Reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor au luat act cu îngrijorare de intenţia Comisiei Europene de a introduce un paşaport digital de vaccinare împotriva COVID-19, prin care va fi limitată libertatea de mişcare a cetăţenilor europeni. „Dacă această măsura va fi adoptată se vor crea două categorii de cetăţeni: cei care se vor putea bucura de libertatea de mişcare şi cei care vor fi sancţionaţi pentru opiniile lor sau pentru faptul că nu fac parte din categoriile prioritate de populaţie care sunt imunizate prin vaccinare”, mai arată AUR, într-un comunicat de presă.
Sursa citată mai spune că introducerea unui paşaport digital de vaccinare este echivalentă cu impunerea unui act de identitate european prin care se discriminează între „cetăţeni model” şi „cetăţeni indezirabili”.
„Această măsură discriminatorie va alimenta opiniile care consideră că autorităţile naţionale, dar mai ales cele internaţionale, precum cele de la vârful UE, acţionează pentru un control mai strict al populaţiei, pentru sancţionarea celor cu opinii dizidente şi restrângerea drepturilor şi libertăţilor”, mai arată comunicatul de presă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
AUR cere autorităţilor statului român, comisarului din partea României, Adina Vălean, şi altor reprezentanţi ai României în diversele foruri europene, să se opună acestei măsuri discriminatorii, antidemocratice şi periculoase pentru libera circulaţie a persoanelor, unul din pilonii pe care a fost construită Uniunea Europeană.
„Condiţionarea deplasării în spaţiul comunitar de prezentarea unui test negativ la ieşirea, respectiv intrarea din/în ţară este o măsură de protecţie suficientă în raport cu posibilitatea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în urma deplasărilor transfrontaliere”, mai indică sursa menţionată.
Grecia şi Ciprul au încheiat, fiecare separat, câte un acord turistic cu Israelul care le permite cetăţenilor lor vaccinaţi să călătorească fără restricţii cu ajutorul unui „paşaport verde”.
Premierul Florin Cîţu afirmă că discuţia despre un paşaport de vaccinare este prematură, campania de vaccinare la nivel european fiind la început.
„În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare nu poţi să vorbeşti despre un paşaport pentru vaccinare”, afirmă şeful Executivului, precizând că Guvernul nu are mandat să discute cu alte guverne în acest sens.
De asemenea, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a spus că eventualele facilităţi pe care le-ar putea oferi aşa-numitul paşaport de vaccinare reprezintă un beneficiu secundar.
„Cred că vaccinurile ajută (...) Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută, asta e o întrebare la care răspunsul va fi unul european”, a susţinut ministrul Sănătăţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.