Europarlamentarul PSD Victor Negrescu prezintă nişte recomandări pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţia statelor membre privind protecţia copiilor în şcoli, în contextul pandemiei de coronavirus. Este recomandată distanţarea în şcoli, iar testarea masivă în unităţile de învăţământ este indicată de UE încă din luna august a anului trecut. Social-democratul adaugă că poate guvernanţii care se cred „geniali” citesc măcar indicaţiile Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Uniunea Europeană a pus la dispoziţia statelor membre recomandări clare privind şcolile şi protecţia copiilor în contextul pandemiei. Am înţeles că actualii guvernanţi sunt «geniali» şi nu vor să citească ce le-am propus, împreună cu specialiştii social-democraţi, în urmă cu câteva săptămâni, privind redeschiderea şcolilor în condiţii de siguranţă, dar poate citesc ce afirmă clar Uniunea Europeană”, a afirmat Victor Negrescu, potrivit unei postări de miercuri pe pagina de Facebook a PSD. 
 
Acesta prezintă şi câteva dintre recomandările UE şi precizează că guvernanţii sunt în mare parte defazaţi privind aceste linii trasate la nivel european.
 
„- Se recomandă activ distanţarea în şcoli. La noi guvernanţii spun că nu trebuie, se va sta câte doi în bancă şi fără sistem de protecţie sau ventilaţie deşi de un an tot promit că se vor ocupa de subiect şi au cheltuit milioane de euro, probabil pe achiziţii dubioase precum cele făcute de Unifarm;
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
 
- Se prezintă alternativele în situaţiile de îmbolnăvire din şcoli sau de probleme medicale. Ministerul Educaţiei a interzis iniţial educaţia hibridă pentru ca ulterior să spună că profesorii bolnavi pot să nu facă orele fizic. Totul este lăsat într-un vid de reglementare deşi UE spune clar că educaţia în forme hibride este o necesitate;
 
- La nivel european se prezintă date amănunţite privind situaţia îmbolnăvirilor la copii şi în mediul şcolar. La noi, nu ştim nimic despre efectele redeschiderii din septembrie, şi nu există nicio metodologie specifică de colectare a datelor sau de analiză epidemiologică. A se vedea focarul de la şcoala închisă din Bucureşti şi alte situaţii similare care nu au ajuns în media;
 
- Din nou suntem total defazaţi. UE spune de la început că şcolile trebuie închise doar ca ultimă măsură, însă la noi au fost închise un an. Tot UE afirmă că acum există date certe care arată că tulpina din Marea Britanie este foarte contagioasă, inclusiv pentru copii, şi că aceste date specifice trebuie să facă parte din fundamentarea unei decizii în deschiderea şcolilor. La noi sunt ignorate;
 
- Se recomandă testarea masivă în şcoli încă din luna august 2020. Guvernanţii ne explică că nu se poate, deşi aveau atâta timp la dispoziţie să pregătească acest proces. Nu înţelegem de ce mai guvernează, dacă niciodată nu pot”, completează Negrescu. 
 
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că începând de luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală, dar că vor fi scenarii diferenţiate în funcţie de numărul de îmbolnăviri de COVID din fiecare localitate. El a precizat că nu am scăpat de pandemie şi că este nevoie să continuăm să fim responsabili, dar putem constata că în ultimele săptămâni incidenţa bolii s-a redus un pic. 
 
Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce pe băncile şcolilor, iar cei care vor refuza să poarte masca de protecţie, nu vor fi primiţi în colectivitate, a declarat marţi seară ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cazul în care vreun profesor va refuza masca de protecţie, acesta va suporta o sancţiune din partea Inspectoratului Şcolar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.