Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) va declara starea de alertă şi apoi CNSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. "Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a spus Orban, care a precizat că îşi asumă conducerea Comitetului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Astăzi Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va declara starea de alertă în cadrul situaţiei de urgenţă provocate de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi ele vor fi stabilite în baza Ordonanţei 21, care reglementează situaţiile de urgenţă, răspunsul autorităţilor la situaţiile de urgenţă şi care stabilesc starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem faţă în continuare provocării generate de această epidemie”, a declarat Orban. 
 
El a solicitat miniştrilor să emită ordinele privind normele de sănătate şi de securitate în muncă care trebuie respectate în toate activităţile.
 
"Toate măsurile necesare vor fi adoptate de Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă şi de asemenea vă solicit tuturor miniştrilor să emiteţi, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de asemenea cu colaborarea Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific care fundamentează deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, toate ordinele privind normele de sănătate şi de securitatea muncii care trebuie respectate în toate activităţile, atât pentru activităţile pentru care nu au existat restricţii până acum şi unde este necesară impunerea acestor norme, cât şi în domeniile pentru care se ridică restricţiile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulaţia mijloacelor de transport public, este vorba de regulile privind funcţionarea spaţiilor comerciale, regulile privind funcţionarea hotelurilor, regulile privind funcţionarea frizeriilor, coafururilor şi tuturor categoriile de activităţi pentru care se ridica restricţiile şi unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică pentru protejarea cetăţenilor români”, a afirmat premierul.
 
El a mai anunţat că a luat decizia să fie modificată ordonanţa 21 şi să îşi asume conducerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, fiind secondat de trei vicepreşedinţi, care vor fi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, şi şeful Departamentului de Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 
 
Orban a cerut miniştrilor să gireze punerea în practică a tututor măsurilor, iar românilor, să fie responsabili ca şi până acum. 
 
"Vă solicit o mobilizare pentru a face faţă trecerii de la starea de urgenţă la starea de alertă, în calitate de miniştri va trebui să giraţi cu maximă responsabilitate implicarea în punerea în practică a tuturor măsurilor. Către cetăţenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiţi responsabili ca şi până acum, respectaţi toate măsurile care sunt instituite de autorităţi pentru că aceste măsuri nu au alt scop decât acela de a vă apăra sănătatea, de a vă apăra viaţa, de a vă feri de pericolul infectării cu Covid-19”, a mai afirmat Orban. 
 
El a spus că va fi adoptată ordonanţa de urgenţă prin care sunt reglementate toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă. 
 
"De asemenea, astăzi va trebui să adoptăm actul normativ, ordonanţa de urgenţă prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, în special la acele măsuri care vizează drepturi ale cetăţenilor, facilităţi pe care le-am acordat în perioada stării de urgenţă şi pe care le vom prelungi şi dincolo de starea de urgenţă. Va trebui să reglementăm toate măsurile necesare în domeniul sănătăţii, de asemenea, în domeniul eduicaţiei astfel încât să putem face faţă provocărilor care categoric vor fi extrem de importante, mai ales în ceea ce priveşte organizarea examenelor şi în ceea ce priveşte organizarea activităţii pe toată perioada stării de alertă”, a declarat Orban. 
 
El a mai spus că în ordonanţa de modificare a ordonanţei 21 trebuie să se ţină cont de decizia Curţii Constituţionale. 
 
"Trebuie să ţinem cont în modificare de decizia Curţii Constituţionale, modificarea nu poate să afecteze drepturi şi libertăţi, pentru că drepturile şi libertăţile pot fi afectate temporar doar prin lege şi Parlamentul a adoptat legea care va intra în vigoare luni”, a mai anunţat Orban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.