Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în cadrul declaraţiei de presă susţinută împreună cu omologul său din Republica Moldova, Natalia Gavriliţă, că şedinţa de Guvern comună a celor două ţări a oferit oportunitatea unui dialog de substanţă asupra priorităţilor comune ale celor două Executive. ”Am transmis Guvernului condus de doamna Prim-ministru Natalia Gavriliţă un mesaj ferm şi sincer de susţinere pentru parcursul european al R. Moldova”, a spus Ciucă, arătând că doreşte ca ”ritmul accelerat în care au început să lucreze împreună să devină o viteză de croazieră”, pentru implementarea proiectelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
”Reuniunea de astăzi ne-a oferit oportunitatea unui dialog de substanţă asupra priorităţilor comune ale celor două Executive. Am transmis Guvernului condus de doamna Prim-ministru Natalia Gavriliţă un mesaj ferm şi sincer de susţinere pentru parcursul european al R. Moldova, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova, precum şi pentru procesul de reformă profundă pe care îl realizează Guvernul de la Chişinău”, a spus premierul. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul  Nicolae Ciucă a arătat că Declaraţia comună a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi a Preşedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu a constituit semnalul unui nou început, oferindu-ne ghidajul politic pentru relansarea cooperării bilaterale.
 
”Am salutat, în discuţiile de astăzi dinamica excelentă a dialogului şi a cooperării bilaterale pe care le avem în prezent la toate nivelurile. România a fost şi este alături de R. Moldova, căreia, în plină criză, i-a acordat, în 2020,  asistenţă oficială pentru dezvoltare în valoare totală record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educaţiei (prin bursele de studiu atribuite de Ministerul Educaţiei şi MAE). Graţie  contribuţiei noastre voluntare, organizaţia European Endowment for Democracy a beneficiat de fonduri în valoare de 300.000 euro, pentru implementarea de proiecte în sprijinul societăţii civile şi a presei independente”, a spus şeful Executivului. 
 
Ciucă a mai afirmat că, totodată, ”în 2021, într-o perioadă critică a pandemiei, conform pachetului de sprijin anunţat de Preşedintele Klaus Iohannis, România a donat peste jumătate de milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 şi peste 100.000 de teste rapide antigen şi un nou ajutor medical, în valoare de peste 2 milioane euro”, iar ”agricultorii din Republica Moldova au primit peste 6.000 de tone de motorină din partea României”.
 
”România este primul partener comercial al Republicii Moldova şi unul din principalii săi investitori. Volumul comerţului anul pentru anul  2021 este de 2,4 miliarde USD, un record în relaţiile bilaterale. Dorim să consolidăm aceste evoluţii pozitive, pentru a fructifica integral potenţialul uriaş de cooperare existent, mai ales prin investiţii româneşti consistente în Republica Moldova. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de eforturi hotărâte pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri şi a climatului investiţional în Republica Moldova”, a spus şeful Executivului. 
 
Ciucă a mai afirmat că Guvernul României ”urmăreşte cu îngrijorare provocările majore cu care se confruntă R. Moldova în sectorul energetic”. 
 
”Suntem în continuare alături de R. Moldova în acest domeniu sensibil cu implicaţii semnificative pentru cetăţeni. Iată că, în mai puţin de trei luni, deja semnăm o parte din  documentele care privesc obiectivele Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România-Republica Moldova: Acordurile privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro; construirea şi consolidarea unor poduri rutiere de frontieră şi reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming, protocoalele de colaborare în domeniul educaţiei, inspecţiei muncii, şi al învăţământului militar, Planurile de acţiuni în domeniul justiţiei şi al afacerilor interne, memorandumurile de înţelegere  în domeniile cercetării, dezvoltării şi inovării, securităţii energetice, precum şi în domeniul transformării digitale”, a spus premierul.
 
Ciucă a menţionat că ”Acordul privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro în beneficiul R. Moldova va reprezenta principalul vector prin care România va sprijini în mod practic, în perioada următoare, financiar şi tehnic, eforturile R. Moldova de dezvoltare durabilă, de avansare pe calea reformelor şi apropierii de UE, precum şi de creştere a rezilienţei în sectoare esenţiale pentru societate”. 
 
”Acest acord va fi, practic, instrumentul prin care ne propunem să susţinem racordarea fermă, solidă a Republicii Moldova la spaţiul european, prin România – prin drumuri şi poduri, prin reţele de electricitate şi gaz, prin proiecte de dezvoltare locală. Acordurile care vizează construirea unui pod peste râul Prut între Ungheni şi Ungheni, respectiv consolidarea podului rutier de frontieră între Galaţi şi Giurgiuleşti au o puternică semnificaţie practică şi simbolică privind conectarea între România şi Republica Moldova”, a spus el. 
 
Şeful Executivului de la Bucureşti a mai arătat că ”aveam nevoie de un cadru de colaborare pentru  reducerea tarifelor de roaming”.
 
”Chiar dacă Acordul de azi  nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Începem, astăzi, acest proces, cu implicarea esenţială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le aşteaptă cetăţenii noştri. Reuşita noastră va oferi modele de urmat şi în relaţia R. Moldova cu alte state din Uniunea Europeană.  Totodată, în implementarea Foii de parcurs, pe lângă documentele deja indicate care stabilesc ample acţiuni de colaborare şi sprijin, au fost realizate progrese clare în sectoare precum mediu, ape şi păduri, cooperare regională, lucrări publice şi administraţie, agricultură, finanţe, fonduri europene, sănătate şi cultură. Există, de asemenea, o cooperare ambiţioasă în domeniile apărare, familie, tineret şi egalitate de şanse şi sport”, a spus premierul. 
 
Nicolae Ciucă a spus, în final: ”Depinde doar de noi să continuăm ritmul acestei conlucrări orientate către rezultate în beneficiul cetăţenilor noştri. Discuţiile de astăzi au nevoie de acţiunile noastre concrete. Şi cred că aceasta este direcţia în care mergem. Vreau ca ritmul accelerat în care am început să lucrăm împreună să devină o viteză de croazieră pentru implementarea unei agende a binelui comun”. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.