Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis, miercuri, secretarului de stat Raed Arafat că este foarte important să identifice soluţiile prin care pot fi folosite capabilităţile de instalare a spitalelor ROL-2 de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a putea fi folosite în cadrul concepţiei de răspuns la cutremur.
Raed Arafat a declarat în şedinţă că, pe partea de dotare, începând cu 2015 până acum din fondurile europene, suma care se va atinge până la sfârşitul lui 2023, se apropie de un miliard de euro, care a mers pe mai multe paliere - palierul aviatic, palierul terestru şi palierul maritim. ”Anul ăsta este anul în care se mai primesc dotări care au fost comandate în cursul anilor trecuţi, dar livrarea lor este anul ăsta şi care includ şi aspecte de intervenţie şi pe partea de căutare-salvare şi pe partea medicală de urgenţă şi pe partea de stingere incendii şi pe partea de inundaţii”, a spus el, precizând că pe partea de proiecte europene din afara fondurilor europene din România am mai accesat fonduri din partea programului rescEU. Raed Arafat a afirmat că ”unul din proiectele foarte importante este proiectul Spitalului European de Campanie şi aici România este una din cele trei ţări care va avea amplasat pe teritoriul ei un spital de nivel doi în următorii doi ani, finanţare sută la sută din partea fondurilor europene”.ţ Premierul Nicolae Ciucă a intervenit: ”Este foarte important ca, până în momentul în care se va constitui această capabilitate (..) este foarte important să identificaţi soluţiile prin care pot fi folosite capabilităţile de instalare a spitalelor ROL-2 de la Ministerul Apărării Naţionale pentru a putea fi folosite în astfel de situaţii şi să se integreze în cadrul concepţiei de răspuns la cutremur”. Raed Arafat a menţionat că la asta se adaugă şi spitalul de la Leţcani, care este la protecţia civilă. ”Pe noile fonduri europene noi am depus deja fişele pentru proiectele noastre. De data asta mergem pe concepte de lucru, de creştere a capacităţii de intervenţie şi apropiere de populaţie. Există prevăzute partea de stocare şi partea de unităţi de intervenţie în zonele rurale. Aşteptăm să putem să intrăm în partea de realizare a investiţiilor, plus centrele de pregătire specializate în diferite domenii, care urmează să fie înfiinţate prin proiectele fondurilor europene pentru perioada 2022 - 2028”, a mai spus Arafat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.