mai argumentează social-democratul.
O altă obiecţie este legată de faptul că înlocuirea directorilor după începerea anului şcolar ar afecta procesul de învăţământ şi continuitatea activităţii manageriale.
”Îngrijorarea noastră este alimentată de suspiciunea că această metodologie netransparentă se doreşte a fi un paravan pentru schimbări ale directorilor de şcoli bazate pe alte criterii decât cele de profesionalism, punerea actualilor directori de şcoli în imposibilitatea de a mai candida pentru funcţiile pe care le deţin, iar pentru atingerea acestor scopuri ministrul Mircea Dumitru depăşeşte mandatul asumat de către actualul Guvern prin programul de guvernare, aprobat de Parlament la învestirea acestuia”, susţine deputatul PSD.
Candidaţii care vor să concureze pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct în şcoli pot depune dosarele în sistem electronic pe platforma informatică dedicată, începând de marţi, 13 septembrie, şi până în 2 octombrie, acestea fiind primele concursuri organizate după opt ani,a declarat, pentru News.ro, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
"Concursurile de directori sunt primele după opt ani. Ele nu bulversează sistemul. Ultimele concursuri pentru directori le-am avut acum opt ani, deci nu se poate spune că ne-am fi grăbit. Opt ani de zile a aşteptat sistemul ca să ajungem la implementarea unor măsuri care să arate profesionalism. Dosarele de concurs vor fi depuse electronic pe platforma informatică dedicată, în perioada 13 septembrie - 2 octombrie, potrivit Procedurii de înscriere electronică, disponibilă pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean", a precizat ministrul Educaţiei.
Conform deciziei ministerului, proba scrisă va avea loc pe 12 octombrie. Interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie.
Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.
Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar reglementează condiţiile de ocupare a acestor funcţii, organizarea şi desfăşurarea propriu-zisă a concursului, respectiv numirea şi eliberarea din funcţie a directorilor şi directorilor adjuncţi din unităţile de învăţământ preuniversitar.
Pe lângă unităţile publice de învăţământ preuniversitar, prevederile acestei metodologii se aplică şi unităţilor de învăţământ preuniversitar particular autorizate/acreditate, respectiv centrelor judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE) unităţilor de învăţământ special, centrelor şcolare pentru educaţie incluzivă, centrelor şcolare, centrelor de excelenţă, palatelor şi cluburilor copiilor, cluburilor sportive şcolare şi Palatului Naţional al Copiilor.
Concursul are două componente: una naţională şi una locală. Prima componentă presupune susţinerea unei probe scrise, care constă în rezolvarea în maximum 120 de minute a unui test-grilă cu itemi elaboraţi de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.