Premierul Nicolae Ciucă a declarat, după întâlnirea avută la Kiev cu omologul său ucrainean Denys Shmyhal, că România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi sunt pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces. Potrivit premierului, solidaritatea şi compasiunea poporului român îi oferă un mandat puternic pentru a îmbunătăţi legăturile dintre cele două ţări, pentru un viitor mai bun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Mulţumesc pentru invitaţia de a vizita Ucraina în această perioadă de luptă eroică a poporului ucrainean pentru a respinge agresiunea declanşată în mod ilegal, nejustificat, neprovocat şi deliberat de către Rusia. România condamnă în cei mai duri termeni încălcarea flagrantă de către Rusia a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, precum şi a obligaţiilor sale internaţionale, conform dreptului internaţional. Suntem alături de Ucraina în aceste vremuri dificile, pentru că securitatea Ucrainei înseamnă securitatea europeană şi euroatlantică. Lupta Ucrainei este, de asemenea, lupta pentru apărarea valorilor şi a libertăţilor noastre comune”, a spus premierul în declaraţia oficială.

Şeful Executivului a transmis ”profunde condoleanţe pentru pierderea atâtor vieţi omeneşti nevinovate şi regret pentru distrugerile materiale uriaşe din Ucraina”.

”Întreaga lume ar trebui să vadă şi să elogieze curajul poporului ucrainean de a-şi urma liber propriul drum. Agresiunea rusă continuă zi de zi cu tot mai multe victime, ca rezultat al unor atacuri premeditate. Nu există suficiente cuvinte pentru a descrie atrocităţile din Bucha, Borodianka, Irpin şi alte părţi ale Ucrainei”, a mai spus el.

Nicolae Ciucă a arătat că ”invazia rusă în Ucraina încalcă orice regulă a dreptului internaţional şi a dreptului internaţional umanitar – contravine valorilor morale fundamentale ale umanităţii”, iar ”Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru fiecare crimă şi acţiune comise de forţele sale în Ucraina, care sunt condamnate covârşitor, în mod legitim, de comunitatea internaţională”.

”Trebuie să luăm toate măsurile posibile pentru a-i trage la răspundere şi a-i pedepsi pe toţi cei responsabili pentru proiectarea, finanţarea şi implementarea acestui război ilegal de agresiune împotriva unui popor care, asemenea nouă, doreşte pace, libertate şi prosperitate. Aduc astăzi aici, cu mine, nu doar dovada solidarităţii Preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului, dar şi solidaritatea sinceră a fiecărui român. România, încă de la momentul ocupării ilegale a Peninsulei Crimeea, în 2014, şi până la agresiunea pe scară largă din zilele noastre, a susţinut ferm independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. Când spun integritate teritorială, fac referire la graniţele Ucrainei recunoscute la nivel internaţional”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

El a menţionat că ”România va continua să depună toate eforturile în plan bilateral şi multilateral, în cadrul tuturor organizaţiilor internaţionale şi la toate nivelurile – politic, umanitar, economic şi juridic – pentru a se asigura că dreptul internaţional şi principiile morale sunt din nou respectate, pe deplin, în regiunea noastră greu încercată”.

”#StandWithUkraine s-a transformat într-un motto universal de recâştigare a libertăţii, într-un apel general pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate. După cum ştiţi, toţi ucrainenii care au fugit din calea atrocităţilor comise de Rusia au fost şi sunt bineveniţi în casele, bisericile, şcolile, adăposturile din România. Peste 820.000 de cetăţeni ucraineni au trecut graniţa României. Ei au fost şi sunt bineveniţi în inimile şi sufletele noastre. Doresc să vă asigur încă o dată că cetăţenii ucraineni vor găsi sprijin în România, până când vor avea condiţii prielnice să se întoarcă acasă, în ţara lor. Guvernul României a adoptat numeroase măsuri pentru a asigura un tranzit rapid către şi prin România, acces gratuit la servicii medicale şi educaţionale, precum şi la piaţa muncii, pentru cei ce doresc să-şi câştige traiul”, a spus şeful Executivului.

El a menţionat că ”la fel de important este şi ajutorul acordat Ucrainei”.

”În acest sens aş dori să subliniez disponibilitatea noastră de a veni în continuare în sprijinul ţării dumneavoastră. Subliniez utilitatea hub-ului umanitar lansat la 9 martie, la graniţa cu Ucraina, pentru a eficientiza asistenţa umanitară acordată cetăţenilor ucraineni. Acesta a fost tranzitat de 32 de convoaie umanitare, atât internaţionale, cât şi româneşti. Românii înşişi au oferit pachete consistente de asistenţă umanitară, fie sub formă de provizii medicale, mâncare, combustibil sau alte produse de bază, necesare cetăţenilor ucraineni. Ştiu că putem face mai mult şi vom face mai mult”, a afirmat premierul.

Prim-ministrul Ciucă a declarat că a venit la Kiev ”pentru a transmite un mesaj de disponibilitate de a ne îmbunătăţi şi avansa relaţiile bilaterale la un nou nivel”.

”Circumstanţele actuale ne arată cât de importante sunt legăturile româno-ucrainene în regiune. Am discutat despre modalităţi practice de consolidare a relaţiilor economice, conectivitate fizică, interconectare în domeniul transporturilor şi energetic. România a luat deja măsuri pentru a facilita tranzitul transportatorilor de marfă ucraineni pe teritoriul său, de a permite transportul produselor de origine animală şi cerealelor din Ucraina şi de a extinde capacităţile portului Constanţa pentru mărfuri din ţara dumneavoastră”, a spus el.

Premierul a menţionat că, după cum au discutat, trebuie, în continuare, să-i rugăm pe miniştrii noştri – ai energiei, economiei şi transporturilor – să se reunească pentru a stabili toate acele detalii tehnice care să dezvolte infrastructura şi să faciliteze tranzitul transportului de marfă.

”Cred că aceasta este o oportunitate excelentă pentru noi de a le spune că trebuie să se întâlnească şi să găsească soluţii împreună. De asemenea, România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces. Consider că solidaritatea şi compasiunea poporului român ne oferă un mandat puternic pentru a îmbunătăţi legăturile dintre cele două ţări, pentru un viitor mai bun”, a mai spus el.

Premierul s-a referit şi la ttnicii români din Ucrainam care ”s-au dovedit a fi, în primul rând, foarte buni cetăţeni ai Ucrainei şi s-au implicat în efortul general de respingere a agresiunii ruse.

”Sunt convins că împreună ne vom asigura că identitatea lor culturală va fi păstrată în cele mai bune condiţii. Ucrainenii doresc să-şi ocupe locul de drept în familia europeană, alături de alţi oamenii care împărtăşesc aceleaşi valori. Nimeni nu are dreptul de zdrobi o aspiraţie legitimă, atât de puternic înrădăcinată în alegerile, identitatea şi conştiinţa poporului ucrainean. Acesta ar trebui să fie un motiv suficient pentru a sprijini aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Sunt mândru şi onorat să fiu astăzi aici şi vă asigur că România şi întreg poporul român susţin pe deplin Ucraina pe drumul său european”, a afirmat Ciucă.

Premierul a dat asigurări că ”România va continua să depună toate eforturile pentru a creşte, împreună cu partenerii şi aliaţii săi, securitatea în această regiune a Mării Negre pe care toţi o numim acasă şi unde fiecare dintre noi doreşte să trăiască în pace”.

”Trăiască prietenia şi parteneriatul româno-ucrainean! Glorie Ucrainei!”, a spus el în final.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.