Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a transmis marţi, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei, că România are un potenţial uriaş în domeniul energetic, al industriei alimentare. Este inadmisibil ca o ţară ca România să importe produse alimentare, într-o proporţie de 70-80%. Avem potenţial în tot ceea ce înseamnă domeniul IT, a mai spus el, adăugând că anul trecut, România a realizat cea mai mare sumă de investiţii străine directe din ţara noastră, 11 miliarde de euro şi au reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Senatului a declarat în cadrul Reuniunii că ”anul trecut România a realizat cea mai mare sumă de investiţii străine directe din ţara noastră, 11 miliarde de euro”. 

”Am reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde. O cincime din suma absorbită de ţara noastră de când am intrat în UE. Toate aceste chestiuni s-au făcut printr-un efort susţinut şi dialog şi prin asigurarea încrederii şi predictibilăţii şi stabilităţii. Aici este rostul nostru al oamenilor politici şi al Executivului, al dumneavoastră este să aveţi mereu pe masă potenţialul României. România are un potenţial uriaş în domeniul energetic, în domeniul industriei alimentare. Este inadmisibil ca o ţară ca România să importe produse alimentare, într-o proporţie de 70-80%. Avem potenţial în tot ceea ce înseamnă domeniul IT. Avem companii private care au avut curaj şi au dezvoltat o serie întreagă de ramuri tehnologice, care în momentul de faţă au curajul să concureze de la egal la egal cu alte companii străine. Am punctat doar trei domenii, pentru că pe acestea le văd foarte importante şi în aceste domenii putem să facem importanţă”, a arătat Ciucă.

”Ca atare, vă recomand, vă vog să aveţi componenta economică pe primul loc în activitatea dumneavoastră. În rest, aveţi curaj, aveţi iniţiativă, asumaţi-vă! Responsabilitatea este şi la noi şi la dumneavoastră! Responsabilitatea este importantă în tot ceea ce facem. Stiu că nu sunt resursele financiare pe care vi le doriţi, ştiu care sunt nevoile, care sunt problemele administrative la nivelul MAE, dar sunt încurajat ca doamna ministru împreună cu puterea de înţelegere a premierului şi a ministrului de Finanţe o să găsească formula de repartizare a fondurilor, astfel încât să acopere şi problemele administrative şi cele care ţin de buna funcţionare a ambasadelor şi consulatelor României în străinătate”, le-a mai spus Ciucă diplomaţilor români.

Ciucă i-a încurajat pe ambasadori să vorbească ”despre tot ceea ce a făcut România pentru Ucraina şi Republica Moldova”.

”De multe ori am împresia că nu se cunoasc foarte bine toate aceste eforturi pe care ţara noastră le-a făcut, poate nu ar strica, doamna ministru, ca împreună cu alte instituţii de suport, să avem o campanie prin care să dăm lumii de ştire depsre tot ceea ce a făcut România şi, de sigur, pentru că am vorbit de potenţial şi oportunităţi, să-i convingem că tot ceea ce va însemna procesul de reconstrucţie pot să aibă un HUB, nu neapărat la Suceava, dar oriunde în România pentru procesul de reconstruire a Ucrainei”, a menţionat Ciucă. 

El a mai afirmat că ”nevoia de reformă internă şi de modernizare identificată de Coaliţia aflată la guvernare, dar şi contextul conflictului de la graniţele noastre sunt dovezi în plus ale importanţei capitale pe care o are apartenenţa României la Uniunea Europeană”.

”Deplin conştienţi de beneficiile ce derivă din acest statut, ne dorim să fim un stat care contribuie activ la avansarea proiectului european, pe principii de unitate şi solidaritate. Parlamentele naţionale au un rol special în acest proces pe care trebuie să şi-l asume cu responsabilitate. Avizarea proiectului de integrare europeană, deziderat asumat prin tratate şi care rămâne de actualitate cu susţinerea, în paralel, a unităţii, coeziunii şi solidarităţii la nivelul Uniunii, trebuie să rămână prioritatea numărul unu a acţiunilor noastre comune în plan european, cu atât mai mult în această perioadă deosebit de dificilă”, le-a transmis preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, reprezentanţilor diplomaţiei româneşti.

Preşedintele Senatului a salutat reuşitele României în plan european, cum este cazul demersurilor de sprijin acordat Republicii Moldova, în actualul context sau promovarea eficientă a obiectivelor României în materie de securitate energetică.

”Sunt doar câteva exemple că România este un actor vizibil şi relevant în plan european”, a subliniat Ciucă. 

Preşedintele PNL a afirmat că ”aderarea României la Spaţiul Schengen rămâne prioritatea noastră principală în plan european, pentru perioada următoare”.

”Aşteptările legitime în acest sens ale cetăţenilor români, sunt percepute cu acuritate şi la nivelul Parlamentului şi folosim pârghiile dialogului parlamentar pentru a sprijinii demersurile politico-diplomatice în direcţia finalizării cât mai rapide a acestui dosar. Menţinerea Balcanilor de Vest pe agenda Uniunii Europene şi procesul de integrare europeană a statelor din această zonă sunt, inclusiv la nivelul Senatului, un punct de analiză şi de desfăşurare a diplomaţiei parlamentare. România are expertiză relevantă în domenii critice, care poată să fie împărtăşită în funcţie de nevoile concrete ale acestor state. Ca parlamentari rămânem implicaţi în cadrul formatelor regionale relevante, care reprezintă instrumente utile pentru sprijinirea parcursului european şi euroatplantic al statelor din Balcanii de Vest. În acelaşi timp, suntem îngrijoraţi de influenţa destabilizatoare a Federaţiei Ruse, în regiune, care alimentează tensiunile interne şi afectează procesele de integrare europeană. Apartenenţa României la NATO ne permite să ne continuăm viaţa în condiţii de siguranţă, în actualul context regional deosebit de complex”, a spus Ciucă. 

”Din păcate, ne întâlnim într-un context marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Cred că am dovedit, încă de la începutul acestui război că suntem un partener de încredere în regiune şi am contribuit în mod activ atât la acordarea de sprijin vecinilor noştri, cât şi la consolidarea coeziunii la nivel european şi transatlantic. Deşi am preluat de puţin timp conducerea Senatului, pot afirma că în cadrul adunărilor parlamentare internaţionale şi a celorlalte acţiuni de diplomaţie parlamentară, cu fiecare ocazie, parlamentarii României au subliniat nelegitimitatea şi ilegalitatea acţiunilor Rusiei şi au susţinut acţiunile privind sancţionatrea încălcării principiilor şi valorilor comunităţilor internaţionale”, a spus Nicolae Ciucă în discurs. 

”Suntem cu toţii de acord că România trebuie să rămână ferm angajată în continuarea sprijinului cuprinzător şi multidimensional acordat Ucrainei. Pentru mine, personal, există şi un aspect de continuitate cu eforturile pe care le-am făcut anterior, din postura de premier”, a mai spus Ciucă. 

El a subliniat că încă din luna martie a anului trecut, România a operaţionalizat la Suceava un Hub umanitar internaţional, prin care au trecut aproximativ 100 de convoaie umanitare, în drumul lor către Ucraina.

”De asemenea, aceste măsuri pe termen mediu şi lung a fost pus în aplicare pentru refugiaţii ucraineni, care au ales să locuiască în România. Aceste măsuri sunt cuprinse în Planul naţional de măsuri pentru incluziunea şi protecţia refugiaţilor ucraineni în România, lansat în iulie anul trecut şi valabil pentru o perioadă de trei ani, o premieră de acest fel în Uniunea Europeană. 200 de milioane de euro au fost alocaţi de la bugetul de stat pentru execuţia anuală a Planului şi, până în acest moment, aproximativ 50% din această sumă a fost rambursată de la Uniunea Europeană. Totodată, România a jucat un rol esenţial în facilitarea exporturilor ucrainene de cereale, asigurând tranzitul prin intermediul Coridoarelor de Solidaritate constituite la nivel UE şi prin intermediul Iniţiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră (Black Sea Grain Initiative).”, a spus preşedintele Senatului. 

Ciucă a arătat că în acest moment, dată fiind încetarea acordului, prin decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a se retrage din Iniţiativă, ”importanţa acţiunii României în cadrul Coridoarelor de Solidaritate este cu atât mai mare, fiind important să identificăm, la nivel naţional, cele mai bune soluţii pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainene”. 

”Totodată, România a fost şi rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai integrării europene a Ucrainei. Prioritatea momentului o reprezintă, fără îndoială, decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, până la sfârşitul acestui an. Este un demers important, dar în care nu suntem singuri, iar rolul instituţiilor europene, al celorlalţi parteneri europeni şi internaţionali a fost şi continuă să fie unul foarte relevant. România a fost şi rămâne unul dintre cei mai activi susţinători ai integrării europene a Ucrainei. Prioritatea momentului o reprezintă, fără îndoială, decizia politică privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi cu Republica Moldova, până la sfârşitul acestui an. Ambele state au nevoie de un semnal pozitiv, pentru continuarea parcursului european, au nevoie de recunoaşterea eforturilor lor, mai ales în contextul dificil pe care îl traversează” a mai spus liderul PNL. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.