Premierul Ludovic Orban cataloghează drept o "bazaconie" ideea conform căreia România nu testează mai mult pentru că sistemul de sănătate ar fi copleşit de numărul mare de bolnavi, el susţinând că se respectă modul în care se fac testele pentru COVID-19, specialiştii fiind cei care pot schimba definiţia de caz. Orban anunţă că Guvernul vrea să achiziţioneze trei milioane de teste rapide antigen.
În ceea ce priveşte reproşurile aduse României în legătură cu faptul că nu face teste multe, premierul a afirmat, la Digi 24, că autorităţile au crescut în mod constant capacitatea de testare, iar în prezent capacitatea de testare instalată este de peste 50.000 de cazuri. El susţine că epidemiologii trebuie să ia decizii cu privire la testarea în afara definiţiei de caz, iar în acest moment centrele de testare şi DSP-urile respectă regulile stabilite în prezent pentru a testa.
El a catalogat drept "o bazaconie” ideea conform căreia România nu testează mai mult pentru că sistemul de sănătate ar fi depăşit în cazul în care numărul de bolnavi diagnosticaţi ar fi şi mai mare decât cel înregistrat până în prezent.
"Astea sunt regulile, noi respectăm regulile. (....) Dacă un om are simptome, deja sunt cunoscute simptomele de toată lumea, sună la 112, toate apelurile la 112 sunt înregistrate, sunt monitorizate, ele au un sistem de dispeceri, (...) e urmărită modalitatea în care se reacţionează la apelurile respective. Asta este o bazaconie. Testăm cât este necesar să testăm, în conformitate cu regulile care sunt aplicate astăzi”, a declarat Ludovic Orban.
Premierul a anunţat că Guvernul va adopta un act normativ privind realizarea unor stocuri strategice, iar acest act normativ prevede cumpărarea de teste rapide care să poată fi folosite în triaj, în unităţile de primiri urgenţe sau în aşezămintele medico-sociale.
"Am stabilit să achiziţionăm trei milioane de teste antigen. Dar atenţie şi aceste teste, unu: ele nu pot să stabilească diagnosticul în caz că eşti pozitiv trebuie să dublezi testul cu un test Real Time PCR, dar te ajută, în triaj, în UPU să-şi faci o imagine (...) Pe de altă parte, relevanţa acestui test este pentru simptomatici. (...) Dacă se va considera necesară includerea şi altor categorii în cadrul testării, vom face testarea respectivă, nu e niciun fel de problemă”, a spus Orban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.