Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va avea loc o nouă şedinţă a Birourilor Permanente, propunerea fiind ca moţiunea să fie citită în plenul Parlamentului joi, iar votul să aibă loc peste o săptămână. Şedinţa Camerelor reunite în care urma să fie citită moţiunea de cenzură depusă de opoziţie împotriva Cabinetului Dăncilă a fost suspendată, după ce ordinea de zi care stabilea citirea moţiunii miercuri şi vot sâmbătă a fost respinsă, astfel încât moţiunea nu a mai fost citită. Deputatul liberal Raluca Turcan a cerut ca votul să aibă loc luni, nu sâmbătă, iar preşedintele de şedinţă a refuzat să supună la vot cererea, supunând la vot ordinea de zi iniţială. După suspendarea şedinţei, preşedintele Camerei Marcel Ciolacu a declarat că în aceste condiţii votul nu mai poate avea loc sâmbătă. Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că opoziţia fuge de propria moţiune, iar singurul lucru pe care cei din opoziţie au reuşit să îl demonstreze este că nu au numărul suficient de voturi.
UPDATE - Dăncilă: Opoziţia fuge de propria moţiune
"Noi le-am oferit ocazia de a supune moţunea la vot cât mai repede pentru că această stare de incertitudine şi instabilitate polticiă are efecte la nivelul întregii societăţi. Însă am avut surpriza de a constata că opoziţia fuge de propria moţiune. Singurul lucru pe care cei din opoziţie au reuşit să-l demonstreze până acum este că nu au numărul suficient de voturi pentru moţiune”, a afirmat Dăncilă.
Ea a precizat că nu PSD trebuie să adune voturi, opoziţia trebuie să îşi asigure 233 de voturi împotriva acestui guvern şi adevărul este că nu există aceste voturi.
”Această tărăgănare a votului chiar de către semnatarii ei arată în acelaşi timp cât de tare îşi doresc să vină la guvernare. Să înţelegem că pentru parlamentarii opoziţiei România nu se reconstruieşte în weekend? Este prea mare deranjul să sacrifice o zi de sâmbătă pentru acest vot pe care atât de tare spun că şi-l doresc? Nu erau cei din PNL aceia care voiau ca ziua de sâmbătă să fie zi lucrătoare? Este uluitoare ipocrizia parlamentarilor opoziţiei şi de-a dreptul îngrijorătoare atitudinea cu care tratează acest act, o atitudine de oameni politici amatori, care se joacă de-a moţiunea şi de-a guvernarea. Plină de dispreţ faţă de propriul electorat, să se uite acum în ochii votanţilor şi să le spună că în weekend nu mişcă nici un deget pentru a decide soarta ţării. După un asemenea gest, stimaţi membri ai opoziţiei, nimeni nu vă mai poate crede că vă doriţi sau că sunteţi în stare să guvernaţi această ţară. V-aţi arătat micimea, ipocrizia şi comoditatea”, a spus Viorica Dăncilă.Ea i-a acuzat păe reprezentanţii opoziţiei că nu sunt preocupaţi de acest popor şi de stabilitatea ţării, că sunt neserioşi şi comozi.
UPDATE - Ciolacu: Mâine citim moţiunea şi joia viitoare vom face votul. El a spus că toată lumea a fost de acord cu acest program
“Matematic, PSD-ul în acest moment nu are majoritate. Vom vedea dacă opoziţia va avea voturile, majoritate de 233, să cadă guvernul”, a subliniat preşedintele Camerei.
UPDATE - Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat: Am avut 26 de absenţi, faceţi un calcul şi vedeţi că PSD are majoritate
UPDATE - Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu a declarat că nu mai este posibil ca votul asupra moţiunii să fie dat sâmbătă, aşa cum s-a stabilit în şedinţa Birourilor Permanente reunbite
”Acum s-a terminat, nu mai este posibil acum, trebuie constituţional trei zile”, a afirmat Ciolacu.
Întrebat dacă respingerea ordinii de zi a fost primul pas pentru ca guvernul să plece acasa, preşedintele Camerei a răspuns: ”Nu. Asta a fost un vot pe ordinea de zi. Guvernul va pleca când va trece moţiunea de cenzură”.
El a reafirmat că ”încă nu trece moţiunea”.
- Ordinea de zi conform căreia miercuri la ora 15:00 urma să fie citită moţiunea în plenul Camerelor a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi ”împotrivă”, 181 ”pentru”, iar 3 parlamentari nu au votat.
După vot, şedinţa a fost închisă.
Raluca Turcan a cerut ca votul să aibă loc luni, nu sâmbătă. Ea şi-a prezentat argumentele, printre care şi cutuma parlamentară.
”Plenul reunit poate decide modificarea programului de lucru. Sunt trei argumente. Unul ţine de cutumă, unul ţine de respectarea sensului regulamentului comun, unul ţine de forma şi textul regulamentului comun. Ceea ce dumneavoastră doriţi să faceţi prin propunerea ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă să fie votată într-o zi de sâmbătă este doar semnalul unui abuz, aşa cum ne-aţi obişnuit în mandatul de preşedinte al Camerei Deputaţilor al lui Liviu Dragnea. Este un semnal de slăbiciune pentru că este puţin probabil să îşi imagineze cineva de bună credinţă că brusc grupul PSD a fost apucat de un drag şi un dor de muncă în condiţiile în care premierul a fost o săptămână în străinătate, în condiţiile în care a bătut vântul în Parlamentul României doar doar nu veţi ajunge să fiţi în situaţia de a primi un vot de neîncredere pentru un guvern care nu mai are legitimitate. Vă solicit aşadar supunerea la vot a acestei propuneri de modificare a programului de lucru”, a spus Turcan..
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.