Preşedintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a declarat, miercuri, că membrii comisiei recomandă plenului să nu voteze pentru încuviinţarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, în condiţiile în care semnarea celor două contracte care fac obiectul dosarului a avut loc anterior intrării în vigoare a abuzului în serviciu în legea DNA.
„Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. În art. 3 al Codului penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat deputatul PSD.
Întrebat de ce anul trecut, când Comisia juridică a dat un aviz pozitiv pentru încuviinţarea urmăririi penale, nu s-a sesizat această neconcordanţă, Eugen Nicolicea a spus: „Probabil persoanele implicate, mă refer acum Parchet, avocat şi colegi de-ai mei nu au sesizat acest lucru”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
De asemenea, întrebat dacă nu este o situaţie discriminatorie faţă de celelalte persoane care sunt cercetate în acest dosar, social-democratul a răspuns negativ.
„Vă trimit la definiţia discriminării: punerea unei persoane într-o situaţie de inferioritate faţă de alte persoane aflate în aceeaşi situaţie. Celelalte persoane la care face referire (procurorul general – n.r.), dacă nu au calitatea de ministru, nu sunt discriminate faţă de domnul Bejinariu pentru că faptele comise în calitate de ministru nu pot fi comise decât de miniştri”, a răspuns preşedintele Comisiei juridice.
Chestionat în continuare dacă decizia Comisiei juridice este corectă din punct de vedere moral, deputatul a susţinut că ar fi imoral să se aprobe o solicitare greşită.
„Da, este o decizie corectă, ea se referă la solicitare. Dacă solicitarea este greşită nu poţi să o aprobi şi dacă aprobi o solicitare greşită ar fi imoral”, a conchis Eugen Nicolicea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...