Votul secret cu bile asupra moţiunii de cenzură s-a încheiat, urmând ca voturile să fie numărate, Premierul Ludovic Orban a lansat, de la tribuna Parlamentului, un atac dur la adresa PSD, amintindu-le parlamentarilor PSD că sunt născuţi ”din pixul lui Liviu Dragnea” şi că nu vor scăpa de acest stigmat, spunând că nu se lasă judecat de ei. Senatorul PSD Florian Bodog a afirmat că un guvern care nu poate guverna trebuie să plece, acuzând Guvernul că a jurat credinţă corporaţiilor pe bani mulţi. ”Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este încă o zi de ruşine”, a afirmat el. Liderul Pro România, Victor Ponta, i-a transmis lui Ludovic Orban de la tribuna Parlamentului că el s-a operat de picior, nu a fost la o cură de dezalcolizare, în replică la afirmaţia premierului vizându-i pe cei care au ales să se trateze în străinătate. Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis, premierului Ludovic Orban că şi el a fost "parlamentar din pixul" lui Liviu Dragnea. "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea", a afirmat el. El i-a mai transmis lui Orban că urmează să devină şomer. "În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela", a mai spus Simonis. Deputatul PNL Florin Roman a criticat moţiunea de cenzură şi pe iniţiatorii acesteia, numindu-i "reprezentanţii lui Stalin şi ai lui Troţki".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

UPDATE - Votul secret cu bile s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor şi anunţarea rezultatului.

UPDATE - Votul secret cu bile asupra moţiunii de cenzură a început

UPDATEOrban, replică la criticile din Parlament: Sunteţi majoritari aici. Când ieşiţi pe stradă sunteţi dezavuaţi, sunteţi într-o cruntă minoritate şi nu veţi scăpa de votul oamenilor!

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, într-o a doua luare de cuvânt în faţa Parlamentului care dezbate moţiunea de cenzură, că nu va răspunde "bădărăniilor” vorbitorilor care au atacat Guvernul şi a criticat fosta guvernare a PSD pentru creditele luate şi pentru modul în care au guvernat. "Sunteţi majoritari aici. Când ieşiţi pe stradă sunteţi dezavuaţi, sunteţi într-o cruntă minoritate şi nu veţi scăpa de votul oamenilor!”, le-a spus Orban celor la PSD.

"Nu voi răspunde la nicio bădărănie şi minciună nenorocită care a fost rostită de la acest microfon. Ştiu că aveţi probleme cu cititul, dar înainte de a vorbi despre un subiect vă readuc aminte că trebuie să citiţi”, a spus Orban.
 
Acesta a reluat mesajul iniţial arătând că guvernul PSD a introdus coplata în sistemul sanitar, iar guvernul pe care îl conduce a abrogat acest lucru.
 
"Măcar ascultaţi dacă aveţi probleme cu cititul. (...) Eu când aud povestea asta cu împrumuturile din gura PSD-ului îmi dau seama că nu mai există limita neruşinării la PSD", a spus Orban.
 
Acesta a explicat că guvernul pe care îl conduce a fost "obligat” să contracteze împrumuturi, din cauza datoriilor şi deficitului lăsat de fosta guvernare PSD.
 
"V-aţi împrumutat în trei ani de zile 225 de miliarde pe nimic, ca să acoperiţi găurile bugetare pe care le-aţi provocat şi care s-au dovedit mult mai mari decât minciunile gogonate pe care le-ai prezentat în legea bugetului pe 2019”, le-a spus Orban social-democraţilor.
 
Acesta a acuzat că programul PNDL 1 este "mită din bani publici” oferită celor 500 de primari care în 2016 au trecut de la alte partide la PSD. 
 
Ludovic Orban a luat apărarea ministrului Sănătăţii, Victor Costache, pe care unii dintre cei care au luat cuvântul miercuri în Parlament l-au criticat.
 
"Vă miroase urât un ministru care provine din mediul privat? Nu vă e ruşine? (...) Dvs. îl atacaţi în absenţă, în condiţiile în care ministrul Sănătăţii din România este primit în Academia Franceză de Chirurgie? Ar trebui să fim mândri, nu să-l bălăcărim în cel mai mizerabil mod!”, a spus Orban.
 
Premierul a spus că atunci când fac referire la ordonanţe de urgenţă, social-democraţii vorbesc "de funie în casa spânzuratului”.
 
Acesta le-a amintit social-democraţilor că "s-au înţeles" cu fostul lider al PNL Crin Antonescu atunci când au format Uniunea Social Liberală. 
 
"Eu nu am ieşit cu geaca roşie pentru că mi-ar fi fost ruşine tot restul vieţii să pot geaca roşie, pe care nicodată nu am să o port. Sunteţi majoritari aici. Când ieşiţi pe stradă sunteţi dezavuaţi, sunteţi într-o cruntă minoritate şi nu veţi scăpa de votul oamenilor!”, a spus Orban.
 
Pe parcursul discursului său, Ludovic Orban a fost întrerupt în repetate rânduri de unii dintre cei aflaţi în sală.

UPDATE - Ciolacu, lui Orban: Staţi şi visaţi cum să vă păstraţi fotolioul de premier şi miniştrii fac numai prostii. Vă rog să vă treziţi. Aveţi colegi care să vă spun pompierul atomic, aţi preluat extinctorul de la Iohannis

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că agenda PNL înseamnă "abuz de putere, austeritate, nimic pentru oameni şi pentru nevoile lor imediate". El i-a transmis premierului Orban că stă şi visează cum să îşi păstreze fotoliul de premier "şi miniştrii fac numai prostii". "Vă rog să vă treziţi. Aveţi colegi care să vă spun pompierul atomic, aţi preluat extinctorul de la Iohannis, e o competiţie care să stingă focurile aprinse de miniştri în fiecare zi", a spus Ciolacu.

"Dacă până ieri înainte de şedinţa de guvern eram îngrijorat de ceea ce se întâmplă, după şedinţă şi după discursul lui Orban, sunt revoltat. Mă mir că un om cu o asemenea strucutră antidemocratică, un om care nu poate digera democraţia a putut să ajungă prim-ministru. În loc să guvernaţi România, de trei luni staţi şi visaţi cum să vă păstraţi scaunul, iar România zace la marginea democraţiei. O ţară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi şi zeci de OUG. Nimeni nu şi-a permis până acum o încălcare a statului de drept", a afirmat Marcel Ciolacu, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

El a spus că o ţară nu poate fi condusă cu împrumuturi uriaşe şi împotriva cetăţenilor săi.

"Aţi primit un mandat să vă ocupaţi de problemele oamenilor, dar agenda PNL nu e şi agenda oamenilor. Agenda PNL înseamnă abuz de putere, austeritate, nimic pentru oameni şi pentru nevoile lor imediate", a susţinut Ciolacu.

El i-a transmis lui Orban că trebuie să plece întrucât în trei luni guvernul a adus haos şi instabilitate.

"Staţi şi visaţi cum să vă păstraţi fotolioul de premier şi miniştrii fac numai prostii. Vă rog să vă treziţi. Aveţi colegi care să vă spun pompierul atomic, aţi preluat extinctorul de la Iohannis, e o competiţie care să stingă focurile aprinse de miniştri în fiecare zi. Aţi scăpat total lucrurile de sub control, nu aveţi un plan pentru români. (...) Aţi chemat din nou FMI în ţară, nu s-a mai întâmplat din criza economică. Ce semnal este acesta pentru ţară, pentru investitori, pentru ratingul pe care l-aţi prăbuşit?", a adăugat Ciolacu.

El l-a întrebat şi pe ministrul de Finanţe unde sunt banii, "că nu sunt în spitale, autostrăzi, şcoli nu sunt, nici în pensii şi salarii".

"E un guvern al răului absolut. Nici nu ştiţi cât de mic începeţi să fiţi", a încheiat Ciolacu.

UPDATE - Şerban Nicolae: Aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea, hoţilor! / Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi, atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time

Senatorul PSD Şerban Nicolae a criticat Guvernul, la dezbaterea moţiunii de cenzură, spunând că este format din "oameni interschimbabili", că sunt "impostori care trebuie demişi de îndată", că sunt "la fel de incompetenţi oriunde i-ai pune" şi "nu au nicio meserie şi în general nu ştiu ce caută pe acolo”. "Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time", a spus el, despre premierul Ludovic Orban.

"Nici măcar nu pot spune că aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea ca hoţii, nu mai e loc de comparaţie. Nu mai e loc de comparaţie, nu sunteţi ca hoţii. Aţi dat ordonanţe de urgenţă noaptea, hoţilor!”, le-a transmis Şerban Nicolae, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură. 
 
Acesta l-a ironizat pe premierul Orban despre care a spus că, în opinia sa, împarte la 16, cât este numărul ministerelor, cele 16 ore de muncă pe zi la care a făcut referire premierul.
 
"Cum să-l iei în serios pe unul care spune că lucrează 16 ore pe zi atunci când întreaga lui familie depindea de munca lui de la privat lucra part time. (...) Ai scos relaţia cu statul din aceşti bugetari de dreapta, mor de foame!", a afirmat Nicolae.
 
El a spus că guvernul ar trebui să se autodenunţe la Parchet şi că a adoptat ordonanţe fără avize şi fără studii de impact. 
 
"Domnule Dan Barna, sunteţi complici acestor guvernanţi. Să nu cumva să credeţi să dacă vă manifestaţi zgomotos nu veţi da socoteală”, a spus Nicolae.
 
Acesta i-a catalogat şi pe cei de la PMP drept "complicii” PNL.
 
"E foarte uşor să comanzi dublarea alocaţiilor când eşti în opoziţie şi e mizerabil să le amâni când eşti la putere. (...) Incompetenţa celor de la guvernare e profund toxică şi dăunătoare pentru români. Astăzi vor pleca acasă în huiduieli şi este foarte grav că s-a ajuns aici” a spus Şerban Nicolae.

UPDATE -  Corlăţean a citat dintr-un document semnat de Orban, despre evitarea modificării sistemului de scrutin frecvent sau cu cel puţin un an înainte de alegeri: Am fost stupefiat să constat caracterul duplicitar şi fariseic al guvernării

Senatorul PSD Titus Corlăţean a citat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, dintr-un punct de vedere al Guvernului, semnat de Ludovic Orban, în care se arăta că "ar fi necesar a se evita nu atât modificarea sistemului de scrutin, ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite, ci modificarea lor frecventă sau cu cel puţin un an înainte de alegeri". "Am fost stupefiat să văd, să citesc că aceasta este poziţia Guvernului şi premierului şi am fost stupefiat să constat caracterul duplicitar şi fariseic al guvernării PNL", a spus Corlăţean.

Titus Corlăţean a prezentat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, un extras dintr-un punct de vedere al Guvernului României referitor la modificarea şi completarea legii 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului.
 
"Voi cita paragraful trei: <<Având în vedere că reglementarea vizează modificarea legislaţiei privind alegerile parlamentare, respectiv legea 208/2015, invederăm cele statuate de Comisia de la Veneţia, în codul bunelor practice în materie electorală cu privire la modificarea intempestivă şi cu mai puţin un an de zile înainte de alegeri ar fi necesar a se evita nu atât modificarea sistemului de scrutin, ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite, ci modificarea lor freceventă sau cu cel puţin un an înainte de alegeri>>. Semnează Ludovic Orban, prim-ministrul României în poziţia adoptată de Guvernul României şi de domnul prim-ministru personal la Palatul Victoria", a afirmat Corlăţean.
 
El a criticat Guvernul PNL pentru duplicitate.
 
"Am fost stupefiat să văd, să citesc că aceasta este poziţia Guvernului şi premierului şi am fost stupefiat să constat caracterul duplicitar şi fariseisc al guvernării PNL", a spus el.

UPDATE - Fenechiu, către iniţiatorii moţiunii: Încetaţi să ne sfidaţi inteligenţa nouă şi românilor care vor primari legitimi! Spuneţi-ne onest că vă e frică de democraţie

Senatorul liberal Daniel Fenechiu acuză iniţiatorii moţiunii de cenzură că se tem de democraţie şi că nu le pasă de voinţa românilor. El cere PSD să nu mai susţină „baronii roşii” şi spune că votul celor momiţi cu promisiuni deşănţate” e inferior votului românilor.

„Orice român care citeşte moţiunea PSD vede cu ochiul liber, doamnelor şi domnilor parlamentari PSD, că vă e frică de democraţie şi că nu vă pasă câtuşi de puţin de voinţa românilor când aceasta vă afectează privilegiile”,  le-a spus liderul senatorilor PNL iniţiatorilor moţiunii de cenzură.
El a precizat că „nu trebuie să fii doctor în drept constituţional” ca să ştii că alegerea în două tururi de scrutin aduce un plus de reprezentativitate.
Fenechiu a dat exemplul unor primari precum Ilie Bolojan sau Emil Boc care nu se tem de schimbarea modului de alegere a edililor. 
„Încetaţi să ne sfidaţi inteligenţa nouă şi românilor care vor primari legitimi!  Spuneţi-ne onest că vă e frică de democraţie că ştiţi că votul clientelei de partid şi al sărmanilor pe care-i momiţi cu promisiuni deşănţate e net inferior votului românilor. Nu mai vorbiţi de linii roşii care nu trebuie depăşite. (...) Ordonanţa 13, 10 august (...) sunt adevăratele linii roşii pe care le-aţi depăşit, puţină decenţă nu strică, domnilor şi doamnelor de la PSD”„ le-a mai spus Fenechiu. 
Acesta a criticat numele moţiunii, spunând că democraţia nu poate fi privatizată” şi că poporul nu poate face obiectul privatizării.

UPDATE - Florin Roman (PNL): Cred că se zvârcoleşte Dragnea, i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia / I-aţi promis lui Dragnea că mergeţi cu el până la capăt. Mai mergeţi cu el până la capăt?

Deputatul PNL Florin Roman a reluat, miercuri, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului, moţiunea de cenzură şi pe iniţiatorii acesteia, numindu-i "reprezentanţii lui Stalin şi ai lui Troţki". "Cred că se zvârcoleşte Dragnea, să scheme SMURDUL, cred că i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia.Voi să invocaţi Comisia de la Veneţia e ca şi cum ar vorbi necuratul de apă sfinţită", le-a spus Roman social-democraţilor.

"V-am bătut la europarlamentare şi la prezidenţiale, o să vă batem şi la locale, atunci, dragi români, veţi spune că aţi curăţat corpul de ciuma roşie”, a spus liderul deputaţilor PNL.
 
El i-a criticat pe reprezentanţii PSD pentru că invocă Comisia de la Veneţia.
 
"Cred că se zvârcoleşte Dragnea, să cheme SMURDUL, cred că i se face rău când vede cum invocaţi Comisia de la Veneţia. Voi să invocaţi Comisia de la Veneţia e ca şi cum ar vorbi necuratul de apă sfinţită. (...) Voi aţi schimbat regulile în timpul jocului. În 2014, prin Ordonanţa 55.. apropo, de la beţie cred că-ţi mai revii, din prostie şi din lipsă de caracter niciodată - aţi legalizat traseismul a 500 de primari. În 45 de zile i-aţi mutat din stânga în dreapta şi dvs. veniţi să vorbiţi despre ceea ce înseamnă democraţie!”, a afirmat Florin Roman.
 
Acesta a continuat ironiile la adresa PSD.
 
"Cine a stat cinci ani la ruşi nu poate gândi la Bush. În cazul dvs. să vă cerem să înţelegeţi sănătatea e o utopie! Vă mai spun un singur lucru: tic - tac. E rândul nostru. I-aţi promis lui Dragnea că mergeţi cu el până la capăt. Mai mergeţi cu el până la capăt? Înseamnă că sunteţi laşi, că v-aţi trădat liderul, aşa cum aţi făcut-o de fiecare dată”, a mai spus Florin Roman.

UPDATE - Liderul deputaţilor PSD, către Orban: Aţi fost parlamentar din pixul fostului preşedinte al PSD. Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea / Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, i-a transmis, miercuri, la dezbaterea moţiunii, premierului Ludovic Orban că şi el a fost "parlamentar din pixul" lui Liviu Dragnea. "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea", a afirmat el. El i-a mai transmis lui Orban că urmează să devină şomer. "În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela", a mai spus Simonis.

"Premierul a făcut referire la pixul cuiva care ne-a pus pe noi pe liste. Ţin să îi spun că la PSD listele nu se fac din pixul preşedintelui, dacă la PNL e aşa, se explică nişte lucruri", a spus Simonis.
 
El a susţinut că şi Orban a fost "parlamentar din pixul fostului preşedinte al PSD", spunându-i premierului: "Nu păreaţi deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea".
 
"Mă aşteptăm să fiţi obosit, aţi petrecut toată noaptea la guvern. Înţeleg că v-aţi vitaminizat. 25 de OUG? Aţi făcut febră musculară? 25 de tunuri pentru clienţii PNL", a afirmat Alfred Simonis.
 
El a spus că reprezentanţii Guvernului vor să îngraşe "buzunarele privaţilor", că banii împrumutaţi îi fac cadou băncilor străine.
 
"Totul pentru privaţi şi pentru clientela voastră politică. Câte OUG mai trebuie să daţi pentru PNL să fie sigur că va câştiga alegerile. Veţi pierde. Românii ştiu cât puteţi să minţiţi", a susţinut el.
 
Alfred Simonis s-a referit şi la OUG în domeniul sănătăţii, întrebând care a fost graba adoptării acesteia.
 
"Aveaţi datorii la mogulii din sănătate? Nu vă daţi seama că vor muri oameni care nu îşi permit tratamentul", a adăugat el.
 
El i-a transmis premierului că mandatul său se va încheia.
 
"În câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie, nu există un nume să cuprindă toate inepţiile făcute de guvernul Orban. Veţi deveni şomer, dar aveţi din ce trăi, aţi hrănit clientela", a mai spus Simonis.
 
El a făcut apel pentru demiterea acestui "guvern toxic pentru România".

UPDATE - Tăriceanu, despre "căruţa de ordonanţe de urgenţă": Reprezintă cel puţin o provocare la adresa Parlamentului / Nu votăm moţiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să îl asfalteze

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut, miercuri, la dezbaterea moţiunii de cenzură, ca preşedinţii celor două camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict interinstituţional după decizia guvernului de a adopta 25 de ordonanţe de urgenţă. Tăriceanu a catalogat drept o provocare, dacă nu chiar o sfidare la adresa Parlamentului, numărul mare de ordonanţe adoptate de guvern. "Nu votăm moţiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să asfalteze acest drum”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a anunţat că ALDE susţine votul în două tururi de scrutin pentru că astfel "se va diminua hegemonia partidelor mari”.
 
"Nu votăm moţiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate şi ALDE nu vrea să asfalteze acest drum”, a explicat Tăriceanu decizia.
 
Acesta a atras atenţia asupra consecinţelor declanşării alegerilor anticipate, afirmând că toată administraţia centrală şi locală va fi blocată.
 
"Vă puneţi problema ce fac cetăţenii în aceste condiţii în care solicitările lor vor fi lăsate pe planul al doisprezecelea”, le-a transmis Tăriceanu parlamentarilor.
 
Liderul ALDE a spus că o cădere a guvernului după moţiune ar genera haos economic, efecte asupra cursului de schimb valutar şi consecinţe sociale "deloc de neglijat”.
 
"Vreau să mă refer la căruţa de ordonanţe de urgenţă pe care le-a dat guvernul într-o modalitate care reprezintă cel puţin o provocare dacă nu chiar o sfidare la adresa Parlamentului. Acest gen de a guverna nu poate rămâne nesancţionat (...) pentru respectul pentru statul de drept. Cer celor doi preşedinţi ale Camerelor să se sesizeze CCR. Aveţi datoria să apăraţi Parlamentul”, le-a mai spus Tăriceanu preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE - Kelemen Hunor a răspuns criticilor liderului USR Dan Barna, pe care l-a numit ”acest domn imaculat al politicii româneşti”

Liderul UDMR Kelemen Hunor a răspuns miercuri, de la tribuna Parlamentului, criticilor liderului USR Dan Barna, care, de la aceeaşi tribună, a întrebat UDMR cât să o mai joace partida virginităţii interesate.

”Ar trebui să începem să respectăm cuvântul dat, înţelegerile politice făcute şi dacă din anumite motive care ţin de raţiuni electorale, nu reuşim, să nu ne mirăm dacă vin şi consecinţele. Ar trebui să construim o cultură politică bazată pe credibilitate, domnul Dan Barna, bazată pe încredere pentru că numai aşa cetăţenii pot crede în clasa politică. Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului şi să nu mai propagăm ideea că un principiu e bun, domnule Dan Barna, atât timp cât foloşeşte la propriile interese. Nu putem să spunem dimineaţa că o recomandare de la Comisie de la Veneţia trebuie luată în serios şi seara argumentăm că aceeaşi recomandare are caracter facultativ. O astfel de atitudine creează confuzii şi produce haos. Nu ajungem la niciun rezultat dacă dimineaţa spunem că unele decizii ale CCR sunt bune, iar seara spunem că judecătorii Curţii sunt ticăloşi pentru servesc interese politice obscure”, a declarat Kelemen Hunor.

”Dacă mergem pe ideea că scopul scuză mijloacele, domnul Barna, acest domn imaculat al politicii româneşti, democraţia şi statul de drept, instituţiile fundamentale vor eşua garantat”, a continuat el.

Kelemen Hunor a menţionat că săptămâna trecută CCR a spus că nu poate fi angajată răspunderea pe un proiect de lege care este în procedură parlamentară.

”Si tu, ca Executiv, vii şi confişti legiferarea de la forul legislativ. Deci acţionează Guvernul împotriva deciziei Curţii şi a recomandării Comisiei de la Veneţia, modificând o lege într-un moment în care o lege similară este în Parlament. UDMR nu este de acord cu forma şi nici cu conţinutul angajării răspunderii pe acest proiect de lege. Avem un singur mod de a sancţiona guvernul, e vorba de moţiunea de cenzură”, a conchis el, anunţând că UDMR va vota moţiunea de cenzură pentru a încerca să stopeze acest demers al guvernului.

UPDATE - Dan Barna: Domnule Kelemen, cât să o mai jucaţi partida virginităţii interesate? Când o să încetaţi să mai fiţi un PSD bilingv şi să începeţi să gândiţi şi pentru oamenii aceia care încă mai au încredere şi vă dau votul / De ce nu puneţi nişte trandafiri

Preşedintele USR, Ban Barna, susţine că parlamentarii PSD şi UDMR sunt "împinşi către o moţiune grotescă şi fără conţinut” de către edili cărora le e frică de alegeri în două tururi şi care vor să-şi conserve unele privilegii. Barna a atacat dur, în Parlament, UDMR, despre care spune că este un "PSD bilingv" care de ani de zile se preocupă de "conservarea unor privilegii pentru o mică minoritate". "De ce nu puneţi nişte trandafiri pe sigla UDMR? Ar fi mult mai cinstit", spune Barna.

"Dumneavoastră, domnilor din PSD şi UDMR aţi cerut ca astăzi să discutăm despre Evul Mediu şi despre baroni, aţi vrut să discutăm despre o mână de primari fricoşi care vor să-şi păstreze privilegiul pentru că le este frică de votul oamenilor”, le-a spus Barna iniţiatorilor moţiunii de cenzură.

Liderul USR a mai spus în plenul Parlamentului care dezbate miercuri moţiunea de cenzură că PSD vorbeşte "la mişto” despre democraţie amintind măsurile luate de fostul partid de guvernământ.

"Ne vorbiţi despre Europa şi despre reguli, nu vă înăduşă ironia după ce trei ani şi jumătate aţi spus că aceia care vorbesc cu partenerii noştri internaţionali sunt trădători de ţară? E dreptul oricăruia dintre dvs să se plângă oricui, de la Internaţionala Socialistă la Ion Iliescu, dar nu veniţi în Parlament să ne vorbiţi despre democraţie pentru că v-aţi pierdut moral acest drept", a afirmat Barna.

Barna a criticat dur UDMR, pe care l-a descris drept un "PSD bilingv”.

"Domnule Kelemen Hunor, cât să o mai jucaţi partida aceasta a virginităţii interesate? Când o să încetaţi să mai fiţi un PSD bilingv şi să începeţi să gândiţi şi pentru oamenii aceia care încă mai au încredere şi vă dau votul?”, a spus Barna.

Acesta a arătat că pericolul nu vine de la partidele româneşti, ci de la "obtuzitatea UDMR care de ani de zile e exclusiv preocupat de conservarea unor privilegii pentru o mică minoritate”.

"De ce nu puneţi nişte trandafiri pe sigla UMDR? Ar fi mult mai cinstit", a adăugat liderul USR.

Acesta a vorbit şi despre aşteptările sale de la PNL.

"Toată România se întreabă astăzi dacă nu cumva asistăm la un nou blat PSD-PNL. Aceasta este o întrebare la care va trebui să răspundem şi votul de astăzi are mare importanţă”, a afirmat Barna.

Acesta a vorbit despre acordul încheiat de USR şi PNL, spunând că aşteaptă ca Guvernul să-şi ţină "cuvântul” pe subiectul alegerilor anticipate şi alte subiecte, spunând că USR nu va "tolera înţelegeri pe sub masă”.

Barna spune că alegerile într-un singur tur au adus "o Capitală blocată, umilită şi jefuită”.

"Votul de astăzi nu este un vot pentru guvernul minoritar. Astăzi vorbim despre un principiu pe care USR l-a susţinut din primul moment. Vă chem să fiţi înţelepţi măcar acum la finalul legislaturii, să ieşim din acest Ev Mediu şi să construim o Românie din care oamenii nu mai vor să plece”, a spus Barna.

UPDATE - Ponta: Dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcolizare

"Un singur lucru, dragă Ludovic, să ştii că eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcolizare, pentru că acelea sunt toate private şi  acele clinici de dezalcoolizare de azi începând le puteţi plăti din bani publici. Succes”", a spus Ponta în finalul discursului.

"După răcnetele uşor isterice de la început, cred că putem vorbi raţional despre ce avem de făcut azi aici. E bine să înţelegeţi că nu mai avem nicio legătură cu alegerea în două tururi a primarilor", a declarat Ponta, referindu-se la tonul ridicat al discursului premierului.

El a adăugat că nu a votat Guvernul Orban.

"Nu am votat acest guvern în noiembrie, ştiam că domnul Orban mai mult decât să se înţeleagă cu domnul Iordache să facă o şosea prin munte de 300 de milioane nu e în stare. După trei luni văd că aţi ajuns cu toţi la aceeaşi concluzie şi văd că e o înţelegere să pice acest guvern. Foarte bine, doar cei cei de la USR nu şi-au dat încă seama", a susţinut Ponta.

El a spus că nu vrea să se implice în probleme legate de "această înţelegere să scape PNL-ul de Orban cu ajutorul PSD-ul".

Ponta a subliniat că a fost convins să voteze moţiunea după adoptarea OUG în domeniul sănătăţii.

”Există o singură explicaţie: le era frică că nu trece moţiunea şi au vrut să ne convingă. Pe mine m-au convins. Votez moţiunea”, a anunţat Victor Ponta.

UPDATE - Dobre (PNL): Această moţiune este una a fricii

"E inacceptabil să faci gaşcă Guvernul. Să vă fie ruşine", le-a transmis Victor Paul Dobre.

El a spus că 90 la sută din problemele cetăţeanului ţin de relaţia în primul rând cu primăria şi primarul.

"De aceea, importanţa alegeri primarului este primordială. Acum aproape 30 de ani cei care legiferau aici au prevăzut nu numai alegerea primarului în două tururi, ci un prag minim de prezenţă în primul tur de peste 50 la sută. Din păcate, de-a lungul timpului, această lege a fost modicată. Niciodată PNL nu a renunţat la teza alegerii în două tururi. Am depus mai multe proiecte de lege, tot timpul am susţinut acest lucru", a susţinut el.

Victor Paul Dobre a adăugat că nu există o legitimitate mai mare în democraţie decât votul.

"Astăzi aţi prezentat o moţiune a inepţiilor (...) Cum poţi să vorbeşti de privatizarea democraţiei atunci când guvernul şi noi susţinem ca cel care este ales să aibă mai multă legimitate. Aceasta este esenţa democraţiei. Această moţiune este una a fricii, a laşităţii, vă e frică de confruntare, de oameni, să vă asumaţi angajamente şi vă e frică să nu mai vedeţi primar de-al vostru la Bucureşti în acest secol. De ce vă e frică nu scăpaţi. Dacă votaţi moţiunea, deschideţi calea anticipatelor. Veţi pierde cum nu aţi pierdut nicioată în 30 de ani şi această lege democratică o vom adopta", a conchis Dobre.

UPDATE - Bodog: Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este încă o zi de ruşine

”Mi-a fost frică că rămâne moţiunea fără obiect, că îi vine rău premierului în timp ce vorbea. Un guvern care dă vina pe Parlament pentru propria incompetenţă trebuie să plece. Un guvern care nu poate guverna trebuie să plece. A venit vremea ca Parlamentul să le dea o nouă şansă: să plece. Să plece la amicii din corporaţii. Au jurat credinţă corporaţiilor pe bani mulţi. V-a plăcut ce aţi văzut la PNL în aceste trei luni?”, a întrebat Bodog d ela tribuna Parlamentului.

El a acuzat că Guvernul s-a împrumutat „la dobânzi umilitoare”, că ministrul Muncii se la „la trântă cu văduvele”, iar sănătatea este „oferită pe tavă firmelor care le plătesc salarii de mii de euro”.

De asemenea, a afirmat că proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale „de fapt, nu elimină mai nimic”.

„După propria lor logică, a celor de la PNL; e vremea ca acest parlament să-şi asume azi, acum, urgenţa adevărată: să dea jos acest guvern. Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este încă o zi de ruşine”, a mai spus Bodog.

UPDATE - Orban, către PSD: Sunteţi viespi, nu aveţi decât ac şi venin pentru români, nu miere cum le-aţi promis

”Ne cereţi socoteală pentru trei luni? Ce aţi făcut trei ani? Aţi schimbat imaginea României, am rezolvat problemele create de voi. Aţi depus moţiune pentru că vă e frică de democraţie. (...)Nu dau doi bani pe toate afirmaţiile voastre despre democraţie. Trei ani de zile aţi călcat în picioare demnitatea umană şi v-aţi bătut joc de români. În campania electorală din 2016 eraţi travestiţi în albine şi promiteaţi miere, când aţi ajuns la putere v-aţi dat arama pe faţă, ai arătat că nu sunteţi altceva decât nişte viespi, nu aveţi decât ac şi venin pentru români, nu miere cum le-aţi promis”, a continuat premierul.

Orban le-a vorbit parlamentarilor PSD despre ordonanţele pe care Guvernul le-a adoptat marţi, justificând necesitatea acestora, făcând referire la măsurile din sănătate.

„Demagogia voastră mincinoasă va fi demontată atunci când românii vor afla adevărul şi vă veţi face de râs, aşa cum v-aţi făcut şi în ultimii trei ani”, le-a strigat premierul social-democraţilor.

„Cu cât mai repede vă încetaţi mandatul, cu atât mai bine pentru România şi indiferent ce veţi face, dacă Guvernul  va cădea astăzi vă garantez că va cădea în picioare”, a mai spus Orban.

UPDATE - Orban, parlamentarilor PSD: Trei ani de zile l-aţi slugărit pe Dragnea cu râvnă, aţi susţinut toate acţiunile care au dus la prăbuşirea imaginii României

Premierul Ludovic Orban, a venit la tribuna Parlamentului pentru a răspunde acuzaţiilor din moţiune şi s-a adresat parlamentarilor PSD: ”Vreţi nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veşi scăpa de stigmatul acesta toată cariera. Trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă. Nu mă las judecat de voi. Aţi arătat că sunteţi în stare de sărăcie, minciună, slugănicie şi nu aţi adus nimic bun României”.

”Înţeleg că aveţi probleme cu cititul, aşa că sunt înţelegător faţă de voi (n.r. după ce social-deocratul Florin Manole a omis să citească o pagină din textul moţiunii) . Vreţi, nu vreţi, sunteţi parlamentari născuţi pin pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigmatul ăsta în toată carierea dumneavoastră, pentru că nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechilul stăpân, dar trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă, aşi susţinut toate acţiunile care au dus la prăbuşirea imaginii României (...) şi care ne-au adus pe marginea prăpastiei Puteţi să faceţi ce vreţi nu mă las judecat de voi pentru că trei ani de zile aţi arătat clar de ce sunteţi în stare! Nu aţi adus nimic bun României! Singurul lucru care v-a deranjat şi v-a determinat să depuneţi moţiune de cenzură a fost angajarea răspunderii Guvernului pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democraţie, (...) care permite să schimbe primarii care şi-au bătut joc de comunităţile pe care le-au condus. Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacaţi pe noi că am emis OUG: Voi aţi emis ordonanţă de urgenţă noaptea ca hoţii ca să scăpaţi de puşcărie hoţii care vă conduceau!”, a declarat premierul pe un ton tot mai enervat pe măsură ce îşi rostea discursul. El a fost huiduit de parlamentarii PSD.

UPDATE - Moţiunea de cenzură este citită de deputatul social-democrat Florin Manole

Marcel Ciolacu: Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, că are ”suficiente voturi” pentru ca moţiunea să treacă.

”Suficiente voturi înseamnă că avem mai mult de 233. Cu discuţia sau fără discuţie cu domnul Ponta, avem voturile necesare să cadă Guvernul Orban”, a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă este convins că, până la votul moţiunii, PSD va mai avea acelaşi număr de parlamentari, Ciolacu a spus: ”În principiu, consider că, atât eu, cât şi colegii mei suntem nişte oameni serioşi”. 

Ciolacu a anunţat că va avea o discuţie cu Victor Ponta, care, la rândul său, a afirmat că un Guvern care afectează drepturile fundamentale ale românilor la Sănătate şi Educaţie este un Guvern care trebuie pedepsit. 

Ludovic Orban:  Estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea nu trece

În schimb, premierul Ludovic Orban se declară convins că moţiunea de cenzură nu va trece.

”Conform evaluării noastre, nu există numărul de voturi necesare astăzi. (...) Din punctul meu de vedere, astăzi, pe estimarea pe care o avem, dacă nu apar repoziţionări din partea unor actori politici care să aibă o oarecare consistenţă numerică, moţiunea aşa cum este astăzi, în funcţie de susţinerea pe care o are astăzi, nu are şanse să treacă”, a afirmat, marţi, Ludovic Orban.

În cazul în care, totuşi, moţiunea întruneşte voturile necesare, Orban susţine că va veni cu acelaşi Cabinet în Parlament, iar PNL nu va mai vota învestirea niciunui executiv, intrând în procedura alegerilor anticipate. 

Pe ce voturi poate miza PSD

PSD are 202 parlamentari, UDMR are 30, în total. Pro România are 21 la Cameră. Lor li se adaugă şi cei trei parlamentari ai Partidului Forţa Naţională. Prin urmare, chiar şi fără parlamentarii Pro România, PSD are, la limită, voturile necesare adoptării moţiunii. Mai rămân şi voturile parlamentarilor Grupului minorităţilor naţionale, dar şi cei 17 neafiliaţi de la Senat, care nu şi-au exprimat încă intenţiile de vot. În plus, după ce Guvernul a mai făcut un pas către desfiinţarea Secţiei privind Infracţiunile din Justiţie, publicând marţi proiectul de lege, nu este exclus ca parlamentarii ALDE, formaţiune care se opune definţării acestei secţii, să voteze pentru moţiune, deşi liderul partidului a declarat că nu o susţine.

Moţiunea de cenzură "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost iniţiată de PSD şi UDMR, după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. 

Cum se desfăşoară votul şi dezbaterea moţiunii

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, după prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. 

În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece a votarea moţiunii de cenzură. Votul este secret, cu bile. Conform Constituţiei, moţiunea se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă 233 de voturi.

Ce se întâmplă după vot

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Dacă Guvernul este demis, actualul Cabinet va funcţiona ca unul interimar, cu prerogative limitate.

”Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.”, precizează Constituţia.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Liberalii şi preşedintele au anunţat că nominalizarea va fi tot Ludovic Orban, pentru a forţa anticipatele. PSD, care iniţial anunţase că nu va propune un premier, fiind mai interesant de reforma în partid, a revenit, spunând că va face o propunere din afara partidului.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.

Guvernul Orban a fost învestit în funcţie în 4 noiembrie 2019, obţinând voturile tuturor celor 240 de parlamentari care se aflau în sală. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.