Preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a transmis, vineri, ministrului Finanţelor, Ionuţ Mişa, să ceară ANAF retragerea ordinului cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită, iar în caz contrar, liberalii vor sprijini persoanele fizice vizate de noile modificări să le atace în instanţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

“Somez ministrul Finanţelor să ceară preşedintelui ANAF să anuleze Ordinul cu privire la Declaraţia 600 sau să-l demită. Emiterea Ordinului ANAF nr. 4140/2017 din data de 29 decembrie 2017 reprezintă o sfidare şi o bătaie de joc la adresa a peste 600 de mii de români, care au descoperit după sărbători că au noi obligaţii fiscale într-o lună de zile”, a declarat Ludovic Orban, citat într-un comunicat de presă.

El susţine că ANAF a estimat un impact pentru 210.000 de contribuabili, dar în realitate sunt peste 600.000 de persoane vizate de Declaraţia 600.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

“Chiar dacă ANAF estimează un impact pentru 210.000 de contribuabili, în realitate datele statistice ale aceeaşi instituţii arată că sunt peste 600.000 de persoane cu activităţi independente sau venituri din alte surse”, mai spune liderul PNL.

„Prin impunerea Declaraţiei 600, persoanele care au realizat venituri în 2017, altele decât din salariu, respectiv din activităţi independente, drepturi de autor, chirii, dividende, etc. mai mari de 22.800 lei sunt obligate să declare aceste venituri la ANAF şi să plătească contribuţii sociale şi/sau de sănătate. Astfel, cei cu venituri din drepturi de autor, cărora le-au fost reţinute la sursă contribuţiile sociale şi de sănătate în 2017, vor trebuie să plătească 7980 de lei, în avans, pentru 2018. Iar persoanele cu venituri din dividende vor trebui să plătească o taxă nouă, respectiv contribuţia de sănătate de 10%, calculată la nivelul unui salariu minim brut/lună, adică 2.280 lei în avans pentru 2018”, afirmă acesta.

Ludovic Orban cataloghează noile contribuţii pentru veniturile realizate din alte surse decât salariul ca fiind “noi biruri puse în spinarea celor cărora deja le-au fost reţinute din salariu contribuiţiile la sistemul de sănătate şi de pensie”.

Preşedintele liberalilor susţine că organele fiscale au toate informaţiile, dar oamenii sunt chemaţi să plătească în avans taxe pe venituri nerealizate în anul curent.

“Deşi informaţiile sunt în posesia organelor fiscale, gândirea parşivă a celor care sunt puşi pe jecmănirea contribuabililor este de a chema oamenii să-şi exprime acordul prin propria semnătură că vor plăti aceste noi taxe la nişte venituri ipotetice şi incerte. Este o strategie pentru acoperirea unui abuz întrucât obligă oamenii să plătească în avans taxe pe venituri care nu au fost încă realizate în 2018. În plus, contribuabilii nu se află în posesia tuturor informaţiilor privind venitul realizat în 2017, deoarece termenul pentru primirea adeverinţelor anuale este 28 februarie (în cazul drepturilor de autor), iar veniturile din dividende nu pot fi estimate până la 31 ianuarie”, crede el.

De asemenea, Orban anunţă că PNL propune următoarele soluţii:

- Eliminarea contribuţiei de sănătate pentru veniturile realizate din dividende sau din alte surse pentru persoanele care obţin venituri din salarii. Plata contribuţiilor sociale şi de sănătate suplimentare faţă de cele reţinute salariaţilor trebuie să fie opţionale.

- Modificarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 pentru 25 martie 2018, concomitent cu primul termen de plată.

- Reţinerea la sursă a contribuţiilor sociale şi de sănătate în cazul veniturilor din drepturile de autor.

- Declaraţia 600 să nu se raporteze la 2017 şi să se facă apel la conformarea voluntară pentru 2018 pentru colectarea primei tranşe de impunere a veniturilor estimate, iar tranşele 2, 3 şi 4 să se bazeze pe date certe şi confirmate.

- Declaraţiile celor care nu s-au conformat sau nu au realizat venitul estimat să fie regularizate la 25 martie 2019, integral, prin decizie definitivă.

- Implementarea Declaraţiilor rectificative şi a regularizării ulterioare.

- Asigurarea unui timp suficient de informare şi tranzitoriu prin dispoziţii clare şi coerente din partea administraţiei fiscale.

Declaraţia 600 trebuie depusă până la 31 ianuarie 2018 de către cei care, în 2017, au obţinut venituri din activităţi independente echivalente cu cel puţin 12 salarii minime pe an. Fiscul a anunţat că, din 15 ianuarie, formularul poate fi depus, pe lângă ghişeu, şi în format electronic. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.