Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale. Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.
Potrivit proiectului de Hotărâre de constituire a comisiei parlamentare de anchetă, printre obiectivele acesteia se numără: determinarea posibilei implicări a unor instituţii şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, în organizarea procesului electoral; determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii şi/sau persoane în posibila viciere a rezultatului alegerilor prezidenţiale; stabilirea măsurilor care ar urma a fi dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale cu ocazia organizării scrutinului electoral prezidenţial din 2009; verificarea legalităţii achiziţionării aplicaţiilor şi/sau serviciilor informatice utilizate de BEC pentru centralizarea rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea corectitudinii centralizării rezultatelor votării la alegerile pentru Preşedintele României; verificarea modului în care STS a asigurat serviciile de serviciile de telefonie de telefonie specială şi de comunicaţii de voce şi date, precum şi posibilele interferenţe nelegitime în procesul electoral.
Alte obiective ale comisiei parlamentare de anchetă privind prezidenţialele din 2009 sunt: verificarea documentelor primite de AEP de la BEC în vederea arhivării electronice de către furnizorul de servicii de arhivare electronică contractat; verificarea modului în care au fost distribuite birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, prin intermediul MAE, buletinele de vot, ştampilele de control, ştampilele cu menţiunea „votat”, precum şi celelalte materiale necesare procesului electoral; verificarea modului în care au fost securizate rezultatele votării în circumscripţiile din străinătate precum şi a modului în care au fost transmise informaţiile către BEC.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Comisia de anchetă este formată din 15 membri titulari şi are un birou compus din preşedinte, doi vicepreşedinţi şi un secretar. Pentru ca şedinţele Comisiei de anchetă să aibă loc în mod legal este necesară participarea a cel puţin jumătate plus unu din numărul membrilor care o compun. De asemenea, hotărârile Comisiei se adoptă cu votul majorităţii membrilor acesteia, votul fiind deschis.
Potrivit proiectului de Hotărâre, Comisia de anchetă poate invita pentru audiere şi explicaţii orice persoană care are cunoştinţă despre o faptă ori împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în domeniul care formează obiectul activităţii Comisiei de anchetă.
Instituţiile şi autorităţile cu atribuţii referitoare la faptele care fac obiectul anchetei sunt obligate, în condiţiile legii, să răspundă la solicitările Comisiei de anchetă în termenul stabilit de aceasta. Totodată, preşedintele Comisiei de anchetă atrage atenţia persoanei audiate că are obligaţia de a spune adevărul, de a nu ascunde nimic din ceea ce ştie şi că nerespectarea acestei obligaţii atrage răspunderea penală.
Constatările, concluziile şi propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în termen de 60 de zile de la data înfiinţării comisiei de anchetă.
Comisia va fi formată din 7 reprezentanţi ai PSD, 3 - PNL, 2 - USR şi câte 1 de la UDMR, ALDE şi PMP.
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis să spună votului viitorului plen reunit un proiect de hotărâre prin care să fi înfiinţată o comisie de anchetă privind desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009. Votul în plen urmează să aibă loc miercurea viitoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.