Parlamentul se reuneşte, marţi, în plen comun al celor două Camere, pentru a alege noul preşedinte al AEP, şeful CNA şi un vicepreşedinte al Curţii de Conturi. Pentru postul de preşedinte al Autorităţiii Electorale Permanente a primit aviz în comisii prefectul Capitalei. Toni Greblă, iar la CNA urmează să fie votată reprezentanta PSD în Consiliu, Maria Monica Gubernat. Postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi ar urma să fie ocupat de Pricopie Camelia, soţia rectorului SNSPA Remus Pricopie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toni Greblă a fost susţinut pentru postul de preşedinte al AEP de către grupurile PSD, UDMR şi minorităţi din Parlament. Actual prefect al Bucureştiului, Toni Greblă a fost de-a lungul timpului senator PSD, secretar general al Guvernului, judecător al Curţii Constituţionale.

Pe 10 februarie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act de demisia lui Cristian Mituleţu-Buică din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.

Pe 11 ianuarie, preşedintele AEP Constantin Mituleţu-Buică a demisionat din această funcţie. Decizia sa a venit după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

În cazul postului de consilier de conturi, Camelia Pricopie, propunerea susţinută de PSD, este soţia rectorului SNSPA, Remus Pricopie şi, potrivit CV-ului depus la comisii, a lucrat din 2012 până în prezent ca referent de specialitate , expert şi consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României. În cazul Curţii de Conturi, postul de vicepreşedinte a rămas vacant după ce Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în luna decembrie, în plenul reunit, revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

Votul Parlamentului a venit după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită.

Pe agenda plenului reunit se mai află o informare din partea Preşedintelui României, cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii, în afara teritoriului naţional, în anul 2023, o informare cu privire la aprobarea intrării, staţionării şi desfăşurării de operaţiuni pe teritoriul României a detaşamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO şi o informare cu privire la aprobarea dislocării, la nevoie, a Forţei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacţie foarte ridicată - VJTF, în scopul pregătirii şi defăşurării de operaţii militare pe teritoriul României, în anul 2023, potrivit datelor de planificare transmise de către autorităţile NATO.

Parlamentul va mai vota Proiectul de Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.11/2021 privind aprobarea componenţei nominale şi a conducerii Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

Plenul comun va mai aprov+ba Proiectul de Hotărâre pentru modificarea anexei la Hotărârea Parlamentului României nr.23/2011 privind constituirea Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.