Premierul Ludovic Orban explică restricţiile decise pentru a preveni răspândirea COVID-19, afirmând că vor fi suspendate pieţele aflate în spaţiu închis, însă primăriile pot organiza pieţe volante, dar pentru producători, nu pentru cei care nu au muncit niciodată pământul. În ceea ce priveşte funcţionarea teraselor, prim-ministrul a susţinut că unele terase s-au transformat în spaţii închise şi că în Bucureşti, în Centrul Vechi şi în Parcul Herăstrău, unele terase au devenit „locuri de petrecere”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„A rezultat că pieţele închise, spre deosebire de supermarketuri unde regulile sunt respetctate cu stricteţe, în pieţe (...) se transmite mai uşor. Am păstrat pieţele deschise, mai mult primăriile pot să organizeze pieţe volante pentru a permite desfacerea produselor de către producătorii agricoli, menţionez, de către producători agricoli, pentru că, din păcate, mare parte din cei care desfac marfa în pieţe numai producători agricoli nu sunt, ei nc, a afirmat Ludovic Orban.
El a precizat că măsurile decise de Executiv sunt măsuri temporare şi necesare
„Am luat nişte măsuri de restricţie pe care nu le-am luat că ne dorim noi, sunt absolut necesare”, a afirmat premierul.
El a explicat şi măsurile decise de cu privire la terase.
”Foarte multe terase, prin tot felul de amenajări, practic s-au transformat în spaţii închise. Nu mai există aeraţia din spaţiile libere. Noi nu am interzis terasele, vreau să spun foarte clar, dar să fie terase în care se respectă toate regulile care sunt prevăzute în lege” a adăugat Orban.
El a susţinit că în Bucureşti, în Centrul Vechi şi în Parcul Herăstrău, unele terase s-au transformat în „locuri de petrecere”.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19, ca de luni masca să fie obligatorie pe tot teritoriul ţării, să fie instituite restricţii de circulaţie şi declaraţie pe proprie răspundere noaptea, cursurile în învăţământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21;00, iar pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea.. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Măsurile ar urma să fie valabile 30 de zile.
Guvernul a decis ca after school-urile şi creşele să rămână deschise chiar dacă CNSU a propus altfel, iar şcolile trec online, urmând ca ministrul Educaţiei să emită un ordin în acest sens, a declarat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, referindu-se la măsurile propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a preveni răspândirea COVID-19.
Raed Arafat a explicat că este foarte greu pentru unii părinţi care au copii mici, de aceea rămân deschise creşele şi after school-urile. 
În ceea ce priveşte terasele, acestea rămân deschise doar dacă nu au acoperiş şi doi pereţi.
Referitor la numărul persoanelor care pot participa la reuniunile de familie, Raed Arafat a explicat că autorităţile nu pot controla numărul persoanelor care participă la o astfel de reuniune, de aceea au făcut apel la parteneriat cu populaţia.
Raed Arafat a explicat şi faptul că mall-urile vor rămâne deschise până la ora 21, la fel ca celelalte magazine.
Întrebat dacă vor fi folosite măştile de protecţie în sălile de sport, Raed Arafat a precizat că va fi aplicat ordinul ministrului Sănătăţii:. „Este acolo spaţiu închis”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.