Preşedintele PNL, Ludovic Orban, se declară "surprins" de atitudinea unor reprezentanţi ai USR-PLUS cu privire la viitorul program naţional de investiţii prin care autorităţile locale ar urma să primească fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea infrastructurii, el catalogând drept "penibile" unele dintre argumentele acestora. "Pe PNRR, prin fondul de rezilienţă pe care noi le-am propus, Comisia Europeană ne-a pus nişte condiţii, adică primăriile să nu folosească banii ăia decât pentru proiecte verzi, pentru digitalizare, pentru eficienţă energetică, piste de biciclete, mobilitate. Acum hai să fim cinstiţi: la ţară oamenii au nevoie de apă, canal, asfalt, gaz", a punctat Orban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Pe mine m-au surprins declaraţiile de astăzi pe care le-am văzut la anumiţi lideri USR împotriva PNDL 3. Noi am decis în coaliţie lucrul acesta, în prezenţa unei echipe care a reprezentat USR-PLUS, care a fost condusă de Dacian Cioloş, în care au mai fost şi alţi reprezentanţi din cadrul USR-PLUS. Iar să foloseşti astfel de argumentaţii, care sunt penibile... Noi gestionăm acest program. Dacă noi îl gestionăm corect îl facem pentru binele public. Acest program urmăreşte asigurarea pilonilor dezvoltării comunităţilor locale care nu au resursele necesare. Care este cel mai important lucru care trebuie făcut în aceste comunităţi, să le dai o şansă la dezvoltare? Să susţii investiţiile în infrastructură”, a afirmat liderul PNL, joi seară, la B1 Tv. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Orban a menţionat că derularea programului se va face prin Ministerul Dezvoltării, iar Ordonanţa de Urgenţă care va reglementa programul şi normele metodologice vor prevedea "paşii stricţi" după care se va derula acesta.
 
Orban a explicat că nu există o altă sursă de finanţare pentru astfel de investiţii în proiecte de infrastructură, el susţinând că pe Programul Operaţional Regional, care poate asigura astfel de finanţări, România nu a semnat acordul de parteneriat şi nu a aprobat structura programelor cu Comisia Europeană pentru viitorul exerciţiu financiar. În acest context, până la derularea procedurilor necesare, prin POR şi prin fostul Plan Naţional de Dezvoltare Rurală, pe alte programe europene nu se vor putea accesa bani înainte de anul 2023, a explicat Ludovic Orban. 
 
"Pe PNRR, prin fondul de rezilienţă pe care noi le-am propus, Comisia Europeană ne-a pus nişte condiţii, adică primăriile să nu folosească banii ăia decât pentru proiecte verzi, pentru digitalizare, pentru eficienţă energetică, piste de biciclete, mobilitate. Acum hai să fim cinstiţi: la ţară oamenii au nevoie de apă, canal, asfalt, gaz.(...) Pe PNRR singurele investiţii pe infrastructură care pot fi finanţate sunt investiţiile în apă şi canal în localităţi sub 2.000 de locuitori care nu prea sunt cuprinse în Masterplanurile de extindere a reţelelor de apă canal care sunt finanţate prin POIM, Programul Operaţional de Infrastructură Mare”, a susţinut Orban.   
 
El a admis că "sunt multe puncte criticabile" în derularea PNDL 1 şi PNDL 2, amintind că aceste programe au fost folosite pentru racolarea de primari de la alte partide la PSD.

Liderii USR PLUS, reuniţi joi în şedinţa Biroului Naţional (BN), au decis să nu susţină noul Plan Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 50 de miliarde de lei, anunţat la începutul săptămânii de liderul PNL Ludovic Orban şi de premierul Florin Cîţu. Surse din USR PLUS au declarat pentru News.ro că decizia a fost luată în unanimitate, cei mai vehemenţi contestatari ai planului fiind Cătălin Drulă, Claudiu Năsui, Iulian Bulai şi Cristina Prună.

În comunicatul de presă transmis la finalul şedinţei BN, USR PLUS subliniază că ”nu va susţine un nou PNDL cu alocări din pix”.

”USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale”, se arată în comunicat. 

USR PLUS precizează că, în ciuda declaraţiilor din spaţiul public nu a existat un acord în coaliţie pe acest program.

”Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici şi un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării”, se mai arată în comunicatul de presă.

Cei de la USR PLUS spun că au cerut deja în şedinţa de Guvern o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2 şi că propun reluarea subiectului la următoarea şedinţă a coaliţiei cu cifre pe masă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat marţi că în cursul acestui an va fi reglementat din punct de vedere legislativ un nou plan de investiţii după modelul Planului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cu o valoare de aproximativ 50 de miliarde de lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.