Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat vineri concluziile întâlnirilor cu principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale din 24 Noiembrie, pe marginea celor 20 de solicitări pentru Bucureşti adresate acestora. Primarul a precizat că, aşa cum a mai spus deja, nu o să spună cu cine va vota în primul tur.
”Am anunţat în urmă cu o lună şi jumătate că o să mă întânesc cu principalii candidaţi la legele prezidenţiale, care sunt şi preşedinţi de partide parlamentare, pe 20 de subiecte importante pentru Bucureşti, subiecte care, din experienţa primului mamdat, ne-au constrâns activitatea. (..) Cred că este o bază de discuţie foarte solidă pentru discuţiile pe care le vom avea imediat ce Parlamentul va funcţiona. Asta înseamnă, pe partea de buget, în decembrie, dacă noul guvern va decide să propună legea bugetului naţional în decembrie, şi pe celelalte chestiuni, începând cu februarie, cu prima legislature”, a spus primarul Capitalei într-o conferinţă.
Primarul a arătat că reacţiile au fost preponderent pozitive la propunerile cu care a venit, precizând că s-a văzut o diferenţă între candidaţii de dreapta plus Mircea Geoană şi Kelemen şi Marcel Ciolacu şi George Simion, care au fost mai rezervaţi faţă de propuneri.
Nicuşor Dan a subliniat că există o distribuţie inechitabilă între banii pe care îi primeşte din impozitele şi taxele bucureştenilor Primăria Capitalei şi primăriile de Sector şi atribuţiile pe care le are fiecare.
”E foarte important ca primăria municipiului Bucureşti să poată să aibă bani pentru lucruri importante pe care nu mai ea poate să le facă, de exemplu transferul metroului la Primăria Capitalei şi uniformizarea transportului de suprafaţă cu cel subteran, de exemplu construirea unui mare spital, extinderea transportului public, o colaborare cu marile universităţi din Bucureşti pentru campusuri”, a arătat Nicuşor Dan, precizând că răspunsurile positive au venit de la cinci dintre candidati şi rămâne să discutr cu ceilalţi doi, George Simion şi Marcel Ciolacu.
Despre următoarea întrebare, posibilitatea ca primăriile să se împrumute cumva proporţional cu numărul de locuitori, primarul a spus că a primit un răspuns pozitiv de la toată lumea.
La întrebarea cine emite autorizaţiile de construire în Bucureşti, o altă întrebare de la referendum, Nicuşor Dan a spus că ”bucureştenii au înţeles că traficul care ne deranjează pe toţi vine din modul în care s-a construit în Bucureşti în ultimii 20 de ani”.
”Există nuanţe la unul dintre cei care au răspuns şi un răspuns negativ care reflectă dorinţa unor primari de sector de a-şi păstra acest atribut, deşi exact în sectoarele alea avem probleme”, a arătat Nicuşor Dan.
Despre Codul urbanismului, primarul a spus că acesta este în dezbatere de mai bine de un an. ”E foarte bine că se face Codul urbanismului pentru a pune împreună toate legile care guvernează construirea. Ce este rău este că şi în legea veche şi în legea nouă se permit prea multe derogări”, a completat Nicuşor Dan.
”Este, în opinia mea, un exerciţiu foarte interesant pe care l-am făcut cu cei şapte reprezentanţi ai partidelor importante din Parlamentul României şi pentru că suntem în campanie electorală (..) în opinia mea, pentru bucureştenii care se vor uita la ce au spus fiecare dintre candidaţi, este o informaţie în plus pe care ei o au în momentul în care decid cum vor vota. Dacă mă veţi întreba pe mine, aşa cum am mai spus deja, nu o să vă spun cu cine voi vota în primul tur”, a spus primarul Nicuşor Dan.
El a precizat că ”acest exerciţiu a avut două scopuri, unul, să ridice aceste probleme care ţin de Bucureşti în campanie electorală şi să aibă un răspuns, chiar un angajament de la principalele partide şi să şi informeze bucureştenii, pentru că sunt nişte lucruri care i-au constrâns activitatea în primul mandat”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.