Premierul Ludovic Orban spune că a cerut ”o evaluare foarte serioasă” a organizaţiilor care vor fi membre în comitetele consultative care vor lua decizii cu privire viitorul exerciţiu financiar multianual privind fondurile europene primite de România, după ce pe lista cu organizaţiile care ar urma să fie consultate a apărut şi cea condusă de fostul candidat la prezidenţiale Alexandru Cumpănaşu.
”Eu am primit propuneri pentru componenţa acestor comitete consultative de la Ministerul Fondurilor Europene, am semnat aceste propuneri aşa cum au fost ele înaintate. Sigur că ulterior am constatat că aproape erau în copy-paste după componenţa acestor comitete care au fost, probabil în 2014 şi am dispus o evaluare foarte serioasă a tuturor organizaţiilor patronale, a tuturor confederaţiilor şi federaţiilor sindicale care vor să participe la acest efort şi, de asemenea, a tuturor organizaţiilor neguvernamentale care au avut rezultate în activitate şi care pot să fie parte la acest proces şi deciziile referitoare la aceste comitete consultative vor fi modificate în cursul acestei săptămâni” a afirmat luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban, întrebat fiind ce părere are despre faptul că organizaţia condusă de Cumpănaşu va fi parte din comitetele consultative privind cheltuirea banilor europeni.
Acesta a precizat că autorităţile lor face o evaluare a celor care urmează a fi consultaţi în această privinţă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Vom evalua după nişte criterii obiective, nu pot să vă spun de pe acum cine va rămâne şi cine nu va rămâne”, a adăugat Orban.
Primul ministru a adăugat că o organizaţie precum cea condusă de Alexandru Cumpănaşu, care a beneficiat de bani europeni, nu ar trebui să elaboreze strategii pe acest subiect.
”Din câte ştiu eu, nu ar trebui să participe la elaborarea acordului de parteneriat pentru că a participat la consumul de fonduri europene sau consumul de resurse publice, or aici avem nevoie de organizaţii care într-adevăr să cunoască bine nevoile anumitor segmente din societate pentru a putea identifica cea mai bună utilizare a banilor publici are să fie în beneficiul cetăţenilor, nu în beneficiul unor şefi de organizaţii” a mai afirmat Orban.
Premierul a declarat că garantează că Guvernul va revizui componenţa acestor comitete consultative şi că din acestea vor face parte ”organizaţii cu adevărat reprezentative care au un cuvânt serios în pregătirea viitorului exerciţiu financiar multianual”.
Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României, condusă de Alexandru Cumpănaşu a fost desemnată să facă parte dintr-un organism consultativ, coordonat de Ministerul Fondurilor Europene.
Alexandru Cumpănaşu a fost pus sub acuzare de DNA Constanţa pentru furnizare de date false într-un proiect cu fonduri europene derulat de SNSPA.
În 26 septembrie, conducerea Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a anunţat că a decis reverificarea legalităţii procedurilor privind angajarea lui Alexandru Cumpănaşu, în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului pentru creşterea calităţii serviciilor publice şi sprijinirea dezvoltării la nivel local”.
În calitate de expert, Cumpănaşu trebuia să deţină studii superioare şi a semnat un document prin care atesta că îndeplineşte toate condiţiile. După publicarea CV-ului, Cumpănaşu a recunoscut că nu a terminat facultatea.
Potrivit declaraţiei de avere, Cumpănaşu a câştigat peste 66.000 de lei de la SNSPA.
Conform putereaacincea.ro, valoarea totală a proiectelor în care Cumpănaşu a fost cooptat prin unul din ONG-urile sale, Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), depăşeşte 10 milioane de euro, o uşă deschisă a având AID- şi la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA).
Două dintre proiecte au fost încheieate cu MAI, iar în 2011, AID, unde Cumpănaşu era director executiv, a fost inclusă în Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea Direcţiei Generale Anticorupţie. De altfel, fostul director al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov, Adrian Anisie, soţul actualului ministru al Educaţiei şi subordonat al lui Cătălin Ioniţă, şeful DGA, a fost numit şef al Departamentului pentru Combaterea Infracţionalităţii, din cadrul Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), al cărei preşedinte este Alexandru Cumpănaşu.
Alte şase proiecte au fost încheiate de AID cu Ministerul Dezvoltării, valoarea acestioa fiind de peste 9.000.000 de euro. Tot prin AID, Cumpănaşu a derulat un proiect şi cu Ministerul Justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.