Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după ce Guvernul Dăncilă a picat, ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură, că ”astăzi a câştigat România”. El a exclamat ”Rezolvat!”. Preşedintele a felicitat PNL şi celelalte partide de opoziţie. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări vineri, de la ora 11:00, pentru desemnarea unui nou Guvern şi pentru a vedea poziţia acestora faţă de alegerile anticipate. Viorica Dăncilă a anunţat că PSD nu va participa la consultări. Moţiunea de cenzură a trecut cu 238 de voturi favorabile, anunţul fiind făcut în plenul Parlamentului. Liderul PNL; Ludovic Orban a declarat, joi că ”Parlamentul României a demis Guvernul PSD care şi-a bătut joc de România”. ”Coşmarul pe care-l trăieşte România de trei ani a încetat”, a spus Orban. Viorica Dăncilă a declarat că au fost şi social-democraţi care au trădat. ”Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită”, a spus Dăncilă. Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat că reuşita moţiunii de cenzură este o victorie pentru români, prin care s-a demonstrat că oameni politici cu viziuni diferite îşi pot da mâna în interesul acestei ţări. "Oficial, s-a încheiat epoca Dragnea! Victorie pentru români, din respect pentru români (...) E o victorie uriaşă a opoziţiei, din respect pentru români, urmează o perioadă dificilă", a spus Tomac. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi seară, că PSD va trebui să răspundă pentru lucrurile care vor fi găsite în Guvern şi că este posibil nu numai să fi dispărut toţi banii, ci şi puşculiţa.
UPDATE - Raluca Turcan: PSD va trebui să răspundă pentru toate lucrurile pe care le vom găsi în Guvern
Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi seară, că PSD va trebui să răspundă pentru lucrurile care vor fi găsite în Guvern şi că este posibil nu numai să fi dispărut toţi banii, ci şi puşculiţa.
Raluca Turcan a declarat, joi seară, la B1 TV, că PSD va fi măcinat din interior şi că nu se va mai schimba la faţă, dar şi că va trebui să dea socoteală pentru lucrurile gasite de cei care vor veni la guvernare.
”PSD nu se mai schimbă la faţă, PSD se va măcina din interior, până când probabil o să mai rămână câţiva care mai au şanse să se corecteze, însă eu nu mă bazez pe ceea ce avem de făcut în viitor pe PSD. PSD a ieşit din ecuaţie, va rămâne în opoziţie, dar va trebui să răspundă pentru toate lucrurile pe care le vom găsi în Guvern, că vom merge la Guvernare şi vom lua puşculiţa şi ne vom uita. Nu numai că nu mai sunt bănuţi, e posibil să fi dispărut puşculiţa cu totul şi atunci vom prezenta românilor situaţia reală”, a spus Turcan.
Raluca Turcan a arătat că nu minimalizează PSD care are capacitate de regenerare.
UPDATE - Tăriceanu: Mi se pare cel mai potrivit ca ritmul consultărilor să fie cât mai rapid, cât mai curând să ajungem la un vot în Parlament cu un premier care să pună lucrurile în normalitate
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seară, la Digi 24, că îşi doreşte un ritm rapid al consultărilor pentru ca viitorul guvern să primească cât mai rapid votul Parlamentului. Tăriceanu consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluţie şi crede că există câteva probleme majore, legate de buget, care trebuie rezolvate rapid.
”Oricând putem discuta teoretic despre alegeri anticipate. Poate să fie o dorinţă izvorâtă din calcule politice, dar fără să cunoaştem mecanismele constituţnale. Constituţia a fost gândită să evite crize politice şi alegeri anticipate. (...) Acesta este motivul pentru care în România nu s-au organizat niciodată alegeri anticipate. Soluţia acestora trebuie evitată”, a spus Tăriceanu.
Acesta îşi oreşte un ritm alert al consultărilor.
”Mi se pare cel mai potrivit ca ritmul consultărilor să fie cât mai rapid, aşa încât cât mai curând să ajungem la un vot în Parlament cu un premier care să pună lucrurile în normalitate”, a mai spus Tăriceanu.
Acesta vorbeşte despre câteva urgenţe: rectificarea bugetului pentru 2019 şi bugetul pentru 2020, pentru că există ”derajaje serioase”.
UPDATE - Barna: La întâlnirea de mâine noi vom merge cu pactul pentru anticipate, pentru că este o soluţie în care credem
Liderul USR, Dan Barna, afirmă că partidul va susţine, la consultările de la Cotroceni, varianta alegerilor anticipate. Acesta afirmă că, având şi implicarea preşedintelui, aşa cum a declarat, se poate ajunge la alegeri anticipate.
”Vom merge cu acel pact pentru anticipate, acesta este mandatul cu care mergem la Cotroceni”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Dan Barna.
Liderul USR a explicat că aceasta este varianta în care crede şi care devine plauzibilă, având şi implicarea preşedintelui, aşa cum a declarat în cursul zilei de joi.
”Există la propriu, de data aceasta, posibilitatea ca prin implicarea preşedintelui să construim scenariul prin care să ajungem la alegeri anticipate. Asta vom face mâine, vom merge cu acel pactul pentru alegerile anticipate şi vom solicita preşedintelui să-şi asume rolul de mediator, dar nu doar rolul de mediator cât şi mandatul pe care-l are conform Constituţiei şi să într-m într-o logică de anticipate cu doi premieri formali care să fie respinşi după care următorul preşedinte poate dizolva Parlamentul şi la un nivel de februarie-martie am putea avea alegeri anticipate”, a spus Dan Barna.
UPDATE - Anunţul în plenul Parlamentului a început cu formula ”Stimaţi membri ai fostului Guvern”.
Numărul total al parlamentarilor - 464, numărul celor prezenţi - 399, iar număr total de voturi a fost 245, Numărul de voturi valabile. 242, numărul de voturi anulate - 3.
Voturi ”pentru”, moţiune - 238, voturi ”împotrivă” 4.
Astfel Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului.
În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.
În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îşi poate începe activitatea.
UPDATE - Votul asupra moţiunii de cenzură s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor.
Liderul OT PSD, Gabriel Petrea a votat, în huiduielile colegilor de partid. Deputatul PSD Marius Bota şi deputatul Mihăiţă Găină, ambii semnatari ai moţiunii, au votat şi ei.
Premierul şi membrii Guvernului au stat aproape de urne, ca de altfel şi reprezentanţiii opoziţiei, pentru a vedea cine şi, eventual, cum votează.
Atât reprezentanţi ai PSD, cât şi ai opoziţiei au filmat în timpul votului,
Pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi.
UPDATE -Liderul Pro România Victor Ponta a continuat joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură disputa cu Viorica Dăncilă şi ironiile la adresa acesteia, citând o expresie atribuită lui La Fontaine:”Nimeni nu e destul de deştept ca să poată convinge un prost că e prost”. El s-a întors către premier şi a promis că îi explică cine e La Fontaine.
Ponta a avut iniţial un discurs foarte ironic la adresa Vioricăi Dăncilă.
Aceasta i-a dat replica de la tribuna Parlamentului, timp în care a şi dialogat cu Ponta, aflat în băncile sălii de plen.
Tonul discuţiei a făcut-o pe Viorica Dăncilă să facă apel la faptul că este femeie şi că Ponta ar trebui să i se adreseze în consecinţă.
După ce Viorica Dăncilă le-a răspuns antevorbitorilor, Victor Ponta a revenit şi el la tribună, spunând că vrea să revitalizeze social-democraţia cu oameni care au legătură cu această doctrină, nu cu oameni ca Dăncilă.
El a încheiat spunînd ca va face apel la un citat din La Fontaine: ”Nimeni nu e destul de deştept ca să poată convinge un prost că e prost”.
Victor Ponta s-a întors spre premier, căruia s-a oferit să îi spună cine este La Fontaine.
UPDATE - Premierul Viorica Dăncilă a transmis celor din opoziţie că a crezut că ei vor vorbi despre viziunea lor despre guvernare şi vor prezenta echipa cu care vor guverna. Primul ministru a mai afirmat că, atunci când opoziţia pierde, câştigă ţara.
Dăncilă a spus în dreptul la replică, răspunzând afirmaţiilor făcute de Raluca Turcan, că nu îşi permite niciodată să facă ameninţări cu dosare penale.
UPDATE - Suciu a spus în discursul său de la Palatul Parlamentului că aceasta este o moţiune ciudată şi i-a acuzat pe cei care au semnat moţiunea că sunt uniţi de un singur lucur, anume distrugerea PSD.
“Domnule Barna, nu eram foarte curios cum v-aţi trezit dumneavoastră în această dimineaţă, dar mă bucur că v-aţi trezit astăzi şi aţi venit la muncă pentru că până în ziua de astăzi aveţi jumătate perioada absentă de la Parlament. Se spunea de la acest microfon că într-adevăr este o moţiune ciudată o, vai şi cât de ciudată este această noţiune şi să vă explic de ce într-o cheie să spunem prezidenţială, în acea cheie a României normale şi să vedem ce ne propun cei din opoziţie, o Românie normală de mâine şi mi-am permis cu eleganţă să fac nişte perechi începând de mâine”, a spus Suciu.
El a afirmat că doreşte să îi vadă de mâine pe Rareş Bogdan la aceeaşi masă cu lideri UDMR, pe Tăriceanu cu Raluca Turcan, pe Băsescu cu Ponta.
“Vreau de mâine, e un vis ascuns, să îl văd pe domnul Rareş Bogdan şi pe domnul Attila Korodi discutând la masă despre minorităţi, ştiţi trecutul nu îi ajută, domnul Rareş Bogdan nu vrea să stea la masă cu UDMR-ul. De asemenea, istoria din ultimii ani mă îndreptăţeşte să îmi doresc să îl văd pe domnul Călin Popescu Tăriceanu şi pe doamna Raluca Turcan, voioşi amândoi discutând hai să spunem despre viaţă. Mi-aş dori, de asemenea, să îl văd pe domnul preşedinte Băsescu şi pe domnul preşedinte Ponta, discutând despre justiţie şi despre numiri la parchete aşa cum cred că au mai discutat. (…) Toţi împreună de-a lungul anilor aţi purtat nişte războaie între dumneavoastră de sunteţi plini de cicatrici, astăzi vă uneşte un singur lucru: distrugerea PSD.
Daniel Suciu a mai spus că din PNDL au fost date fonduri şi către administraţii liberale, dând ca exemplu Consiliul Judeţean Sibiu, care a primit 50 de milioane de lei pentru reabilitarea unui spital, Consiliul Judeţean Suceava, care a primit 230 de milioane de lei pentru drumuri judeţene, iar primarului de Alba Iulia i-a fost alocată suma de 32 de milioane de lei prin PNDL.
“Pentru că titlul de baron local este deja adjudecat, am să introduc în propoziţie titulatura de grof. (…) Grofii care se înfruptă din PNDL nu sunt doar PSD-işti şi daţi-mi voie să vă spun. Doamna Daniela Cîmpean, preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu, un grof PNL se înfruptă cu 50 de milioane din PNDL pentru reabilitarea unui spital care din 1990 nu a fost nici măcar văruit. Asta înseamnă să te înfrupţi din PNDL. Nu îi spun baron, ci groful Gheorghe Flutur de la Suceava, membru al Partidului Naţional Liberal, are 230 de milioane de la ciuma roşie pentru drumuri judeţene. Alba Iulia, vestitul domn primar Hava, pedepsit de PSD şi această guvernare cu vreo 32 de milioane de lei”, a declarat Suciu.
El a precizat că primarul de la Arad a primit prin PNDL 34 de milioane de lei, iar primarul de la Timişoara a dat 220.000 de euro pentru o toaletă.
“Ajungem şi la proaspătul europarlamentar Gheorghe Falcă. Ştiţi mitul Gheorghe Falcă - 34 de milioane de la ciuma roşie pentru arădeni, nu pentru domnia sa. Ştiţi că a fost mitul acela că prin PNDL se dau foarte mulţi bani pentru o toaletă. La Timişoara domnul Nicolae Robu a dat 220.000 de euro din banii timişorenilor tot pentru o toaletă”, a mai afirmat Suciu.
UPDATE - Tăriceanu, care a fost atacat de Viorica Dăncilă în discursul susţinut la dezbaterea moţiunii, a cerut drept la replică şi s-a declarat dezamăgit de ”stilul” Vioricăi Dăncilă.
”Doamna prim-ministru, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenţie să iau cuvântul astăzi la dezbaterea moţiunii pentru un simplu motiv, am fost parteneri doi ani şi jumătate. Dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam argumente de zece ori mai tari decât au cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut să fac acest lucru”, a spus Tăriceanu.
Acesta a afirmat că ”ştiinţa politică spune că un prim-ministru se referă la teme, nu la oameni, nu caracterizează oamenii”.
Acesta a criticat-o pe Dăncilă pentru ”linia personală” de racolare a unor parlamentari.
”Aştia au şi pus osul la treabă, cu gândul că vor deveni miniştri. Asta este un stil de lumea a treia”, a mai spus Tăriceanu.
La final, acesta i-a transmis premierului: ”Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru”.
UPDATE - "Situaţia politică este relativ simplă, dar noi politicienii o complicăm peste măsură (...) Pe de-o parte, se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resursele interne necesare, nici profesionale, nici politice, nu mai are combustibilul necesar pentru a continua guvernarea. Este inutil să mai încercăm, nu se văd premisele unei guvernări bune", a spus Kelemen Hunor.
El a spus că, dacă Guvernul nu are forţa necesară să impună respectarea legislaţiei în vigoare, este clar că nu mai are forţa necesară să guverneze.
"Cealaltă posibilitate, că nu ar dori respectarea legii, nici nu merită discutată pentru că, sunt convins, ne bazăm doar pe bunul simţ şi nu ne putem imagina că Executivul ar încuraja nerespectarea legii", a afirmat el
El a spus că pe de altă parte, după ieşirea ALDE de la guvernare s-a schimbat compoziţia Guvernului, dar acest guvern nu mai are majoritatea.
"Într-o astfel de situaţie, există un singur comportament raţional şi responsabil: schimbarea şi o nouă şansă, cu o altă echipă guvernamentală. Nu pentru partide, nu pentru oameni politici, nu pentru preşedintele republicii, ci pentru şansa fiecărui cetăţean, fiecărui locuitor din această ţară. Iată pe scurt şi onest motivele pentur care noi am semnat şi vom vota această moţiune de cenzură. Desigur, rămâne întrebarea cea mai importantă: ce doreşte să facă opoziţia dacă va prelua puterea executivă cu u un an înaintea alegerilor?", a susţinut Kelemen.
UPDATE - ”Astăzi Parlamentul României dă bacalaureatul politic în faţa cetăţenilor. Astăzi avem şansa să trecem acel examen şi toată România este cu ochii pe noi. Doamnă prim-ministru, dumneavoastră ştiţi care este poziţia USR în ceea ce vă priveşte, nominalizarea dumneavoastră a fost o greşeală, nu v-am susţinut nici atunci, nu vom face nici astăzi şi cred că nu e nici o surpriză. Nu aţi fost pregătită în niciun fel pentru funcţia de prim-ministru şi în acest an şi jumătate nu aţi învăţat mare lucru deşi au fost foarte multe oportunităţi, conduceţi de departe unul din cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. De fapt am şi pariat că acesta este cel mai incompetent guvern pe care l-a avut România după revoluţie”, a spus liderul USR Dan Barna.
Acesta a precizat că toţi parlamentarii formaţiunii vor vota moţiunea.
”USR va vota această moţiune nu este niciun fel de dubiu. Alianţa USR-PLUS este pregătită să-şi asume guvernarea după alegerile anticipate”, a mai spus Barna.
UPDATE - Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, joi, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că Guvernul oricum nu mai poate funcţiona începând de mâine pentru că se împlinesc 45 de zile de când s-a schimbat structura politică a Guvernului. ”Boală lungă, moarte sigură”, a spus Ponta, afirmând că moţiunea trebuie votată pentru a scăpa de Guvern.
”Este o moţiune, într-adevăr, foarte ciudată. Teoretic, o moţiune dă jos un Guvern. Dar noi nu avem guvern. Nu avem ministru la Interne, la Educaţie. Vorbim despre un guvern care nu mai eistă. Eu zic să-l dăm jos chiar astăzi. Vorbă lungă, moarte sigură”, a spus Victor Ponta.
Acesta a explicat că vineri expiră cele 45 de zile de când s-a modificat structura politică a Guvernului.
”Vreau să vă spun că este o moţiune ciudată. Nu am auzit niciodată ca un premier să sune o sută de parlamentari să le spună că vor fi miniştri. Nouă ne dă trei. Dacă nu trece moţiunea, doamna dăncilă trebuie să facă o minune biblică. Trebuie să facă o sută de miniştri. Iar Apostulul Mihai vă va jura că doamna Dăncilă este o rudă din Videle a Mântuitorului şi poate să facă 100 de miniştri, cu siguranţă, nu e ceva imposibil”, a mai spus Ponta.
”Am aflat că mâine se dau 7 miliarde, Eugen e generos de felul lui, ziceţi cât vreţi şi dă. Singurul om generos însă în care am încredere este domnul Arsene. Ăsta când zice că ia, ia. Aşa a zis Parchetul, nu eu. Vă daţi seama dacă i-a plătit vacanţele domnului Dragnea şi vedeţi ce bine i-a fost. Acum plăteşte voturile doamnei Dăncilă, sper să nu îi fie la fel de bine. Şi pentru că vorbim de recunoştinţă am aflat că sunt un om foarte rău de la doamna Dăncilă. Vreau să o confirm, chiar sunt un om rău că am pus-o pe listă în 2014 ca europarlamentar, dar cred că un alt om rău, domnul Dragnea, a pus-o chiar prim-ministru şi a fost mai rău decât mine. Să nu aveţi nevoie de recunoştinţa doamnei Dăncilă, că păţiţi ca Dragnea. Deci, vă rog frumos să nu vă fie datoare pentru că îşi plăteşte datoriile”, a afirmat liderul Pro România.
Acesta a ironizat-o pe Viorica Dăncilă.
”Doamna Dăncilă ne-a promis că e neconflictuală. M-am uitat că azi chiar s-a certat cu toată lumea. Dar nu a vrut să se certe cu doamna Ursula şi nici nu militarii. Şi nici cu Mike Pence, a alergat-o prin tot Washingonul şi nu a vrut să-l primească. Vrem să schimbăm acest Guvern cu un guvern foarte bun, cum a fost Năstase sau Ponta”, a mai spus Ponta.
Acesta a afirmat că ”avem toţi datoria să îngropăm un mort care stă la Palatul Victoria şi ne afectează pe toţi”.
”Dacă nu îl îngropăm azi, îl vor îngropa alegerile”, a afirmat liderul Pro România.
Acesta a explicat că toţi parlamentarii formaţiunii vor vota moţiunea.
UPDATE - "Cred că este ultima dată când mă adresez unui premier nelegitim care a călcat în picioare aşteptările unei ţări întregi, de a merge şi mai mult spre Europa şi nu de a reveni la fărădelegea din anii tranziţiei. Cred că este ultima dată când un prim-ministru fără legitimitate îşi ameninţă colegii de partid cu deschiderea de dosare penale, în stilul consacrat de Liviu Dragnea. Astăzi, cei ameninţaţi au şansa să scape din captivitatea creată de cea care a fost, la rândul ei, captiva unui condamnat penal", a spus Raluca Turcan, în plenul Parlamentului.
Ea a reiterat că, sub incompetenţa acestei guvernări, fărădelegea face legea, iar "clanurile interlope fac ravagii pe străzile României, sfidând Poliţia".
Ea a spus că în momentul de faţă Viorica Dăncilă nu mai este premierul României, ci o "persoană particulară, care ocupă abuziv înalta demnitate de la Palatul Victoria".
"Această moţiune de cenzură este şansa la a reveni în ţară la o normalitate de tip european, de a restabili ordinea legală şi constituţională în vârful statului român. Moţiunea echivalează cu un mandat de aducere în faţa Parlametnului pentru un guvern care fuge de lege", a adăugat Raluca Turcan.
Ea a spus că această guvernare este izolată de partenerii internaţionali.
"V-aţi încuiat în Palatul Victoria şi faceţi trei mari greşeli: 1. minţiţi şi dezinformaţi, 2. folosiţi bugetul public în interes personal şi clientelar, 3. întreţineţi mecanismul economic al marii fraude de încredere de la alegerile trecute", a susţinut Turcan.
UPDATE - ”După atâţia ani, cred cu sinceritate că este cea mai slabă moţiune pe care am citit-o în această perioadă. Şi ca să citez din opoziţie, moţiunea asta aduce a cântec de jale de la 1800. Am fost interesat să încerc să descopăr care este alternativa la actualul Guvern, oferită de opoziţie. În afară de premierul aflat în umbră care a făcut pe vremuri deliciul alegătorilor dâmboviţeni care se dădea în lanţuri la bâlci, este zero chimie, zero echipă, zero, şi ştie Cioloş de ce”, a spus Titus Corlăţean.
Acesta susţine că nu degeaba PNL, USR şi alţii au refuzat să semneze pactul propus de premier.
”Doriţi să faceţi ce aţi mai făcut deja în 2010 şi 2011, adică să tăiaţi veniturile românilor şi să loviţi electoratul PSD. (...) Chiar ne putem imagina o fotografie de familie, care să reunească într-o armonie desăvârşită, pe de-o parte, neo marxiştii şi securiştii, nepoţi, nepoate de securişti deconsipraţi de CNSAS, aşa cum e liderul de la USR Bucureşti, profitori anteriori ai unor afaceri grase pe care acum le blamează”, a mai spus Corlăţean, fiind huiduit de către parlamentarii aflaţi în sală.
”Mă întreb ce normalitate este cea în care voci importante neo-marxiste din USR anunţă că se impune stabilirea obligaţiei avortului pentru femeile care nu au un venit mediu pe economie sau că neo-marxiştii vor legifera după preluarea guvernării căsătoriiile şi parteneriatele gay în România. Asta este România lucrului bine făcut”, a mai afirmat senatorul social-democrat.
Corlăţean a atacat liderii opoziţiei şi pe preşedintele Klaus Iohannis, afirmând că – o ţară plină de abuzuri a magistraţilor – nu ste ”o Românie normală”.
”Cea mai proastă moţiune va fi respinsă astăzi în Parlament, iar Guvernul va continua să facă bine acestei ţări. Până la urmă, o preşedinţie de succes a Consiliului UE aşa cum a realizat-o Guvernul PSD-ALDE reprezintă normalitate”, a mai spus Corlăţean.
UPDATE - ”Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni politici amatori şi iresponsabili. Nu v-aţi schimbat prea mult în ultimele luni de când ne-am aflat în acelaşi context din care eu personal am crezut că aţi învăţat ceva”, a spus Dăncilă în discurs.
”Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi veni în Parlament să daţi jos Guvernul cu temele nefăcute. Am crezut că aţi înţeles atunci că nu puteţi sfida din nou românii, că este obligatoriu să veniţi cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare, dacă vreţi să reconstruiţi România aşa cum ne spuneţi măreţ în textul moţiunii”, a continuat premierul.
Dăncilă a răspuns criticlor din moţiunea de cenzură, lansând un atac dur la adresa susţinătorilor acesteia.
A vorbit despre demersul virulent al candidatului Iohannis împotriva Guvernului, iar despre fostul partener de guvernare Călin Piopescu Tăriceanu a afirmat că a căzut în capcana lui Victor Ponta şi că are un apus lamentabil al carierei politice.
”O luptă oarbă, pornită de cel mai iresponsabil preşedinte pe care l-a cunoscut România vreodată, care acţionează conştient împotriva propriului popor. În al doilea rând, îl avem pe domnul Tăriceanu, care a pus umărul la destabilizarea Guvernului, aşa cum a putut. Cu toată experienţa, domnul Tăriceanu, a căzut în capcana lui Victor Ponta. Era un destin predictibil, totuşi, pentru că asta li se întâmplă celor care se aliază cu Ponta”, a spuyne Viorica Dăncilă.
Pe Ponta l-a numit premierul demisionar pe Facebook.
”Cum puteţi tocmai voi să vă asumaţi reconstrucţia României, dacă nu ştiţi ce le veţi oferi românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveţi, cum faceţi? În acest text vă arătaţi foarte curajoşi, dar veniţi cu un plan. Spuneţi oamenilor care este planul pentru viitorul ţării”, a spus Dăncilă.
UPDATE - În sală sunt prezenţi 327 de parlamentari. Textul moţiunii este citit de deputatul USR Cristian Seidler. După aceea, premierul Dăncilă va răspunde criticilor din moţiune. Ulterior, vor lua cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamenttare şi se va trece la vot.
Singura moţiune de cenzură care a mai trecut în actuala legislatură este cea iniţiată de PSD împotriva propriului Guvern, Guvernul Grindeanu. Semnată de 222 de parlamentari PSD şi ALDE, moţiunea a fost votată de 241 de senatori şi deputaţi, înregistrându-se şi 10 voturi împotrivă.
Precedenta moţiune de cenzură, dezbătută în 12 iunie, a fost semnată de 173 de parlamentari şi votată de 200.
CE REPROŞEAZĂ GUVERNULUI INIŢIATORII MOŢIUNII
Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, depusă în 1 octombrie, porneşte, conform iniţiatorlor, ”de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara.
”În orice democraţie funcţională, atunci când Guvernul nu mai are susţinerea Parlamentului, prim-ministrul îşi dă demisia, fără să mai aştepte depunerea unei moţiuni de cenzură. Cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecţie acestui guvern care a acţionat împotriva intereselor generale ale ţării, împotriva românilor„, se arată în document.
Autorii moţiunii afirmă că în ultimul timp, doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă ne-a demonstrat că nu are nici măcar acea singură calitate pe care liderii PSD o lăudau la învestitura domniei sale – aceea de a fi ”neconflictuală”.
Documentul notează că Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România, reproşează Guvernului lipsa investiţiilor în infrastructură, sănătate şi educaţie., că nu a eliminat recursul compensatoriu şi că a transformat România într-o ţară nesigură pentru cetăţenii săi.
”Pentru Guvernul Dăncilă, incompetenţa combinată cu obedienţa este reţeta succesului în carieră!”, afirmă autorii textului.
Ei promit un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră.
CUM SE DESFĂŞOARĂ DEZBATERILE ŞI VOTUL
Conform articolului 47 din Regulanentul şedinţelor comune, ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.
După încheierea dezbaterilor se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 233 de voturi.
Moţiunea este semnată de 237 de parlamentari, cu patru mai mulţi decât ar fi necesar ca moţiunea să treacă, presupunând că toţi cei care au semnat vor şi vota. Miercuri, însă, au apărut informaţii legate de faptul că unii dintre semnatari ar putea renunţa la vot. De asemenea, parlamentari care trecuseră de la PSD la partidul lui Victor Ponta au revenit în PSD, ei nenumărîndu-se printre sennatari, dar fiind luaţi în calcul ca potenţiali susţinători ai moţiunii.
De la PNL, moţiunea este semnată de 69 de deputaţi şi de 25 de senatori, de la USR de 27 de deputaţi şi 13 senatori, UDMR - 21 de deputaţi şi 9 senatori, PMP - 12 deputaţi.
Doi deputaţi neafiliaţi, Oana Bîzgan şi Dumitru Lovin, au semnat şi ei documentul, însă Bîzgan a anunţat că este plecată din ţară, astfel că nu va putea vota. De asemenea, demersul opoziţiei este susţinut şi de 16 senatori neafiliaţi.
Moţiunea mai are semnăturile a 38 de deputaţi din Grupul Pro Europa şi a doi deputaţi din grupul minorităţilor. În rândurile neafiliaţilor şi al Grupului Pro Europa se află şi parlamentarii ALDE, rămaşi fără grup parlamentar.
De la PSD au semnat 2 deputaţi, Sorin Bota şi Mihăiţă Găină, şi un senator, Mihai Talpoş, în cazul lui Bota fiind vehiculată informaţia conform căreia ar putea prelua conducerea ASF, motiv pentru care nu mai susţine moţiunea. În total, grupurile PSD numără 133 de deputaţi şi 69 de senatori membri sau afiliaţi.
Un senatorUSR va lipsi din motive medicale, iar un fost deputat USR, în prezent în grupul neafiliaţilor, Adrian Dohotaru nu votează moţiunea, după ce, s-a întâlnit miercuri cu ministrul Transporturilor Răzvan şi a obţinut promisiunea că vor fi scoase de pe lista lacurilor navigabile Tarniţa şi Beliş-Fântânele.
Ceea ce face ca rezultatul votului la moţiune să fie greu predictibil este şi anunţul făcut miercuri de deputatul Remus Borza, care şi-a anunţat afilierea la Partidul Forţa Naţională, căruia ar urma să i se alăture alţi 15 parlamentari, care îşi doresc ca Guvernul actual să îşi continue mandatul până în 2020.
PNL, USR, PMP şi reprezentanţii Pro România au anunţat că vor vota ”la vedere”, în timp ce UDMR a precizat că va respecta secretul votului.
Parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota, conform anunţului făcut de Viorica Dăncilă.
Conform articolul 102 din regulament, ”prezenţa la şedinţele comune a deputaţilor şi senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea şi adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenţă, la dezbaterea învestiturii şi a moţiunii de cenzură, a mesajelor Preşedintelui României şi a declaraţiilor de politică generală ale Guvernului”.
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ VOTUL ASUPRA MOŢIUNII
În cazul în care moţiunea pică, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie, iar premierul a anunţat că săptămâna următoare va merge în Parlament cu lista Guvernului remaniat.
Potrivit articolului 113 din Constituţie,”dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea”..
Dacă moţiunea de cenzură este adoptată, atunci, în conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.
În paralel, articolul 103 din Constituţie stabileşte că Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.
DECLARAŢIILE PRINCIPALILOR LIDERI POLITICI PE TEMA MOŢIUNII ŞI A ŞANSELOR ACESTEIA
Klaus Iohannis: "Începem prima fază mâine, după ce cade Guvernul Dăncilă. Ca să fiu foarte clar, ca să nu încapă îndoială şi să nu capete glas cârcotaşii, e plin de ei peste tot, şi acolo, şi acolo, adică şi în stânga şi în dreapta, nu vă faceţi iluzii... Eu îmi doresc foarte mult ca moţiunea de mâine din Parlament să fie încununată de succes. Acest guvern eşuat, acest guvern în derută trebuie să plece acasă. Iar voi sunteţi cei în jurul cărora se va construi un guvern care asigură o tranziţie serioasă, ordonată, până la alegerile parlamentare”.
Viorica Dăncilă a fost întrebată, miercuri seară, la Antena 3, dacă se joacă alegerile prezidenţiale la moţiunea de joi şi a confirmat: ”Cred că da pentru că altfel domnul preşedinte Iohannis nu ar fi atât de înverşunat ca această moţiune să treacă şi acest guvern să pice. Eu cred că şi-a făcut din asta un obiectiv electoral şi cred că da”.
Întrebată ce va face dacă rămâne la guvernare după ziua de joi, Dăncilă a spus: ”Imediat, în săptămâna de după moţiune, voi veni cu remaniera în Parlament. Întrucât era o moţiune de cenzură, am vrut să vedem ce se întâmplă şi nu am venit cu remanierea pentru că aşa este firesc”.
Ludovic Orban: ”Mâine la orele 13:00, se dezveleşte statuia lui Ion Brătianu, ca o recunoaştere a fiecărui bucureştean pentru ceea ce a făcut Partidul Naţional Liberal în istoria sa şi Ion Brătianu şi, tot mâine, la ora 13, începe votul la moţiunea de cenzură în care, sperăm, ca parlamentarii României să se trezească, să nu mai cadă pradă ispitei, corupţiei şi minciunilor gogonate ale derbedeilor, care îşi bat joc de România de 30 de ani şi să dea verdictul: România fără PSD, România cu Partidul Naţional Liberal, România cu Klaus Iohannis preşedinte”.
”Avem 237 de semnatari ai moţiunii, până în momentul de faţă ştim sigur că un parlamentar nu poate participa la moţiunea de cenzură din motive de sănătate care sunt foarte obiective. Sigur, că mai există dubii asupra a încă 2 parlamentari, dar în plus faţă de cei 237 de semnatari ai moţiunii, noi astăzi avem angajament de vot din partea a cel puţin alţi 10 deputaţi. Şi chiar dacă am pierde 3-4-5 voturi dintre semnatari, deşi nu cred, voturile care vor veni în plus, nu numai că vor compensa pierderea respectivă, ci vor asigura, vor garanta succesul moţiunii”, a declarat liderul PNL la Digi24.
Dan Barna: ”Este o situaţie volatilă până în ultimul moment. După cum am văzut astăzi, 4 PSD-işti s-au întors în partid după ce au stat în opoziţie vreo 20 de ore, deci lucrurile nu sunt clare. Eu sper şi sunt optimist că moţiunea va trece. Pe calculele noastre, există suficiente voturi şi suficienţi susţinători, astfel încât mâine să reuşim să facem într-adevăr un pas istoric şi să scăpăm de guvernare PSD care aproape ne-a scos din Europa”.
Călin Popescu Tăriceanu: ”Dincolo de faptul că în momentul de faţă raportul majoritate-opoziţie s-a schimbat, adică în momentul de faţă opoziţia este mai numeroasă, strict dacă numărăm voturile din opoziţie, există şi această intenţie manifestă a unor parlamentari PSD, care sunt conştienţi de faptul că guvernarea s-a epuizat, să voteze moţiunea de cenzură. Eu am convingerea că mâine moţiunea de cenzură va trece”.
“România nu-şi poate permite - şi nici partidele nu-şi pot permite - să intre într-o perioadă de instabilitate. Fie se face un guvern politic, în jurul celui care a iniţiat moţiunea, în jurul PNL-ului. PNL-ul, la rândul lui, are varianta să facă un guvern monocolor sau în jurul său, dar noi am spus că nu suntem interesaţi de această variantă. Probabil că va trebui să meargă pe un guvern monocolor. A doua variantă este un guvern de tranziţie, până la alegerile din 2020, pentru că chestiunea cu anticipatele este o poveste de adormit copiii”, a mai spus Tăriceanu.
Şi liderul PMP Eugen Tomac a dat asigurări că parlamentarii PMP vor vota moţiunea. ”Toată lumea va fi prezentă şi toată lumea va vota. Inclusiv un coleg care trebuia să fie operat azi şi şi-a asumat pe proprie semnătură să fie operat mâine. Va fi adus cu ambulanţa de la Cluj”, a declarat el pentru G4media.
Kelemen Hunor: ”Alegeri anticipate eu nu susţin. Fiindcă nu avem jumătate de mandat, nu avem trei sferturi de mandat şi, dacă va fi investit un gvern, el guvernează un an de zile şi trebuie să organizeze alegerile. Nu pierzi timp, nu pierzi nimic, faci ceea ce e de făcut. Nu vom vota pentru alegeri anticipate. Vom vota pentru un guvern la prima sau la a doua încercare. Dacă pică guvernul, preşedintele va nominaliza pe cineva şi în zece zile trebuie să vină în faţa Parlamentului. Şi dacă nu va primi voturle necesare, urmează a doua nominalizare. Noi vom vota ca să fie guvernul după primul vot să fie... dar noi avem 30 de voturi, 30 de voturi sunt importante, dar nu...”,
El a precizat că va fi respectat secretul votului şi parlamentarii UDMR nu vor vota la vedere.
Victor Ponta: ”Cei 30 de deputaţi şi senatori ProRomania vor fi prezenţi mâine la moţiunea de cenzură şi vor vota la vedere pentru binele nostru al tuturor”,
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.