Moţiunea cu care Cristian Buşoi candidează la preşedinţia PNL, intitulată ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică”, propune membrilor partidului să-şi asume liberalismul civic ca ideologie şi să contruiască o România care să fie cel mai pro-european stat de la graniţa de est a Uniunii Europene.
”Fac parte dintr-o generaţie tânără care a făcut pasul în prima linie a politicii, pe fundalul distrugerii încrederii în vechea clasă politică, în urma acţiunilor Justiţiei. Am fost toţi traşi în această vâltoare, care a însemnat pierderea încrederii în politicieni, mai ales în raport cu electoratul de dreapta, pentru că electoratul de stânga are priorităţi economice. Nu pretind că sunt un salvator, o vedetă politică. În politică, nu caut nici valuri de emoţii, nici cutremur de aplauze. Sunt opusul liderului providenţial care supralicitează emoţii, dar a oferit manipulări şi amăgiri, până nu a mai rămas nimic din încrederea oamenilor în politicieni. Sunt o anti-vedetă, un anti-populist”, scrie Cristian Buşoi în preambulul moţiunii sale.
El îşi propune să atragă către PNL oamenii de afaceri, angajaţii din mediul privat, persoanele implicate în mediul ONG-urilor, tinerii conectaţi la reţelele sociale, aceştia fiind cei care au stopat proiectul Roşia Montană, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca preşedinte al României în 2014 şi au blocat OUG 13 în 2017. ”Aceşti oameni aşteaptă deopotrivă o clasă politică ce să servească obiectivele publice, nu interesele personale şi un stat care să funcţioneze transparent şi eficient. Ei sunt publicul pe care PNL trebuie să-l recâştige cu o viziune economică actuală şi nepopulistă, cu măsuri pentru funcţionalitatea administraţiei şi cu un mesaj de moralitate vizând clasa politică”, consideră europarlamentarul.
Pentru asta, PNL trebuie să prezinte garanţii că poate face din România o ţară europeană cu adevărat şi o ţară prosperă. ”Un nou proiect de ţară înseamnă că România trebuie să fie cel mai pro-european stat la graniţa răsăriteană a UE, iar asta se traduce politic prin: aderarea la moneda Euro, intrarea în spaţiul Schengen şi finalizarea MCV. Aceste trei obiective consfiinţesc statutul de membru cu drepturi depline al UE şi al zonei Euro. În planul politicii naţionale, ideea de cel mai pro-european, pro-UE stat la graniţa răsăriteană înseamnă promovarea societăţii liberale, adică a acelor valori care păstrează România o societate deschisă şi o apără de pericolul radicalismelor politice care afectează Europa: naţionalismul, populismul, propagarea urii faţă de străini, faţă de minorităţi”, se arată în moţiunea lui Buşoi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În domeniul economic, Cristian Buşoi susţine reducerea rolului statului în economie, păstrarea cotei unice şi taxare zero pentru înfiinţarea de firme şi contribuţii sociale zero pentru locurile de muncă nou create.
În plan politic, preşedintele PNL Bucureşti estimează că bazinul electoral al PNL este de circa 45%, însă acesta s-a îndepărtat de partid în ultimii ani. ”În lupta cu PSD, PNL porneşte din start cu un dezavantaj strategic: aproape indiferent de greşelile morale ale PSD, electoratul PSD va vota PSD, în timp ce orice eroare morală a PNL, produce dezamăgire şi dezangajare electorală”, constată Buşoi.
El susţine asumarea de către PNL a libralismului civic, concretizat în aplicarea a trei principii: principiul autolimitării puterii politice prin care puterea să garanteze că limitele deciziei sale nu le ating pe cele ale democraţiei, principiul extins al justificării publice prin care deciziile politice trebuie să fie formulate astfel încât cetăţenii să le perceapă ca inteligibile, accesibile şi acceptabile şi principiul depolitizării instituţiilor publice.
Totodată, Buşoi promite că PNL nu va mai fi niciodată partenerul PSD. ”Colaborarea guvernamentală cu PSD a însemnat (...) pierderea propriei identităţi politice din perspectiva a două axe majore de acţiune politică: viziunea de centru-dreapta asupra economiei şi atitudinea pro-europeană de respectare a statului de drept. Concluzia la care am ajuns, separat şi împreună, atât fostul PNL, cât şi fostul PDL, este că în aceste două direcţii majore de acţiune, orice compromis politic cu PSD aduce o sancţionare clară din partea electoratului, dar şi distorsiuni în funcţionarea democraţiei româneşti, care, cu greu, mai pot fi remontate”, a constatat liberalul.
Buşoi îşi fixează ca prioritate strategică dărâmarea Guvernului înainte de alegeri prin crearea unei majorităţi ”contra populismului”. ”PNL are nevoie să îşi asume un obiectiv clar privind stoparea guvernării populiste a PSD şi să foloseasca toate instrumentele democratice pentru atingerea acestui obiectiv. În fata consecinţelor economice şi sociale produse de guvernare populistă a PSD, PNL are obligaţia politică să adune în jurul său fiecare parlamentar care se opune guvernării populiste a PSD şi să schimbe, în Parlament, Guvernul României. În baza acestei politici fără echivoc, PNL nu va mai depune moţiuni de cenzură fără şanse şi va folosi acest instrument democratic doar atunci când va avea forţa parlamentară să îl susţină”, susţine Buşoi.
Tot în relaţie cu majoritatea parlamentară, Buşoi propune constituirea unui ”guvern-alternativă” care să-şi extindă activitatea şi la nivel local, iar membrii acestui cabinet să aibă acelaşi statul în partid precum coordonatorii regionali ai partidului.
Buşoi promite că, pe viitor, liderii organizaţiilor judeţene nu vor mai putea fi destituiţi de la centru, ci doar în urma unui vot de neîncredere dat la nivel local de conducerea partidului. De asemenea, listele pentru alegerile parlamentari din 2020 vor fi făcute doar prin votul membrilor de filiale. În plus, va fi creată o platformă online de consultare a membrilor partidului pe teme importante. De asemenea, şedinţele BPN vor avea loc şi în teritoriu cel puţin o dată pe lună.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.