Deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, a susţinut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, unde este supusă la vot solicitarea de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb, pentru începerea urmăririi penale împotriva acesteia, că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat nici un argument juridic pentru sau împotriva cerereii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav este că unii parlamentari, inclusiv cu mai multe mandate, nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte. El a mai spus că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament.
"Am constatat că reprezentanţii grupurilor nu au furnizat niciun argument juridic pentru sau împotriva cerereii de urmărire penală, dar ceea ce este mai grav - am observat şi la parlamentari cu mai multe mandate - este că nu cunosc Constituţia pe care au jurat să o respecte. Astfel, o gravă confuzie, care nu e făcută prima dată de acea persoană, confundă imunitatea parlamentară cu protecţia ministrului sau fostului ministru pentru faptele făcute în calitate de ministru. (...) Trebuie să spun pentru toată lumea - deputaţii nu au imunitate decât pentru voturi şi pentru declaraţii politice. Aţi văzut cumva acuma să vorbească de vreo acuzaţie cu privire la voturi sau declaraţii politice? Ci acuzaţii cu privire la activitatea de fost membru al Guvernului. Imunitatea parlamentară este prevăzută la art. 72, nu la art. 109 şi acolo se spune că deputatul şi senatorul poate fi urmărit şi trimis în judecată pentru fapte care n-au legătură cu voturile, adică prostia aceea că nu eşti ca un simplu cetăţean este chiar prostie", a spus Nicolicea în plenul Camerei.
El a mai spus că atunci când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în Cameră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament.
"Deputatul este trimis în judecată şi urmărit penal ca un simplu cetăţean. Singura protecţia o are pentru fapte pe care nu le poate face simplu cetăţean, şi anume declaraţii în faţa Camerei şi voturi în Cameră. Când simplul cetăţean va fi ales şi va ajunge să dea voturi în camneră sau va face declaraţii politice în calitate de deputat, va beneficia de acelaşi tratament. Repet pentru toată lumea, că ne-am săturat să arunce cu noroi asupra Parlamentului - parlamentarii n-au imunitate decât pentru voturi şi declaraţii, ceea ce nu este cazul. Ne-am săturat de aceste prostii rostite de la acest microfon şi perpetuate şi multiplicate în spaţiul public", a mai susţinut Nicolicea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.