Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, care a fost condamnat vineri de magistraţii instanţei supreme la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spune că se consideră ”total nedreptăţit” şi va face tot posibilul pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În urma primei decizii anunţate azi de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul dosarului în care sunt acuzat, declar că mă consider total nedpretăţit şi voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovăţia. Am parcurs perioada procesului având convingerea că justiţia din România funcţionează şi că îmi va acorda dreptate în faţa încercărilor procurorilor de mă scoate din viaţa publică şi politică. Din păcate, primisem avertizări anterioare că este vorba despre un dosar politic, că sentinţa era de multă vreme stabilită, iar procesul a fost doar o formalitate”, susţine Constantin Niţă într-o declaraţie de presă.

Fostul ministru susţine că întregul dosar se bazează pe ”declaraţiile mincionoase ale unui individ cu multe dosare penale şi numeroase denunţuri la activ, Tiberiu Urdăreanu – un instrument al procurorilor de câţiva ani buni”.

”În afara spuselor acestei persoane că mi-ar fi oferit bani, în 2013, pentru a-i prezenta o autoritate publică, pe Gheorghe Nichita, primarul Iaşiului, nu există alte dovezi, de nicio formă (înregistrări audio/video, martori, extrase de cont etc.) În timpul procesului denunţătorul şi-a schimbat povestea declarând că «nu mai ştie câţi bani mi-a dat, când sau de unde îi avea». Mai mult, procurorii au făcut numeroase presiuni asupra martorilor din dosar, atât a celor de la Braşov, cât şi a primarului Nichita căruia i s-a cerut «să dea un ministru» ca să scape de alte acuzaţii”, afirmă Niţă.

El acuză procurorii că nu s-au străduit să aducă nicio probă concretă, iar din declaraţiile martorilor nu există nicio legătură directă care să justifice acuzaţia de trafic de influenţă care i se aduce.  

”Dacă până acum am înţeles să respect principiul confidenţialităţii şi să am un anumit comportament, cred că, de acum înainte, opinia publică trebuie să fie corect informată şi de aceea voi reveni cu prezentarea informaţiilor din dosar, extrem de subţire, din toate punctele de vedere. În aceste condiţii, declar, încă o dată, că această primă decizie este complet nedreaptă şi nu are niciun fundament juridic. Nu pot să cred că există astfel de hotărâri într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene”, spune Niţă.

Constantin Niţă precizează că a ocupat de trei ori funcţia de ministru şi a fost mulţi ani parlamentar ţi că, în pofida anumitor încercări de a-i denigra imaginea, niciodată nu au existat suspiciuni bazate pe dovezi reale asupra activităţii sale profesionale.

”Încă dinaintea retragerii din viaţa publică, produsă la începutul anului 2016, am primit mai multe informaţii că reprezint unul din «obiectivele» procurorilor şi că depun toate eforturile pentru a-mi găsi o acuzaţie. Înţeleg foarte bine contextul politic din ultimii ani şi încercarea de a scăpa de anumiţi oameni care au avut activitate publică, dar nu voi accepta niciodată să fiu nedreptăţit de un sistem complet subordonat altor interese”, mai afirmă el.

Fostul ministru menţionează că a depus recurs la decizia instanţei supreme. ”Voi continua să-mi demonstrez nevinovăţia cu speranţa că justiţia românească îşi va face datoria. În acelaşi timp, mă voi adresa tuturor instituţiilor internaţionale pentru a-mi face dreptate dacă în România nu mai este posibil acest lucru”, încheie Niţă.

Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă a fost condamnat, vineri, de magistraţii instanţei supreme, la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu 30.000 de euro şi peste 300.000 de lei ca să intervină la primarul Iaşiului pentru atribuirea unui contract firmei UTI privind managementul traficului din oraş.

De asemenea, instanţa supremă a decis confiscarea sumei de 303.000 de lei de la fostul ministru Constantin Niţă şi menţinerea sechestrului pentru bunuri ale acestuia.   Decizia instanţei supreme nu este definitivă. Judecarea în dosarul lui Constantin Niţă a început în septembrie 2016, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind încheiată după zece termene, în 9 mai. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.