Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu, consideră că actuala criză politică este rezultatul unei Constituţii disfuncţionale şi că este nevoie de o modificare amplă pentru a o face coerentă. El consideră că este ”o aberaţie” ca preşedintele să numească primul ministru şi apoi să nu mai poată avea pârghii de a scăpa de acesta. Paleologu susţine că CCR este în ultima vreme în gravă derivă aceasta fiind cauzată de clasa politică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Ne dăm seama cu toţii cât de disfuncţională este Constituţia actuală pentru că am văzut ce a produs în timp, inclusiv criza actuală. Criza actuală este un rezultat al unei Constituţii disfuncţionale, avem un sistem politic disfuncţional şi asta ţine de anumite contradicţii de logică constituţională”, a declarat Paleologu, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa.

El consideră că este nevoie de o abordare a întregii Constituţii pentru a o face coerentă.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

“Dacă ne apucăm de o reformă a Constituţiei, e important ca ea să schimbe nu doar, vorba lui Caragiale, doar pe ici, pe colo, e nevoie de o abordare a întregii Constituţii pentru a o face coerentă. Vă dau câteva exemple de incoerenţă. Faptul că preşedintele numeşte primul ministru şi după aia nu se mai poate descotorosi de el, e o aberaţie. Iorgovan şi ceilalţi care au făcut Constituţia, au copiat Constituţia franceză a lui De Gaulle şi au copiat-o cu greşeli. Ştiţi cum sunt elevii la şcoală copiază de la altul, dar mai bagă acolo nişte greşeli ca să nu se prindă proful. Sunt nişte incoerenţe în Constituţia noastră”, a explicat candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.

El spune că o altă problemă a Constituţiei este legată de faptul că practic nu pot fi declanşate alegeri anticipate.

“Alt exemplu este această imposibilitate practică de a avea alegeri anticipate ori alegerile anticipate sunt un instrument extrem de important pentru a ajusta Parlamentul şi opinia publică pentru că sunt situaţii, cum e cazul de faţă, în care ai o prăpastie, un hău, între Parlament şi popor. În momentul de faţă, în România, avem o prăpastie între Parlament şi popor, între guvern şi popor. Ori, alegerile anticipate sunt un mecanism pentru a salva democraţia de o asemenea criză gravă”, a menţionat Paleologu.

Candidatul PMP la alegerile prezidenţiale spune că în ultima vreme Curtea Constituţională este într-o gravă derivă, iar acest lucru a fost cauzat de clasa politică.

“Rolul Curţii Constituţionale, iarăşi e o temă pe care vreau să o abordăm în această campanie electorală, e foarte important să discutăm pe şleau despre faptul că, din păcate, Curtea Constituţională în ultima vreme este într-o gravă derivă şi trebuie corectată această derivă. Deriva Curţii Constituţionale are cauze în politic, să ne înţelegem, în lumea politică. Clasa politică a generat situaţiile absurd de la Curtea Constituţională”, a mai spus candidatul PMP la alegerile prezidenţiale.

Întrebat despre relaţia pe care şi-ar dori-o cu Rusia, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, Theodor Paleologu a răspuns: “În relaţiile cu o mare putere, muzica o face marea putere. Mi-aş dori foarte mult ca Vladimir Putin să fie mai prietenos faţă de România. Aţi văzut şi dumneavoastră că unele declaraţii ale ambasadorului rus la Bucureşti nu arată o mare dorinţă de prietenie. Îmi pare rău, eu sunt un mare admirator al culturii ruse, este o cultură formidabilă, dar din păcate, în ultimii ani într-adevăr atitudinea Rusiei faţă de noi nu e prea prietenoasă. Cred că e bine să avem o relaţie mult mai bună din punct de vedere politic, am o deschidere totală pe tema asta, dar e foarte clar unde ne situăm noi. Noi vrem în Nato, vrem să fim protejaţi de Nato, vrem scutul de la Deveselu, astea sunt datele problemei. În rest discuţia e deschisă, bunăvoinţa este totală atâta numai să vrea preşedintele Putin o relaţie cât mai bună cu noi, cu Polonia, cu ţările baltice, cu toate aceste ţări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.